Med en flot afslutning på college-tiden i Austin, kan Søren Hess-Olesen både se tilbage på en stribe flotte meritter som college-spiller samt frem mod en karriere som professionel uden for de trygge rammer på University of Texas.

Men det skræmmer ikke hovedpersonen selv, der glæder sig til at komme ud og teste formen på internationalt plan, og gøre brug af de mange ting han har lært fra tiden i Austin. Og hvad er så det? Søren selv mener det er svært at pege på nogle specifikke ting.

”Det er svært for mig at pege på én eller to ting, der har været vigtigst for mig, for jeg tror, det er hele den proces, jeg har været igennem i løbet af alle fire år, der samlet set har været så betydningsfuld for mig. Jeg kunne vælge at fokusere på alle de positive ting, der er sket for mig sportsligt og akademisk, men de ville ikke være lige så positive, hvis ikke jeg havde været udsat for negative oplevelser og svære perioder. Så kan jeg spørge mig selv, hvad den lange proces så har lært mig, og der tror jeg, jeg finder svarene på, hvad det vigtigste jeg tager med mig er”, fortæller han, og peger på tålmodighed som en af de vigtigste lektier han har lært.

”Det er utrolig vigtigt at være tålmodig. Det er nemt at ønske sig succes lige med det samme, men det kræver en masse arbejde og en masse læring, før den kan opnås. Derudover er jeg blevet bedre til at tage én dag ad gangen og ikke blive fanget i for mange tanker omkring fremtiden. Det kan være godt at se fremad, men nogle gange kan det også ændre fokus til noget, der egentlig ikke har noget at gøre med dit tennisspil”.

Både op- og nedture

Men selvom tiden i Texas alt i alt har været særdeles positiv, så har alting ikke været en dansk på roser. Springet fra gymnasieelev i de trygge rammer i Århus til studerende og tennisspiller i Austin var et stort et af slagsen, og et der satte store krav til tilvænning.

”Starten var helt klart den sværeste periode, da jeg var meget langt hjemmefra og skulle fordøje en masse nye indtryk og møde en masse nye mennesker. Det tog helt klart noget tid at vænne sig til en ny livsstil, og jeg savnede tit de vante rammer i Århus. Derudover er der perioder, hvor det kan virke uoverskueligt at passe skolen samtidig med at træne flere timer om dagen og spille vigtige kampe. Det kan være meget stressende at have prøver og eksaminer med et begrænset tidsrum til rent faktisk at læse op til dem”, forklarer Søren.

Men al begyndelse er som oftest svær, og det blev også tydeligt understreget, da Søren efterhånden etablerede sig, både akademisk og sportsligt. Den store arbejdsmoral har spillet en afgørende rolle i succesen på det sportslige plan, og kombineret med, at selvtilliden løbende blev bygget op gennem fine resultater, var med til at skabe fundamentet for en både historisk og værdifuld afslutning på de fire år.

Det sidste år bød blandt andet på en historisk rangering som nummer ét på den individuelle college-rangliste, en titel som ITA Senior Player of the Year, og ikke mindst doubletitlen til NCAA Individuals med makkeren og en værdifuld ven gennem de fire år i Texas, Lloyd Glasspool. En titel Søren også selv omtaler som et af de bedste tennismæssige minder

”Det var en perfekt afslutning på college-karrieren, og det var især vildt at se, hvor meget sådan en titel betyder for andre mennesker. Jeg fik utallige beskeder fra folk, jeg ikke kendte, fordi de var Longhorn-fans, og mine trænere var stort set lige så glade, som jeg selv var. Og at dele det med en af mine bedste venner gjorde det hele endnu bedre”.

Et nyt kapitel påbegyndes

Selvom Søren ser tilbage på fire mindeværdige, værdifulde og gode år i Austin, så glæder han sig også til at starte på et nyt kapitel i sit liv. Som planen hele tiden har været gælder det nu en kamp på internationalt plan for at kravle op ad verdensranglisten og måske opfylde drømmen om at spille Grand Slams.

Men vejen er lang og kun lige begyndt, og med reference til tålmodighed som en vigtig faktor i hovedpersonens udvikling, så ved han også, at det ikke sker fra den ene dag til den anden. Det er en lang proces, men en proces han glæder sig til.

”Først og fremmest glæder jeg mig rigtig meget til at komme i gang, og jeg synes, jeg har nogle rigtig gode minder og erfaringer med i bagagen fra mine fire år på college. Men at rejse rundt uden holdkammerater og trænere bliver selvfølgelig helt anderledes. Derfor forventer jeg også, at det første år kan bruges på at samle en masse erfaringer og vænne mig til livet på touren”, forklarer Søren, der efter en velfortjent sommerferie drog til Portugal for at starte jagten på point.

Og det med en vis succes. En finale i single og en semifinale i double var, selvtillidsmæssigt, en god start, men jagten på point skal ikke fjerne fokus fra den oplevelse som det også både er og skal være.

”Selvfølgelig vil jeg gerne skrabe en masse ATP-point sammen, men jeg tror, det er vigtigt ikke at presse mig selv for meget resultatmæssigt i starten. Den del synes jeg, jeg lærte meget omkring i college, da jeg med tiden begyndte at slappe mere af og nyde processen. For det er et privilegium at kunne spille tennis på fuld tid”, understreger han.

Tilbage til basen

Når de tre uger i Portugal er klaret, så kalder Austin igen. Denne gang bliver det dog ikke som studerende, men for at have base i velkendte rammer og med værdifulde ressourcer omkring sig.

Han skal blandt andet arbejde sammen med Scott McCain – en rutineret herre, der har rejst med en utal af ATP-spillere, og som var manden der hjalp indiske Somdev Devvarman fra ny-udklækket college-spiller til en rangering i top 50 i verden.

Om det kan blive til det samme for Søren er uvist, men Søren selv er meget bevidst om at fokusere på de rigtige mål.

”Jeg synes, det er svært at sætte en specifik tidshorisont på mine konkrete mål. For mig handler det om at tage ét skridt ad gangen, og de er nemmere at tage, hvis man fokuserer på spillet og på at blive bedre, end hvis man er for resultatorienteret. Ligesom det gjorde i college, så er det noget, der kommer af sig selv. Det skal jeg også bruge den første tid på touren til at lære mig selv, for det er nemt at stresse i forhold til point og rangering, lige når jeg går i gang”, forklarer han, men lægger ikke skul på, at fremadrettet vil han gerne spille Challengers og forhåbentlig deltage i en Grand Slam.
Forrige artikelUS Open – Caroline gav en tennislektion
Næste artikelITF Junior Repentigny: Francati og Hannestad bedst i double i US Open optakt
Tennisavisen.dk
Tennisavisen.dk er Danmarks største digitale tennisunivers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra tennisverdenen – både fra Danmark og internationalt.