Allan Theils fortæller om succesfuld tennisskole i Ribe Tennisklub: Når tennis er meget mere end stjernedrømme.

Allan Theils sidder og kigger i sine billeder fra tennisskolen: ”Jeg har haft med tennisskolen i Ribe Tennisklub at gøre i 5 år nu. I 2009 kan jeg se at der er 12 spillere på billedet og her i 2014 er der ca. 35. Så det har været et kæmpehit, hvor det gode rygte er blevet spredt. Efterhånden er der begyndt at komme spillere med fra Bramming, Gredstedbro og flere andre steder. Det spredes fordi børnene er glade for at være med og fortæller om det og det skaber lysten og interessen hos andre. Det kan siges enkelt, det gode rygte spredes.”

Allan Theils slår til daglig sine folder i Esbjerg Tennisklub, så hvordan er han havnet i tennisskolen i Ribe Tennisklub?
”Jeg blev kontaktet af Ribe Tennisklub, der spurgte om jeg ville være træner i tennisskolen og det sagde jeg straks ja til. Det har været fantastisk, i dag er det sådan at jeg glæder mig til uge 27.”

Der er sikkert mange der spekulerer på hvordan tennisskolen er blevet så stor en succes. Hertil siger Allan Theils:
”Baggrunden for successen er helt sikkert det store arbejde mange i Ribe Tennisklub selv lægger i det. F.eks. Signe Sørensen der laver foldere om tennisskolen der deles rundt og hun samler det hele sammen og gør det klar til tennisskolen. Under skolen er der fuld opbakning fra klubben til skolen og det har været vigtigt for succesen. Men børnenes måde at være på er en succes. De er gode sammen socialt. De finder selv i udstrakt grad sammen. På trods af at der er stor niveauforskel er det i høj grad børnene selv der styrer det.

Man behøver ikke råbe højt, for børnene klarer tingene selv. Nogle gange har de næsten ikke tid til at holde pause fordi de er i gang med at spille. Den første dag ser vi lige børnene an, derfor lægger vi ikke et fast program lige med det samme. I det hele taget er spil/leg og det sociale utrolig vigtige for at det fungerer godt. Overordnet set har det egentlig været sådan at trænerne bare har været der og så er spillerne gået i gang selv.”

“Børnenes måde at være på er en succes.
De er gode sammen socialt.”

Umiddelbart synes nogle måske at det lyder meget løst. Hertil siger Allan Theils dog: ”Der er selvfølgelig et overordnet program. Tennisskolen varer 4 dage, hver dag fra 9-15. Første dag træner vi forhånd, anden dag er det baghånd, tredje dag er det så flugt/smash og sidstedagen er det så kampe der er på programmet. Alle trænerne kommer velforberedte. Det er det mindste vi kan gøre. De betaler trods alt 450 kr. for skolen og vi skal være der for børnene.

At børnene så klarer så mange ting selv betyder at vi kan koncentrere os om alt det positive ved tennis. På sidstedagen slutter vi så af med en opvisningskamp mellem en fra Esbjerg Tennisklub og så mig. Der bliver grillet sammen med børnene, forældrene, bedsteforældrene, hunde og katte. Så det hele ender ligesom det startede. Rigtig hyggeligt.”

Er det godt for børn/unge at deltage i en sådan tennisskole?

Det mener Allan Theils. Han siger: ”Jeg synes det er vigtigt at sige at man skal ikke deltage i en tennisskole for at blive en ny Caroline Wozniacki eller Kenneth Carlsen. Det skal være andre ting der driver en. Det skal være det sociale, det at være sammen med andre børn og også være sammen med voksne der driver det. Det at bevæge sig, bruge sin krop skal motivere en. Når børnene er glade for disse ting så bliver det godt at deltage. Jeg synes jo også det taler for sig selv at mange af børnene på tennisskolen i Ribe Tennisklub er gengangere. Det fortæller at de har haft det godt. Så det er godt at deltage i en tennisskole.”

Man kan ikke lade være at spekulere på om Allan Theils får noget ud af det selv. Det gør han, for han fortæller: ”Det er sådan en positiv uge. Og som sagt så glæder jeg mig til uge 27 hvert år. Udover det så bruger jeg meget af det jeg oplever på tennisskolen i mit arbejde som lærer. Børn er dejlige at arbejde med. Jeg lærer også meget ved at skulle planlægge træningen på tennisskolen, jeg lærer at strukturere mit arbejde. Jo, så det giver også mig meget.”

Tennisavisen spørger direkte hvordan Allan Theils synes det går i dansk tennis i al almindelighed. Der kommer et meget ærligt svar fra Allan:
”Jeg er nødt til at sige, elendigt. Medlemstallet falder i mange klubber og det lader til at Wozniacki effekten er væk. Jeg er måske nok præget af at det i vores del af landet er gået meget stærkt nedad med medlemstallet. Og jeg kender ikke svaret og mirakelkuren. Og kigger vi på eliten, så ser det heller ikke godt ud. Der er næsten ingen stjernefrø, i hvert fald kun ganske få. Måske en Christian Sigsgaard kan gøre det godt internationalt. Der er måske også andre, men det er få. Vi er nok bagud i forhold til Sverige og Tyskland hvor man hører at der er en helt anden mentalitet på eliteplan. Så jeg er desværre ikke så positiv når vi taler om det.”

Men så er det jo dejligt at vi har de små solstrålehistorier som den om tennisskolen i Ribe Tennisklub der kan lyse lidt op i dansk tennis. Og når man hører den begejstring Allan Theils har omkring tennisskolen kan man ikke lade være at spekulere på om ikke det er selve glæden ved tennis der skal fremmes, om ikke det er glæden ved at være sammen med andre der skal fremmes. Det er måske slet ikke stjernedrømme der skal drive det. Måske kommer stjernerne af sig selv når glæden ved tennisspillet er i højsædet.

Forrige artikelChina Open: Radwanska og Bouchard ude. TV kampe onsdag
Næste artikelWTA Beijing: Wozniacki dobbeltfejl efter 5 sætbolde giver Stosur sejren
Ralph Elm Hansen
Ralph Elm Hansen er inkarneret tennisnørd og har mange års erfaring som tennisskribent. Han har tidligere drevet et af Danmarks mest seriøse tennissites, Tenaro, og har været med i redaktionen på Tennissporten.dk.