Professionel tennis har skabt et miljø, hvor korruption og bestikkelse stortrives på sportens laveste niveauer. Problemet er så stort, at der er brug for markante ændringer i strukturen for at komme truslen mod sportens integritet til livs.

Tre prominente advokater har i to år arbejdet på en undersøgelse af aftalt spil i international tennis. Matchfixing af tenniskampe på det lavere niveau af sporten er en af de største overskrifter i rapporten. Den konkluderer også, at de internationale tennisforbund ikke har forsøgt at dække over problemet.

Det hele startede tilbage i 2016, hvor internationale tennisledere fra forskellige organisationer nedsatte et panel til at undersøge efterretninger om matchfixing i international tennis. Efterretninger der løb ind fra hele verden, hvor spillere, officials og andre involverede i tennissporten på internationalt niveau på ugentlig basis blev forsøgt matchfixet. Noget der også er sket for flere danske tennisspillere og under turneringer I Danmark. Aldrig er det dog lykkedes at finde frem til bagmændene i sagerne, da forsøgene ofte er foregået via sociale medier eller anonyme telefonopkald. Netop derfor havde tennissportens internationale organisationer brug for en tilbundsgående undersøgelse af problemet, for på det måde at kunne iværksætte de bedste tiltag for at bekæmpe det store problem matchfixing er.

Undersøgelsen har i løbet af de to år arbejdet har stået på interviewet mere end 200 personer med relation til tennissporten og fået svar på spørgeskemaer fra mere en 3200 spillere. Rapporten har kostet mere end 20 millioner dollars at udarbejde. Den endelige rapport vil offentliggjort til efteråret, når organisationen bag undersøgelsen har modtaget den sidste feedback fra tennis officials.
”Det første vi fandt frem til var, at antallet af tilfælde og truslen mod sporten er stor og alvorlig. Især i de lavere niveauer af tennis,” fortalte Adam Lewis, leder af undersøgelsen, på dagen hvor den største del af undersøgelsen blev fremlagt i London.
Han beskrev tennissportens lavere niveauer som et oplagt sted for korruption samt et sted oplagt for matchfixere at slå sig ned.

Klare opfordringer til ændringer

En direkte konsekvens af rapporten bør, hvis man læser rapporten, være at det Internationale Tennis Forbund, ITF, opsiger samarbejdet med det schweiziske selskab Sportradar. Firmaet betalte i 2015 $ 70 millioner dollars for data-rettighederne til ITF-events i en femårig periode. En aftale der betød, at tenniskampe på alt fra Davis Cup-finaler til de mindste kampe i futures-turneringer ville blive tilgængelige for bettingfirmaer at udbyde livespil på. Det er netop muligheden for at kunne spille penge på de laveste internationale kampe der, ifølge rapporten, har skabt dårlige tilstande for international tennis. Ifølge rapporten har ITF sovet i timen, de har ikke tænkt over konsekvenserne af aftalen med Sportradar.
”Selvom aftalen har skabt store indtægter og muligheder for at udvikle sporten, har den også skabt grobund og et marked for at spille penge på det nederste internationale niveau i tennis. ITF har ikke indset, hvilke konsekvenser denne aftale havde, inden de indgik den,” lyder det fra Adam Lewis.
I rapporten kan man læse at en erfaren efterforsker fra Tennis Integrity Unit vurderer, at flere hundrede kampe på et futures-niveau ikke er blevet afgjort sportsligt korrekt. Antallet af kampe der ikke er afviklet fair bliver færre jo højere rangerende kampen er.

Det materiale der er til rådighed viser, at antallet af alarmerende beskeder om unormale bettingmønstre, er steget markant siden ITF solgte datarettighederne. I 2012 var der kun tre kampe med indberetninger til ITF for mistænkelig adfærd, I 2016 var det tal 240. At afbryde datasamarbejdet er én af i alt 12 anbefalinger til tennissporten rapporten giver for at komme problemerne til livs.
”At afbryde datasamarbejdet med Sportradar på de lavere niveauer af tennis er nødvendigt. Det vil være en pragmatisk og effektiv måde at undgå bettingrelaterede trusler mod sportens troværdighed,” hedder det i rapporten.

Anbefalingen om at opsige samarbejdet med data-firmaet Sportradar gælder ikke for rettigheder af data på de større turneringer, Challenger og ATP. Og spørger man en repræsentant fra Sportradar, der naturligvis er part i sagen, så vil en inddragelse af datarettigheden ikke løse mange problemer. Nærmere tværtimod.
”Det vil ikke stoppe spil på kampe. Du kan stadig spille på kampene inden de går i gang. Der kan indsamles uofficiel statistik og den kan anvendes til at udbyde spil. Muligheden for misbrug og forkert anvendelse af disse data vil øges, og der vil ikke være en fast og systematisk måde, hvorpå udbyderne af spil enkelt og simpelt kan indberette viden og dermed opdage unormale spillemønstre. Det vil nærmest opfordre til at spille på det sorte marked i stedet, hvilket i forvejen er et stort problem,” lyder det fra Sportradar.

Præsidenten i ITF, David Haggerty, ser aftalen med Sportradar som et symbolsk samarbejde, der kan give et bedre overblik over spillemønstre. Han understreger yderligere, at det i lige så høj grad er i bettingselskabernes interesse at udrydde korruption i sporten.

I dag er penge for at stille til start i en turnering et velkendt fænomen, det er bare ikke noget der tales om. ITF lægger op til, at disse penge skal offentliggøres. På den måde skulle der gerne skabes mere gennemsigtighed. Håbet er, at spilleres udsving i kampe kan relateres til deres situation omkring betalinger for ugen. En tilgang der vil minimere mistænkeliggørelsen af nogle spiller i tennissporten. Fjerne problemet med aftalt spil på sportens laveste niveauer vil det dog næppe, da der her ikke er startpenge, men ingen har endnu lavet en minutiøs slagplan for, hvad der som forlængelse af rapporten skal ske for at genoprette sportens troværdighed.

Forrige artikelEn Tennis Ballerina er gået bort
Næste artikelSøndag 10. juni: Nadal møder Thiem i herre i finalen – Halep fik sin Grand Slam
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.