Man skal helt tilbage til barndommen for at finde forklaringen på, hvordan Serena Williams kan blive med at levere ekstraordinære præstationer til trods for, at hun har vundet alt der kan vindes i international tennis.

”Jagt bolden, slå til den, som var det din chance for at overleve”. Ordene fra Richard Williams sendes i retning af den yngste datter Serena, der i hastigt tempo bevæger sig fra side til side på den nedslidte tennisbane i en park i Los Angeles-bydelen Compton. I den anden ende står faderen bevæbnet med en indkøbsvogn fuld af tennisbolde, der alle skal sendes retur over nettet før datteren kan få en puster.

Familien Williams er ikke velhavende, langtfra. De bor i den berygtede bydel Compton i Los Angeles, hvor det er bandernes lov, der regerer. Her lærer man hurtigt, at uden hårdt arbejde og spidse albuer kommer man ikke frem i verden. Faderen Richard havde på familiens eneste tv set, hvordan hvide overklassekvinder i form af blandt andet Chris Evert vandt millioner af dollars på de store tenniarenaer rundt om i verden.

Han undrede sig over, hvorfor de spinkle omend teknisk velbegavede spillere ikke blev udfodret af et mere fysisk element, når der nu var så store præmiepenge på spil. Den undren blev starten til en hård arbejdsindsats på tennisbanerne i den lokale park, hvor Serena sammen med storesøster Venus på daglig basis i timevis fik terpet tennis på den fysiske måde. Det var klart for Richard, at hans døtre fra naturen havde mulighed for fysisk at intimidere modstanderne, det var den vej han trænede søstrene til succes.

”Jagt bolden, slå til den, som var det din chance for at overleve” – Richard Williams

De første år på touren blev ikke altid lige lette for Venus og Serena Williams. Modstandere, fans og medier forstod ikke, hvorfor de forsøgte sig med fysisk tennis, der aldrig rigtig var set tidligere på touren i den ekstreme grad. Troen på konceptet fejlede dog aldrig noget, særligt ført an af Richard Williams, der i langt størstedelen af søstrenes karriere har fungeret som træner. Resultaterne kom da også stille og roligt, og i takt med disse forstummede de kritiske kommentarer om den anderledes spillestil.

For netop Serena Williams er blevet et ikon for en hel generation af tennisspillere. Dem der er yngre, hvilket efterhånden er de fleste på touren, har i en eller anden form alle forsøgt at efterligne Serena Williams ved at implementere måden at træne dedikeret på, eller for manges vedkommende den fysiske tennis. Selvom modstanderne i dagens moderne tennis er både 5, 10 og 15 år yngre end 33-årige Serena Williams har ingen endnu lykkedes med at finde en formel, der bare kommer i nærheden af at kunne matche amerikaneren, når hun er på sit højeste.

Det er med andre ord flere generationers største mester, der den 19. november gæster Boxen i Herning til Energi Danmark Champions Battle.

Fakta om Serena Williams

Født: 26. september 1981
Fødeby: Saginaw, Michigan – USA
Højde: 1,75 m
Vægt: 70,3 kg
Højeste WTA-rangering i single: 1
Spiller: Højrehåndet, (dobbelt baghånd)
Singletitle: 63
Doubletitler: 22
Grand Slam: 18 titler i single, 13 i double og 2 i mix-double
Præmiepenge: $60,881,179

Se Serena Williams spille i Danmark 19. november 2014

Program for Champions Battle onsdag d. 19. november:
Kl. 17.30 Dørene til Jyske Bank Boxen åbner

Kl. 19.00 Wimbledon Finalen i herredouble 2012 – Revanche
Kl. 21.00 Serena Williams vs. Ana Ivanovic

Billetsalg

Køb din billet via Billetnet

Forrige artikelATP Challenger Campaign: Følg Frederik Løchte på Livestream onsdag
Næste artikelITF Kuwait: Ørnø taber til 8.seedet
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.