Det stod på ingen måde i kortene, at Ana Ivanovic skulle slå sig til tops i international tennis. Borgerkrigen på Balkan gjorde det svært, men netop de svære forudsætninger lærte serberen at fokusere.

Mens bomberne faldt i en lind strøm over Beograd måtte lille Ana Ivanovic bevæbne sig med tålmodighed. Krigen faldt noget så uheldigt for den serbiske pige, der helt fra de unge år har haft en naturlig interesse for sport. Borgerkrigen på Balkan begrænsede dog mulighederne for leg og adspredelse en del, hvilket, på godt og ondt, ændrede forudsætningerne for at kunne være seriøs med sporten.

På den ene side var tennisbaner en mangelvare. De udendørs baner kunne ikke vedligeholdes, da et land i krig ikke altid ser det som højeste prioritet at vedligeholde idrætsanlæg. Derfor måtte Ivanovic, sammen med en række andre talentfulde tennisspillere, blandt andet Jelena Jankovic og Novak Djokovic, tage til takke med alternative træningsanlæg. Blandt andet en nedlagt indendørs svømmehal, hvor der i bunden af bassinet kunne opstilles det meste af en tennisbane.

[quote_box_center]”Vi skulle altid være i beredskab, når alarmen lød var træningen slut. På en måde var det frustrerende, men omvendt betød det også, at vi aldrig havde en træning, der blev sløset væk, selvom vi kun var børn i starten af 1990´erne. Den effektivitet, kald det kynisme, tror jeg de fleste af os spillere som spillede i Serbien dengang har profiteret af senere i livet,” forklarer Ana Ivanovic.[/quote_box_center]

I 2008 stod en bare 19-årig Ivanovic i Paris og blev hyldet som vinder af French Open. Inden længe var hun også øverst på verdensranglisten, hvilket satte skub i udviklingen af serberen som meget mere end en tennisspiller. Hendes åbenhed og venlighed samt kønne ansigt gjorde hende attraktiv for et hav af globale brands. Pludselig forsvandt den ekstreme fokus på tennis, hvilket betød rangeringen forsvandt og de opfølgende Grand Slamtriumfer udeblev. En tid den i dag 27-årige serber har lært af.

[quote_box_center]”Min familie har lært mig at, at man skal behandle andre mennesker med respekt. Det har altid været vigtigt for mig, at gøre netop det. Tiden med succes og mange muligheder har lært mig at sige fra, uden det betyder du ikke respekterer dem du siger nej til. I dag har jeg fundet ind til den fokus der skal til, hvis jeg skal vinde flere Grand Slamtrofæer,” forklarer serberen.[/quote_box_center]

Med en sejr i sidste puljekamp ved WTA-finals mod finalisten Simona Halep sikrede Ana Ivanovic sig femtepladsen på verdensranglisten året ud. En plads der indikerer, at vi de kommende år skal se serberen spille med om de store trofæer i Melbourne, London, Paris og New York.

Fakta om Ana Ivanovic

Født: 6. november 1987
Fødeby: Beograd
Højde: 1,84 m
Vægt: 69 kg
Højeste WTA-rangering i single: 1
Spiller: Højrehåndet, (dobbelt baghånd)
Singletitle: 15
Doubletitler: 26
Grand Slam: 1 titel
Præmiepenge: $12,430,967

Se Ana Ivanovic spille i Danmark 19. november 2014

Program for Champions Battle onsdag d. 19. november:
Kl. 17.30 Dørene til Jyske Bank Boxen åbner

Kl. 19.00 Wimbledon Finalen i herredouble 2012 – Revanche
Kl. 21.00 Serena Williams vs. Ana Ivanovic

Billetsalg

Køb din billet via Billetnet

Forrige artikelATP Challenger Champaign: Fremragende kamp af Frederik giver fornem sejr
Næste artikelITF Helsinki: Karen Barbat fortsætter sejrs-stime
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.