Ikke alt har været let på vejen mod den internationale tennistop for serberen Ana Ivanovic, der til november gæster Herning for at spille opvisningskamp mod Serena Williams.

Det store smil og den positive tilgang til livet. Det er sådan de fleste tennisfans har lært Ana Ivanovic at kende. I dag lever serberen et liv på første klasse med masser af præmiepenge og kun ganske få grunde til at bekymre sig om livet i al almindelighed. Sådan har det dog langtfra altid været.

Født i 1987 i den serbiske hovedstad Beograd gik der ikke mange år før hverdagen ændrede sig radikalt. Borgerkrigen i Jugoslavien betød, at livet blev mere besværligt for familien Ivanovic. Det var slut med at lege frit på gaden og ture i beskyttelsesrum blev til en daglig rutine. På en måde en grufuld oplevelse, men også en oplevelse, der har givet serberen gode minder med videre i livet.

[quote_box_center]”At blive indskrænket på din frihed, det tror jeg ikke nogen mennesker vil føle som en god ting. Særligt ikke, når det sker på grund af krig, hvilket i sagens natur skaber utryghed. Isoleret for os som familie skabte det dog også glæder. De mange timer, hvor vi var tvunget til at blive inde i vores lejlighed, gav børn og voksne mulighed for at komme tættere på hinanden, end mange familier ellers i dag gør i en travl hverdag,” fortæller Ana Ivanovic.[/quote_box_center]

Hun har allerede mange år på bagen som professionel tennisspiller, så hun i en alder af 27 år i manges optik virker som en veteran. I 2008 slog Ivanovic igennem, da hun som bare 18-årig vandt French Open og kort tid efter indtog førstepladsen på verdensranglisten. Verden virkede til at kunne indtages i rekordtempo af serberen, præcis som hun selv fra tv-skærmen derhjemme havde oplevet spillere som Martina Hingis og Steffi Graf gøre det.

Modgang modner

Så let skulle det dog ikke gå, langtfra faktisk. Bedst som alle ting virkede til at gå op i en højere enhed kom krisen. Folkene omkring Ivanovic blev flere, mange forsøgte at lave penge på de stadig flere sponsorkontrakter, der blev indgået. Disse krævede tid og kræfter af serberen i form af fotoshoots og andre gøremål. Kræfter der gik direkte fra at fokusere og koncentrere sig om det, der havde bragt hende berømmelsen, tennis.

[quote_box_center]”Jeg er opdraget på en meget gammeldags måde af mine forældre. Jeg har lært dyder som at respektere andre mennesker, uanset hvem de er. Aldrig sætte mine egne ambitioner foran andres, sådan har det altid været. Jeg måtte bare sande, på den barske måde, at den tilgang i tennissporten kommer du ikke langt med. Her er der så mange, der tror de ved, hvad der er bedst for dig, men kun har en agenda, der går ud på at skabe egenprofit,” forklarer Ana Ivanovic.[/quote_box_center]

Nedturen kostede førstepladsen på verdensranglisten og evnen til at spille med om de store trofæer ved årets fire Grand Slamturneringer. Respekten om den serbiske stjerne forsvandt, hvilket gjorde den næste generation af unge spillere endnu mere sultne for at besejre serberen. Det var lige, hvad der skete, da yngre spillere som Radwanska, Azarenka, Kvitova og Wozniacki overhalede Ivanovic indenom.

Vigtigere værdier

Krisen var tæt på at koste Ana Ivanovic karrieren. Smilet var forsvundet fra serberens læber og hverdagen som tennisspiller føltes ikke så legende let som for år siden. Sammen med familien og nære venner hankede hun op i sig selv i et sidste forsøg på at finde ud af, om karrieren som tennisspiller skulle fortsætte eller en gang for alle begraves.

”Min store respekt for andre mennesker blev udnyttet. Jeg var nødt til at lære, hvordan jeg selv skulle prioriteres først, hvorefter jeg kunne tage mig af andre. Det lyder egoistisk, men det er det egentlig ikke. Det handler om, at hvis jeg skal være noget for andre, så skal jeg først have det godt med mig selv, hvilket jeg i en periode ikke havde,” forklarer Ana Ivanovic.

De senere sæsoner har Ana Ivanovic lagt på sit spil i en tennisverden, hvor konkurrencen efter den suveræne mester, Serena Williams, er benhård. I år er det blevet til tre turneringssejre og en enkelt Grand Slamkvartfinale. Pladsen i top-10 er blevet generobret, men endnu mangler der lidt, før serberen igen kan spille med om de store titler. Når hun ser på karriereforløbet, så kan hun ikke lade være at sammenligne sig en smule med Caroline Wozniacki.

[quote_box_center]”Jeg er dybt imponeret over, hvordan hun er på vej tilbage. Det viser karakter, den er jeg lidt misundelig over, hvor meget Caroline har af. Hun er meget stærk i troen på sig selv, det kunne jeg nok have lært lidt af,” forklarer Ivanovic.[/quote_box_center]

Serberen fortæller hun glæder sig enormt til 19. november. Her skal hun i Herning spille opvisningskamp i Jyske Bank Boxen mod verdens nummer 1, Serena Williams fra USA.

Forrige artikelTV-tennis: Masser af WTA og ATP tennis fra Beijing og Tokyo
Næste artikelTennisavisen.dk søger skribenter der elsker tennis
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.