26-årige Grigor Dimitrov har sikret sig karrierens største titel og en rangering som nr. 3. David Goffin har fået vist, at han kan spille helt lige op med de allerbedste.

Grigor Dimitrov slog i aftes David Goffin 7-5, 4-6, 6-3 i World Tour Finals-finalen. I en kamp, der havde næsten alt – reddede sætbolde, reddede matchbolde, mod, vanvittige vindere og en lidt for højtråbende tilskuer – var det Dimitrov, der trak det længste strå.

Goffin ville og turde mest, men Dimitrovs defensiv holdt ham inde i kampen. Og når Goffins normalt så præcise grundslag fejlede, stod Dimitrov klar til at plukke frugten af sin atletiske defensiv. Hvor Goffin tog sine chancer mod Federer, tog han dem ikke i samme grad mod Dimitrov. Og det kostede i sidste ende karrierens største sejr.

Første sæt: Dimitrovs atletiske evner får lov at skinne

Det er sjældent en herretenniskamp på indendørs hard court begynder med tre servegennembrud, men det gjorde denne. Uden at serveren spillede decideret dårligt tilmed – de var bare begge meget proaktive på deres returneringer.

Tag eksempelvis det andet break. Dimitrov laver en 1-2 kombo og approacher til Goffins baghånd. Goffin har læst det og laver et utageligt baghåndspasserslag cross court.

I næste parti røg Goffin bagud med 15-30, bl.a. på en forhåndsvinder ned langs linjen fra Dimitrov. Han svarer med en god 2. serv ned i T’et, efterfulgt af to esser, et på linjen ned i T’et, et ud af banen. Pænt clutch og 3-1 til Goffin.

De holder begge serv de næste par partier, før Goffin server ved 4-3. Først laver han et par fejl med baghånden, der ryger for langt. Nede 0-30 laver han serve & flugt for første gang i matchen. Og igen fra 15-30. Begge gange med sikre flugtvindere til den åbne bane efter at have trukket Dimitrov ud af banen på serven. Pænt mod at udvise på det tidspunkt. Modet var i det hele taget karakteristisk for Goffins spil i dag og hele ugen.

Derpå laver han til gengæld en dobbeltfejl og sender efterfølgende sin forhånd lang. En ren foræring til Dimitrov, der nu pludselig er tilbage i kampen på 4-4.

Det næste parti er kampens bedste. 0-15 på pingpong tennis, hvor de bare står og slår hårdere og hårdere fra side til side, indtil Dimitrov sender en forhånd lang. 15-15 via en god serv, hvorpå et af kampens absolut bedste point følger. Igen pingpong tennis fra side til side. Ingen giver sig. Goffin smider en kort skruet slice ind, der lander på linjen og skruer væk fra Dimitrov.

Dimitrov glider ud til sin forhånd, han er ikke nede i en split, men det er tæt på. Og formår fra den position at sende en offensiv forhånd ned i Goffins baghåndshjørne, som Goffin kun kan få over til en let flugtning for Dimitrov. Dér viste han virkelig sine atletiske gaver (se pointet her).

Ved 30-30 approacher Goffin bag en god baghånd ned af linjen, men Dimitrov sender et endnu bedre passerslag cross court med forhånden udenfor Goffins rækkevidde. Og vinder derpå partiet med en fin serv.

Et stærkt Goffin parti følger, hvor han server et par gode server og slutter med endnu en baghåndsvinder cross court. Nerverne er væk p.t., og de spiller frit og viser sig fra deres bedste side.

I næste parti kommer et af de mange slag, der gør den lille forskel i dag. Dimitrov kommer bagud 15-30 på to dobbeltfejl. Goffin angriber ned af linjen med sin baghånd, men Dimitrov slår den retur med en squash forhånd, der slikker netkanten. Måske er det nettet, der gør det, men Goffin får hverken kraft eller dybde bag sin forhåndsapproach, og Dimitrov kan sende et forhåndspasserslag af sted for fuld hammer, som Goffin ikke kan holde. 30-lige frem for 15-40. Et es og et netskud fra Goffin sikrer Dimitrov partiet.

I næste parti, foran 6-5, kommer Dimitrov på 15-40 i Goffins serv via en god returnering, nogle gode defensive slicer og en god cross court forhånd.

To sætbolde.

Goffin bøjer ikke en millimeter fra sin gameplan med at slå først. Først laver han en god 1-2 kombo og slår sin forhånd cross court for en ren vinder. Derpå slår han en ren inside-in vinder ned af linjen på en ellers god Dimitrov retur. Goffin redder to sætpoint mere, men på sin første fordel laver han en dobbeltfejl, som Hawkeye bekræfter er marginalt lang.

Den skal vise sig at blive meget dyr. På den næste bold sender han en inside-out forhånd ud, hvorpå han netter endnu en inside-out forhånd på Dimitrovs femte sætpoint.

Goffin betalte den højeste pris for ikke at kunne finde sin førsteserv tit nok i det parti. Men udviste også stort mod. Dimitrov spillede sit bedste tennis fra han var nede 2-4 til 7-5. Meget få fejl og flere gode offensive aktioner.

Statistikken var ikke køn for nogen af dem: 6 vindere mod 15 uprovokerede fejl for Dimitrov og 14/25 for Goffin. Begge vandt blot omkring 30 procent bag andenserven. Men hvem kerer sig om det, når kampen har så meget nerve og drama?

Andet sæt, Goffin slår tilbage

Dimitrov server igen først og kommer let på 1-0. Som tilskuer gruer man lidt på Goffins vegne. Kan han undgå at falde i niveau efter at have tabt så tæt et sæt? Det spørgsmål besvarer han med to esser i T’et til 30-0 og et rent parti.

Næste Dimitrov-parti går til deuce, hvorpå Goffin igen holder rent, bl.a. med et serve & flugt-point og et es.

Dimitrov imponerer i næste parti med en forhånd ned langs linjen på linjen, et es og en god inside-in forhånd, som han følger op med et smash. 3-2 til Dimitrov.

Goffin ser ud til at være på vej mod et rimelig nemt hold, foran 30-15, før han med to uprovokerede fejl giver Dimitrov sættets første breakpoint. Et gudsbenådet point følger, hvor Dimitrov sender den ene mere bidende slice afsted efter den anden og til sidst løber mod nettet bag en approach til Goffins baghånd. Den lille belgier kaster alt ind i passerslaget og finder en umulig cross court vinkel helt ude ved linjen, langt fra Goffins rækkevidde. Et es hjælper ham derpå med at holde.

I mine noter har jeg skrevet: ”Dimitrov er tilfreds med at holde bolden i spil i Goffins serv p.t. Kan Goffin slå vindere, fint. Laver han fejl, endnu bedre. Henholdende men med giftige slices”.

I næste parti vender kampen til Goffins fordel. To dobbeltfejl, den ene mere tam end den anden, giver Goffin en 15-30 åbning. På næste point går Goffin stort og modigt ned af linjen i løb på en ok cross court forhånd fra Dimitrov og får en kort nem slice retur, som han laver en inside out på. På breakpoint kommer der flere gode forhænder, før han får den lette bold midt på banen, hvor Dimitrov bare kan stå og se til, mens bolden flyver forbi ham.

Goffin viser modet, mens Dimitrov ligner en mand, der er bange for at vinde.

Ved 30-lige i næste parti hiver Goffin et es og en servevinder op af lommen, big man’s tennis som mod Federer.

Goffin er tæt på to nye breakbolde i næste parti, men Dimitrov slår en vidunderlig halvflugtning med baghånden på Goffins retur, der ellers sidder helt nede i hjørnet.

Derpå holder Goffin rent med en forhånd ned af linjen efterfulgt af et smash, et es og en god inside-in forhånd. Nerver af stål fra den lille belgier.

Andet sæt havde pænere stats for begge spillere, 16-8 for Goffin og 7-12 fra Dimitrov. Begge vandt 60 % bag andenserven, mens Goffin vandt hele 94 % bag førsteserven.

Tredje sæt: Drama for alle pengene

Tredje sæt begynder med 15-40 til Goffin takket være et par gode gode returneringer og en dobbeltfejl fra Dimitrov. Dimitrov redder den første med et es i T’et. På det næste breakpoint rammer Goffin sin retur med rammen. Og på et tredje breakpoint umiddelbart efter, får han heller ikke serven i spil, da han går efter en stor forhånd på Dimitrovs førsteserv. På sit fjerde breakpoint får han returen i spil, men slutter med en lang baghånd ned af linjen. Og partiet slutter med endnu en returfejl fra Goffin, denne gang i nettet.

Her havde han i den grad chancen. Og her burde han have set, at Dimitrov var nervøs og have ladet ham spille (og potentielt fejle eller give en større åbning) i stedet for at gå gong ho på samtlige sine returneringer.

Derpå holder de begge serv nogle gange relativt simpelt, om end Dimitrov når deuce i et af Goffins partier. Dimitrov begynder også langsomt, men sikkert at få lidt mere bid i sin offensiv. Han tør (lidt) mere nu efter et sæts henholdende tennis.

Ved 2-3, 30-0 i Goffins serv kommer ovennævnte tilskuer i spil. Goffin kaster bolden op, og en tilskuer råber højt FAULT midt i servebevægelsen. Goffins serv går ud, andenserven tager netkanten to gange, inden den (næsten) uundgåelige dobbeltfejl kommer.

Et par gode forhænder fra Dimitrov trækker fejl ud af Goffins forhånd og 30-0 er vendt til 30-40. Goffin redder den første på en glimrende cross court baghånd og får selv et par fordele, han ikke kan tage.

Der er noget utålmodigt over hans spil efter tilskuerens råb, noget surt over hans slag. Boldene skal afgøres så tidligt som muligt, og det koster ham, da han to gange i streg netter sin baghånd ned af linjen, alt imens Dimitrov slicer derudaf. 4-2 til Dimitrov.

Et par gode server fra Dimitrov og et par fejl fra Goffin gør det til 5-2.

Et par stykker blandt publikum forsøger nok engang at forstyrre Goffins serv, men denne gang får Goffinn stoppet sin servebevægelse. Dommeren giver nok en henstilling til publikum, som alle de gode tilskuere klapper af.

Goffin søger til nettet tidligt i duellen, men stopflugtningen bliver ikke god nok, 0-15. Goffin lader sig ikke afskrække og forsøger igen. Denne gang er stopflugtningen god, men Dimitrov løber den helt fænomenalt op og fra en glidende position får han den lobbet over Goffin, der laver et tweener lob, som Dimitrov let smasher. Det bliver også 0-40 og tre matchbolde, da Goffin – igen ved nettet – ikke får ram på sin førsteflugtning, og Dimitrov kan sende sin baghånd let forbi ham på næste slag.

Goffin forbliver tro mod sin dikterende stil – den første redder han via en god baghånd, den næste via et es, og den tredje da Dimitrov forsøger at slå forhånd på, hvad der burde have været en baghånd. Fra deuce flår Goffin en forhåndsvinder afsted cross court, mens Dimitrov står og forsøger at beskytte sin baghåndsside. Nerver af stål har den lille belgier. En god serv bringer partiet hjem, hvorpå hele stadion jubler med ham.

Dimitrov server for kampen. Goffin får en kort bold bag en god forhånd, men sender sin baghånd langt ud. Det må siges at være en stor fejl på det her tidspunkt. Dimitrov replicerer med en bred forhånd, før Goffin giver ham endnu et nemt point på en nettet inside-in forhånd. En god serv giver to matchbolde.

Goffin approacher til Dimitrovs forhånd, som ryger langt. Goffin angriber igen i Dimitrovs baghåndsside. Dimitrov når den, slicer den lavt retur, og Goffin forsøger med en stopflugtning, han mistimer totalt – måske delvist fordi Dimitrov nåede dem i forrige parti.

Dimitrov falder til jorden, på maven. Og Goffin går over nettet og gratulerer ham. Smukt øjeblik.

Han ville sejren så meget, at han ikke helt turde slå. I Tennis podcast’ refererede de Pat Cash, der sagde, at når Dimitrov bliver nervøs, tør han ikke slå sine slag. Så bruger han sin fysik, sin defensiv, sine atletiske evner.

I store dele af kampen var det tilfældet i går. Og fordi det var mod en Goffin, der måske løb lidt tør for kræfter i tredje sæt og måske ikke indså, hvor nervøs modstanderen egentlig var, var det lige akkurat nok.

Ikke desto mindre var Dimitrovs nerver ikke værre, end at han formåede at holde boldene i spil. Formåede at få Goffin til at skulle slå det ekstra slag – og gå efter for meget.

Det bliver spændende at følge de to i 2018. Hvis Dimitrov kan kombinere sin atletiske defensiv med de offensive kvaliteter, han i den grad også har – og som han i høj grad viste mod Goffin i gruppekampen – kan han blive pænt farlig. Det samme kan Goffin.