Landets bedste tennisrække skulle gerne sælge sporten som attraktiv og indbydende. Men med begrænsede midler kræver det, at både klubber og forbund tænker kreativt.

En fyldt tribune med et par hundrede tilskuere en onsdag eftermiddag i august i Give. Stoledommere, fri fadøl og stadionpølser samt live-tv.

Et anlæg uden anden publikum end forældre og trænere på en smuk eftermiddag midt i hjertet af Aarhus til en knald eller fald kamp for hjemmeholdet. Selv ikke interesserede tennisfans der kørte forbi anlægget ville kunne fornemme, at her blev spillet tennis i landets bedste række.

Forskellene på kampafviklingen i landets bedste række er store. Der findes klubber, der investerer stort i at gøre holdkampene til et event for hele klubben. Og så findes der klubber, hvor det mest af alt er en holdkamp som alle andre.

Variation vil der altid være, men hvis man ønsker at skabe et bedre produkt, så skal der stilles større krav til klubberne. Det mener Alexander Rejnhold, der er klubudvikler på KB og blandt andet er med til at arrangere begivenhederne rundt om klubbens kampe i landets bedste række.

”Jeg synes først og fremmest at Dansk Tennis Forbund skal lave en regel om at der skal være stoledommere på til alle kampe i elitedivisionen. Jeg har forslået et par gange at varsle det nogle år før, så klubberne har tid til at uddanne egne folk. Regner og håber på at der snart kommer aktion på det, fordi det er noget der kan få landets bedste række til at fremstå mere professionel og nemmer at sælge til sponsorer, tv mm. i fremtiden, ” forklarer Alexander Rejnhold.

For Alexander Rejnhold handler det om, at det skal være en stor ting at se klubbens førstehold spille. Der skal skabes en klubkultur, hvor førsteholdet er rollemodeller for blandt andet klubbens ungdomsspillere. Det skal være noget, man stræber efter, det skal være specielt. Derfor gør man allerede nu meget ud af eventet omkring kampene. Plakater, optakt på sociale medier og bespisning for på den måde at signalere, at det her er noget for andre end dem der spiller.

Hos Dansk Tennis Forbund glæder man sig over, hvordan KB og andre klubber gør noget ekstra for at tiltrække tilskuere og give kampene stor opmærksomhed i klubben. Forbundet er dog lidt mere tilbageholden, når det kommer til ideen med at kræve dommere til alle kampe.

”Hvis alle kampe i Elitedivisionen skulle have dommer på, vil det faktisk kræve rigtigt mange dommere. Vi har pt en udfordring i Danmark med at rekruttere og fastholde dommere og referees. En del af løsningen kunne være, at man som elitedivisionsklub skulle stille med et givent antal dommere og referees med den fornødne uddannelse. Det er uanset løsning vigtigt at vi alle trækker sammen omkring dette. Det er samtidig afgørende, at der er fokus på at gøre det til en god oplevelse for officials,” udtaler direktør i Dansk Tennis Forbund, Emil Bødker.

Hos Dansk Tennis Forbund glæder man sig over, hvordan det er lykkedes at lave en TV-aftale, hvilket i den netop afsluttede udendørssæson har givet mere opmærksomhed end nogensinde på landets bedste tennisrække.

Klubkultur skal løfte produktet

KB har som en af landets største tennisklubber en økonomi, der er mere solid end de fleste andre klubbers. Alligevel handler det at satse på klubbens bedste hold og gøre dem til en ting man i hele klubben er stolte af om andet end resultater. Det handler om at skabe en helhed i klubben, for bare at betale sig fra at højne kvaliteten på kampene i Elitedivisionen ville ikke give mening.

”Det er vigtigt at det visuelt ligner noget vi ser i fjernsynet – dertil synes jeg at det er en vigtig del af klubkulturen, at folk hjælper til som boldbørn, dommere, salg i madboder osv. Da det kan give et mere nuanceret billede af de forskellige roller man kan påtage sig i en tennisklub som ung, udover at være tennisspiller,” fortæller Alexander Rejnhold og fortsætter.

”Jeg synes at udviklingen af hjemmekampe de sidste par år går i den rigtige retning. Det gælder om at vi klubber er gode til at tage initiativer og udfordre hinanden på at holde et fedt arrangement, og det kræver altid at der er nogen der går forrest. Det er min klare opfattelse at de fleste klubber har ambitioner om at gøre hjemmekampe mere interessant for medlemmer og lokalbefolkningen,” afrunder Alexander Rejnhold.

Vurderingen af, at der er en tydelig fremgang, når det kommer til at prioritere kampene i Elitedivisionen er Emil Bødker enig i set fra sin stol i Dansk Tennis Forbund. For ham handler det om, at alle løfter sammen og skaber synergi på tværs til fælles gavn for sporten i Danmark.

Massive udfordringer med afviklingsdelen

At der er lysår fra landets bedste tennisrække til eksempelvis håndbold og fodbold er dog fortsat tydeligt. I en af efterårets første runder af Elitedivisionen var der massive udfordringer med at skaffe de referees, der skal stå for afviklingen af kampene. Det betød, at 4 ud af 8 kampe måtte afvikles uden en uvildig person, der kunne håndtere eventuelle regelfortolkninger og uenigheder i kampene.

”Det er naturligvis ikke godt nok. Men den pågældende runde var et særtilfælde, hvor en serie af omstændigheder gjorde, at vi manglede referees til så mange kampe. Sådan kommer det ikke til at være i resten af sæsonen. Men generelt er vi lidt sårbare, fordi puljen af referees, der er uddannet til Elitedivisionen og ønsker at fungere som referee, er for lille. Vi har fået ekstra kræfter på turneringskontoret i DTF, og det er en af de opgaver, vi vil prioritere højt,” lyder det fra Emil Bødker.

Forrige artikelTurneringer uge 48: Davis Cup Finals i afgørende fase uden Spanien på hjemmebanen
Næste artikelITF Junior Bergen: Vilma slutter sæsonen med karrierens første ITF junior titel.
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.