Russiske Anastasia Gasanova vandt sensationelt over Karolina Pliskova i Abu Dhabi, men trods en svingende præstation formåede Clara Tauson at vinde over russeren i 3 sæt

Da 18-årige Clara Tauson forsøgte at kvalificere sig til Grand Slam turneringen Australian Open ved kvalifikationsstævnet i Dubai, fungerede spillet langt fra optimalt, og derfor er udsigten til yderligere 14-dages karantæne og mulig total isolation i Melbourne aflyst for hendes vedkommende.

Til gengæld har hun mulighed for at opbygge den kampform, om tydeligt manglede i Dubai, når hun i denne uge deltager i W25 turneringen FUJAIRAH INTERNATIONAL WOMEN TENNIS OPEN, hvor Clara er seedet 2.

Da lodtrækningen blev offentliggjort, har mange – måske også Clara selv – været en smule betænkelig, da det viste sig, at hun i 1. runde skulle møde den 21-årige russer Anastasia Gasanova, der har fået wildcard til turneringen, hvilket formentlig skyldes, at hun ved WTA 500 turneringen i Abu Dhabi i forrige uge forbløffede en hel tennisverden, da hun sensationelt vandt 6-2, 6-4 i 2. runde over WTA-ranglistens no. 6 og tidligere verdens-etter Karolina Pliskova efter forrygende spil af høj klasse.

Anastasia Gasanova
© 2021 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Anastasia Gasanova

Denne præstation fik dog ikke odds-sætterne hos betting-tjenesterne til at udnævne russeren som favorit inden opgøret mod Clara, da der ofte skal mere end en enkeltstående præstation til for at ændre vurderingen af spillernes indbyrdes styrkeforhold.

Kampen kunne følges på livestream fra ITF, og billederne tydede på, at blæsten måske har haft en indflydelse på, at spillet fra starten af kampen var af svingende kvalitet, men efter at begge havde holdt serv i starten, fulgte en periode, hvor Clara havde godt styr på sit spil, da hun både brød modstanderens serv og efterfølgende selv holdt serv til 4-1.

Gasanova holdt derefter serv til 2-4, og i Claras næste serveparti fik russeren 2 muligheder for at bryde tilbage, da et dansk forsøg på en stopbold havnede i nettet, hvorefter russeren fangede Clara med en longline vinder fra baghånden, da Clara var på vej modsat, og det samme gentog sig i den næste duel, hvorved Gasanova brød til 3-4.

Da Gasanova servede for at udligne stillingen, havde Clara efter et par vindere muligheder for at genetablere forspringet ved 15-40, men begge muligheder blev afværget.
Clara havde dog senere en kæmpe mulighed for at passere russeren ved nettet, men chancen blev forpasset, og i stedet blev stillingen 4-4.

I denne periode af sættet kom der mange fejl fra Claras ketsjer, hvilket Gasanova udnyttede, da hun brød serven til 5-6, men da russeren servede for sættet, havde Clara ved 0-40 gode muligheder for at tvinge sættet i tiebreak, men alle 3 muligheder blev forpasset og Gasanova sikrede sig dermed sættet 7-5 efter en meget svingende dansk præstation.

Et ukoncentreret serveparti fra starten af 2. sæt, betød at Clara kom bagud 0-1, og selvom Clara derefter havde en enkelt break-mulighed, holdt Gasanova serv til 2-0, inden Clara med et es på 2. serven ved 30-30 og en efterfølgende russisk fejl reducerede til 1-2 i egen serv.
Derefter løftede Clara sit spil væsentlig, da hun i Gasanovas serv ved 15-30 med et passerslag og efterfølgende cross-vinder fra baghånden udlignede til 2-2, og med et rent serveparti var Clara foran 3-2.

Efter endnu et break i Gasanovas serv til 2-4, holdt Clara med et es ved 40-15 serv til 5-2, og ved 5-3 sikrede Clara sig sættet 6-3 med en servevinder ved 40-15.

I det afgørende 3. sæt var Gasanova foran 40-0 i egen serv, men 2 dobbeltfejl og endnu en russisk fejl bragte Clara tilbage i partiet, hvor hun brød serven til 0-1 med en longline vinder fra forhånden.

Gasanova brød dog straks tilbage, hvorefter det igen var Claras tur til at bryde russerens serv til 1-2, og “bryderierne” fortsat, da Clara for 2. gang i træk var bagud 15-40 i en periode, hvor det ikke var nogen fordel at have serveretten, men Clara holdt omsider serv, da hun efter 40-15 bragte sig foran 3-1, og med endnu et break ved 15-40 i russerens serv var Clara foran 4-1.
Russeren brød ganske vist tilbage, efter at Clara ikke havde udnyttet 3 fordele, men da hun ikke selv formåede at holde serv, brød Clara igen til 5-2 med mulighed for at serve kampen hjem.

Serven fungerede fortsat ikke optimalt, og Clara blev brudt rent til 3-5, men da russeren servede for at holde sig inde i opgøret, havde Clara 2 matchbolde ved 15-40, og hun fik en god mulighed for at afgøre kampen på en kort bold, som hun dog sendte i nettet, og den næste matchbold blev afværget med en cross baghånds-vinder fra russeren, der derefter holdt serv for første gang i sættet.

Da Clara derefter igen servede for kampen, blev 1. serven fulgt op med en vinder til 15-0, og det blev 30-0 med en vinder ved nettet, og med en efterfølgende servevinder havde Clara 3 matchbolde, men russeren afværgede de 2 første efter en fejl fra forhånds-hjørnet efterfulgt af endnu en fejl, da en forhånd fra Clara endte i nettet, men ved 40-30 lagde Clara en skarp stopbold på tværs fra baghåndssiden, uden at Gasanova kunne nå helt frem, og derved sikrede Clara efter præcis 3 timer sejren 5-7, 6-3, 6-4.

Et sammendrag på godt 11 minutter fra kampen kan genses herunder

Claras modstander i 1/8-finalen bliver fundet tirsdag, når no. 211 Chihiro Muramatsu (JPN) møder no. 204 Na-Lae Han (KOR) kl. 0730 dansk tid.

Forrige artikelITF Junior Offenbach: Rebecca Munk Mortensen suveræn vinder uden afgivelse af sæt
Næste artikelITF Fujairah: Clara Tauson finder kampform med “easy power” og fungerende serv
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.