Canada er foran USA

Når US Open går i gang er den højest placerede nordamerikanske herresingle spiller ikke længere amerikaner, men canadier. De to store navne er Milos Raonic og Vasek Pospisil. Og det er især Raonic der har tiltrukket tenniselskeres opmærksomhed.

Måske verdens bedste serv

Den 1,96 m høje canadier er som bygget til at serve og det gør han som måske den bedste i verden lige i øjeblikket. Han er den spiller der vinder procentvis flest servepartier pr match. Han er den der laver flest serveesser pr match gennemsnitlig. De fleste er enige om at Raonic snart har rekorden for verdens hurtigste serv.

Ivo Karlovic’s rekord på ca. 251 km/t er han i hvert fald meget tæt på. Hans hidtil hurtigste serv lyder på 250 km/t. Hvis man får muligheden for at studere hans servebevægelse kan selv en lægmand se at det er et studie i perfektion.

Canadisk tennis ind i “civilisationen”

En sportskommentator har sagt at Milos Raonic har bragt canadisk tennis fra ”hulemands stadiet til civilisationen.” I hvert fald er det sandt at førhen var tennis henvist til de bagerste sider i sportssektionerne og nu er det på forsiden man kan læse om tennis.

Foruden Raonic er det Eugenie Bouchard der er nr. 8 på verdensranglisten i damesingle og wimbledonmesteren i herredouble, Vasek Pospisil, der pryder forsiderne i sportssektionerne.

Hvem er Milos Raonic?

Men hvem er denne Raonic, der har begejstret Canada? Milos Raonic er født i Titograd i det tidligere Jugoslavien den 27/12 1990. I dag hedder byen Podgorica og byen ligger i Montenegro. Tre år gammel flyttede familien Raonic til Canada og Milos voksede op i Thornhill, Ontario i Canada. Og familien erhvervede sig canadisk statsborgerskab.

8 år gammel begyndte Milos at spille tennis. Han var og er energisk og målrettet, selv dengang. En folder om en tennis camp inspirerede drengen til at spille tennis. Men banetimer var dyre på de populære tidspunkter, så Milos valgte at træne i de tidlige morgentimer inden skoletid mens andre børn var ved at vågne eller også trænede han i de sene aftentimer mens andre børn var ved at gå i seng.

På disse tidspunkter trænede han med boldkanon i to stive klokketimer uden pause. Ofte spurgte hans fader: ”Skal du ikke have en pause?” ”Nej,” svarede Milos, ”der kommer flere bolde ud af boldkanonen.” Dette totale fokus og engagement præger stadig Milos.

Følsom og indadvendt

Wimbledon 2014 viste for alverden det enorme talent den 23-årige canadier besidder. Her nåede han semifinalen og selvom han tabte til Roger Federer med 4-6,4-6,4-6, så viste ”den nye dreng i klassen” at han formentlig fremover vil være den der udfordrer de 4 ”titaner” i herretennis, Nadal, Djokovic, Federer og Murray.

Her viste Raonic hvor dedikeret han er til at vinde en af de store titler. Hvor mange andre ville have solet sig i successen, så lukkede Raonic sig helt inde for at komme sig over ”skuffelsen.” Han tog tilbage til Canada, nærmere betegnet Toronto. Her trænede han hos en forboldklub, Toronto FC. De har ingen tennisfacaliteter, så det var alenetræning.

Selvom man normalt ikke forbinder ”frustation” og ”vrede” med den unge sympatiske canadier, så var det de ord Milos selv brugte om sin situation efter Wimbledon. Væk fra verdens søgelys ville han alene træne den slags følelser ud af kroppen.

Han er på alle måder en anderledes tennisstjerne. Trods sin venlige og sympatiske adfærd er han noget indadvendt og derfor relaterer tennisfans ikke til ham på samme måde som de relaterer til Nadal, Djokovic og Federer. Og John McEnroe mener at det bliver et område han er nødt til at arbejde på. Men at han er ydmyg og beskeden kan ingen tage fra ham.

Selvom han bor i Monte Carlo, som så mange andre tennisstjerner, så har han ingen prangende sportsvogn. Han har prøvet at forklare alverdens sportsjournalister at det ikke er logisk at købe sådan en. Der er ingen logik i at købe en dyr sportsvogn som man kun kører i maksimalt en gang om ugen. Derimod planlægger han at købe en Smart Car.

Vinder Milos i år?

Om det bliver i dette års US Open at Raonic tager en Grand Slam er dog langtfra sikkert. Serven er som sagt formentlig verdens bedste, men det øvrige spil matcher ikke helt det spil de øvrige bejlere til titlen har. Han forbedrer dog også det med lynets hast. Siden han for to år siden hyrede den tidligere topspiller Ivan Ljubicic, er det gået stærkt fremad med spillets øvrige kvaliteter. Så det bliver spændende med den nye canadiske bejler.

Forrige artikelWTA New Haven: Caroline Wozniacki i kamp i nat
Næste artikelWTA New Haven: Caroline Wozniacki igennem første runde
Ralph Elm Hansen
Ralph Elm Hansen er inkarneret tennisnørd og har mange års erfaring som tennisskribent. Han har tidligere drevet et af Danmarks mest seriøse tennissites, Tenaro, og har været med i redaktionen på Tennissporten.dk.