Efter et usikkert 1. sæt steppede Emilie Francati op og skaffede dansk 1-0 føring, hvorefter Karen Barritza slog sejren fast

Efter den optimale lodtrækning, hvor Danmark med sejr over det formodet svageste hold fra Litauen kunne sikre forbliven i Group II, lå der formentlig et stort forventnings-pres på Emilie Francati, da hun i 2. singlen mødte den kun 14-årige Iveta Daujotate, der er no. 435 på ITFs junior-rangliste.

Alle forventede – og egentlig med rette – at Emilie burde være i stand til at vinde mod den unge modstander, som ikke havde de helt prangende resultater at fremvise i ITF-regi, hvilket dog heller ikke vil være rimeligt at forvente, når man tager hendes alder i betragtning.

Da de danske spillere endnu ikke havde haft meget tid til at vænne sig til at spille på grus, kan man ikke forvente, at spillet kører optimalt fra start, hvilket den unge litauer udnyttede ved at bringe sig foran 2-0 i 1. sæt.

Emilie fik dog kæmpet sig tilbage, og hun bragte sig desuden foran 3-2, men hun kom igen bagud med et break til 3-4, og hun kom endvidere bagud 3-5, og kort efter blev hun konfronteret med 2 sætbolde ved 5-4 40-15 i modstanderens serv, hvilket fik “krigeren” frem i danskeren, der afværgede dem begge, og i næste parti bragte Emilie sig desuden foran 6-5.

Det lignede en tie-break afgørelse, da litaueren førte 40-0 i egen serv, men igen trådte “krigeren” i karakter og indhentede forspringet for derefter at vinde på sin første sætbold.
Dette afgjorde i realiteten kampen, og Emilie afgav ikke en eneste parti i 2. sæt, hvorved kampen sluttede med dansk sejr 7-5, 6-0.

Emilie er ikke uenig i ovennævnte analyse, hvilket hendes kommentar til Tennisavisen viser

“Det kan du godt have ret i. Det er altid lidt svært, når det kun er min tredje dag på gruset, men er glad for at jeg fandt et godt flow og vandt kampen.
Undervurderede bestemt ikke min modstander, og synes hun spillede et udmærket første sæt. I andet sæt fik hun ikke rigtig lov til at spille som hun gerne ville, da jeg steppede op :)”
Emilie Francati
Foto: DTF

Dermed var Danmark på den forventede sejrskurs, og i 1. singlen sørgede Karen Barritza for, at der ikke blev anledning til at bide negle, idet hun sikrede 2-0 føring med sejr 6-2, 6-1 over 17-årige Pauline Bakaite 6-2, 6-1.

Karen Barritza
Foto: DTF

Dermed var den danske sejr sikret, men holdkaptajn Kenneth Carlsen valgte alligevel at fastholde, at Karen og Emilie spillede doublen, hvilket forekommer logisk, da de derved får større chance for at være bedst muligt sammenspillet, inden Danmark eventuelt senere skal ud i en afgørende double.
Derfor kom den tredje spiller i truppen, Julie Noe ikke i kamp mod Litauen, hvilket bestemt ikke ødelagde humøret efter dagens resultat.

Julie Noe
Foto: DTF

Karen og Emilie sørgede da også for, at Julie og resten af truppen havde grund til højt humør, idet de vandt doublen 6-1, 6-4 over Paulina Bakaite og Gerda Zykute.

Emilie Francati og Karen Barritza
Foto: DTF

Med sejr på 3-0 og 6-0 i sæt er det umuligt at forestille sig, at Danmark kan ende på puljens sidsteplads, og derfor kan man vist roligt konstatere, at Danmark på lørdag skal spille om oprykning til Group I Europe/Africa.

Forinden skal Danmark torsdag spille den anden puljekamp, hvor modstanderen er Finaland, der var oversidder onsdag.
Hvis Finland i singlerne benytter de 2 spillere, som er anført øverst på holdoversigten, og Carlsen fortsat benytter Karen og Emilie i singlerne, bliver Emilies modstander i 2. singlen no. 1134 21-årige Ella Laivo, som sidste år flere gange højst nåede til 2. runde i $10.000 turneringer i Sharm El Sheikh, hvor hun har opholdt sig en del.

Karen møder formentlig no. 879 21-årige Mia Eklund, som i november 2015 tabte 4-6, 5-7 til Frederikke Svarre i Helsinki. I de seneste fem turneringer, heraf en $25.000 og 50.000 samt 3 $10.000 turneringer er hun ikke sluppet igennem kvalifikationen.
Bedste resultater i 2016 er 2. runde i $10.000 turneringer i både Sunderland og Glasgow, og sidste år var bedste resultat kvartfinale i $15.000 i Loughborough, Great Britain.

Tennisavisen har spurgt det finske forbund, om årsagen til at den højest rangerede spiller på deres hold, no. 617 Piia Suomalainen (1984) er placeret nederst, men der foreligger (endnu) ikke svar.
Oprindelig var også no. 632 Emma Laine (1986) udtaget, men hun er erstattet af førnævnte Ella Laivo.

Danmark kan spille uden større pres, da kampen om oprykning som nævnt er sikret, men spillerne vil uden tvivl gøre deres bedste for at blive vinder af puljen, så de kommer til at møde no. 2 i den modsatte pulje, og ovennævnte resultater for de finske spillere må uden tvivl betyde, at Danmark er favoritter til den endelige puljesejr.

Caroline Wozniacki har også fulgt med, og hun har fremsendt denne kommentar på Twitter

Østrig og Boznia/Herzegovina bedst fra start i pulje B

I pulje B var Liechtenstein seedet, men det blev alligevel Boznia/Herzegovina, der løb med sejren 2-1 efter disse resultater (Boznia/Herzegovina nævnt først)
2. single: (657) Ema Burgic Bucko vs. (342) Kathinka Von Deichmann 6-3, 6-1
1. single: (337) Dea Herdzelas vs. (208) Stephanie Vogt 7-5, 2-6, 6-4
Double: Ema Burgic Bucko/Anita Husaric vs. Vogt/Deichmann 6-7(11), 4-6
Formentlig en større overraskelse, at Boznia/Herzegovina var i stand til at vinde begge singler mod væsentligt højere rangerede spillere.

I den anden kamp blev det som ventet Østrig, som Tennisavisen betragter som det bedste hold i gruppen, der vandt 3-0 over Egypten. Resultater (Østrig først)
2. single: (169) Barbara Haas vs. Dona Abo Habaga 6-1, 6-1
1. single: (122) Tamira Paszek vs. (423) Sandra Samir 6-4, 6-4
Double: Julia Grabher/Sandra Klemenschits vs. Laila Elnimr/Samir 6-4, 2-6, 6-4

Torsdag spiller Østrig mod Liechtenstein og Egypten mod Boznia/Herzegovina. Sidstnævnte kamp kan meget vel blive afgørende for 2. pladsen i puljen og dermed Danmarks modstander i en oprykningskamp, hvis vi besejrer Finland, og i så fald er der en rimelig chance for at undgå Østrig, hvis de som forventet vinder puljen.

Der er flere billeder fra DTFs album Fed Cup, Europa/Afrika Group II 2016 i Kairo i Egypten

Man kan følge med i livescore under kampene på  http://fedcup.tennis-live-scores.com/scoreboard.html?event=g2ea

Forrige artikelDansk Tennis: KB henter tre talenter
Næste artikelChallenger Gwangju: Løchte og O’Hare double på Livestream torsdag morgen
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.