Ved at placere DM Indendørs samtidig med Davis Cup-kampen mod Rusland har Dansk Tennis Forbund gjort det umuligt for fire af landets bedste spillere at stille op.

DM i tennis, der hvor landets bedste dyster om guld og ikke mindst retten til at kunne kalde sig landets bedste tennisspiller. Der er noget ganske særligt over dette arrangement, eller rettere det burde der være.

I den bedste af alle verdener ville et DM i tennis have deltagelse af alle dem, der var bedst til at slå den lille gule over nettet. Det ved vi alle aldrig helt kommer til at ske. For at spille et DM skal man ofre sig, tage fri fra arbejde, få børnene passet og i det hele taget ændre sin hverdag markant.

Det kan nemlig tælles på en enkelt hånd, hvor mange deltagere ved et DM, der har tennis som primært erhverv. Faktisk er det lige før man slet ikke behøver tælle dem ved det kommende DM i Odense. Man når kun til 1, Karen Barbat, og så er det ellers slut med at finde profiler der spiller tennis på fuld tid.

Odense samler Tennisdanmark

Netop placeringen i Odense kan være kimen til kritik i en sport, hvor hovedparten af aktørerne bor øst for Valby Bakke. Det har også gjort det naturligt, at langt størstedelen af tennisarrangementer, i såvel forbunds- som klubregi finder sted her.

Hvis man vil ændre den ærgerlige udvikling og slå et slag for sporten i andre dele af landet, så må man også af og til placere store begivenheder her. Med en nyopført tennishal med hele seks indendørs baner, så kan lejligheden til for første gang i mere end 10 år at placere et DM i Odense vel ikke være meget større.

Selvom det betyder flittig trafik over Storebæltsbroen for nogle, så er det at deltage i et DM nu engang ensbetydende med at man må flytte sig derhen, hvor arrangementet spilles, uagtet det ikke er i baghaven for hovedparten.

[quote_box_center]”Marienlystcentret fortjener en storstilet event, og jeg er helt tryg ved valget af afholdelsessted. Det skinner igennem, at Marienlystcentrets personale, FTU og de fynske klubber brænder for at markedsføre og afvikle et historisk DM Inde,” siger Sune Irgens Alenkær i en nyhed publiceret den 13. januar 2015 på tennis.dk.[/quote_box_center]

I samme nyhed gør de kommende arrangører det klart, at man kan forvente sig et storstilet arrangement, hvor de fynske klubber i samarbejde vil gøre alt for at skabe rammerne om et vellykket arrangement.

[quote_box_center]”Vi glæder os, og vi er stolte over, at tennismiljøet har begunstiget Marienlystcentret med et DM-arrangement. Der er næppe et andet tennissted i Danmark, som lige nu kan matche de forhold, vi har, og de forhold vil vi gerne vise frem,” siger Jens Gantriis, der er administrerende direktør i Marienlystcentret i samme nyhed.[/quote_box_center]

Stjerner kommer ikke til at funkle

En ting er dog sikkert, de største danske stjerner i herresingle kommer ikke i kamp i den nye flotte hal i Odense. DTF har nemlig valgt præcis samme termin for arrangementet som ITF har valgt til første runde af Davis Cup.

Det betyder at de fire udtagne spillere til landsholdet inklusiv landstræner Kenneth Carlsen vil være i en by i Rusland, når DM afgøres i Odense. Dermed har DTF altså spændt ben for at dygtige spillere som Martin Pedersen og Frederik Løche Nielsen kunne vise sporten frem på flotteste vis i Odense og via deres kendiseffekt måske trække tilskuere til.

[quote_box_center]”At DM Inde-ugen kolliderer med landsholdsherrernes kamp i Rusland, er meget ærgerligt, men terminen var fastsat inden, det internationale tennisforbund (ITF) offentliggjorde Davis Cup-kalenderen. En række forskellige hensyn – herunder den planlagte ITF-turnering for juniorer i KB og DH Inde-medaljespillene – bevirker, at DTF’s bestyrelse fastholder den oprindelige afviklingsplan for DM Inde,” udtaler Sune Irgens i nyheden på www.tennis.dk fra den 13. januar 2015.[/quote_box_center]

Hvorfor planlægges DM inden Davis Cup-datoer?

ITF fastsatte datoerne endeligt for Davis Cup i 2015 den 11. september 2014, altså næsten et halvt år før DM i Odense afvikles. Uden at skulle forklejne de danske tennisspilleres evner til at planlægge deres turneringsaktivitet, så ville det for de fleste spilleres vedkommende vel være muligt at planlægge DM-deltagelse, selvom datoen for denne først blev meldt ud fem måneder før?

I modsætning til travlheden med at få DM i kalenderen inden ITF offentliggjorde deres kalender havde DTF ingen hast med at melde ud, hvor DM skulle spilles, hvilket for mange deltageres vedkommende i høj grad er en væsentlig faktor for om de deltager eller ej. Det ventede man med helt frem til den 13. januar 2015, altså flere måneder efter man planlagde terminen og i øvrigt kun seks uger før første slag ved DM.

Tennisavisen ville meget gerne have spurgt direktør i Dansk Tennis Forbund Sune Alenkær Irgens om, hvorfor man ikke kunne vente til efter ITF den 11. september 2014 offentliggjorde datoerne for Davis Cup med at planlægge DM? For er det ikke naturligt, at DTF-arrangementer placeres ind i kalenderen, så de ikke kolliderer med store ITF-arrangementer, hvor danske spillere måtte kunne forventes at deltage?

Til trods for forsøg på kontakt via både mail, sms og telefonisk er Sune Alenkær Irgens ikke vendt tilbage på Tennisavisens henvendelser inden deadline.

Forrige artikelKlubnyt: Vinsmagning i Ballerup Tennisklub
Næste artikelDM Inde: Næppe overraskelser i damesingle
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.