Dagens ATP-500 finaler i Beijing og Tokyo blev aldrig rigtigt spændende. Dertil var de to sejrsherrer for suveræne. Men begge kampe havde ét godt sæt og positive ting at tage med for taberen.

Novak Djokovic besejrede Rafael Nadal 6-2, 6-2 i finalen i Beijing og vandt dermed sin sjette titel i Beijing ud af seks mulige. Tidligere på dagen slog Stan Wawrinka Benoit Paire 6-2, 6-4. Vi ser her nærmere på de to kampe.

Solid Djokovic dominerende Nadal

Nadal var egentlig godt med i første sæt. Han kom tidligt bagud med et break, men ved 2-3, 15-40 havde han chancen for at bryde tilbage igen. Men lidt for tentativt spil fra Rafa og solidt spil fra Djokovic gjorde forskellen.

Det skulle blive de eneste breakchancer, Nadal så.

Djokovic var anderledes effektiv. Han brød to gange i hvert sæt, og behøvede blot fem breakbolde til sine fire servegennembrud.

Han dominerende kampen fra baglinjen med tunge, dybe grundslag fra side til side. Især baghånden var stærk, og med den angreb han ofte Rafas forhånd for så pludselig at skifte retning og gå ned af linjen med den.

Derudover var forskellen i særdeleshed at se i hhv. deres serv og returneringer. Djokovic servede syv esser og ramte ca. 80 procent af sine førsteserver. Nadal slog ikke et eneste es, og var under pres i langt de fleste af sine servepartier i kraft af Djokovic’ konstante dybe på returneringerne.

Alligevel kan Nadal tage noget positivt med sig herfra. Han spillede sig i sin første hard court-finale i halvandet år, og i dele af første sæt spillede han lige op med Djokovic fra baglinjen.

I andet sæt fik han lidt behandling i sin ene fod, men det virkede ikke til at genere ham slemt, så formentlig betyder det ikke noget for Shanghai.

Og Djokovic? Han stormer bare videre i en af de mest suveræne sæsoner, vi har set i den åbne æra. Tre slam-sejre, en slam runner-up, fire Masters sejre og nu også en ATP-500 titel lyder resultaterne såvidt på.

Ikke dårligt.

Wawrinka slår sig igennem Paire

Hvorvidt det var erfaringen, en øm ankel eller Wawrinkas spil, der gjorde forskellen i første sæt, er svært at sige entydigt.

Hvad der dog kan siges med sikkerhed er, at Paire havde mere end svært ved at lokalisere både sin førsteserv og sin forhånd.

Under 30 procent af tiden satte Paire sin første serv i første sæt, og det er ikke godt nok mod Wawrinka. Når han samtidig smed den ene forhånd efter den anden i nettet, var der ikke håb i det sæt.

Men som han selv sagde efterfølgende:

”When I woke up this morning I couldn’t walk. ‘One hour before the match it was very painful so I said `what can we do?’ I spoke with the physiotherapist and we got an anesthesia for my foot. I couldn’t feel anything in my foot and it’s tough to move when you don’t feel your foot.”

Wawrinka brød først til 3-1 efter en række dejligt vinklede baghænder ud af banen, før han slog en ned af linjen for en ren vinder, da Paire var fanget i den anden ende af banen.

Paire brød straks tilbage, men derefter var det ren Wawrinka i sættet. Han pressede Paire langt tilbage med sine tunge forhånds- og baghåndsslag, kom fint til nettet og spillede bolden klogt til Paires svagere forhånd.

I andet sæt servede Paire væsentligt bedre, og det gjorde kampen noget kun tættere. Den 1,96 høje Paire har en ganske glimrende førsteserv, når den sidder, og kampen igennem vandt han hele 86 procent af pointene bag den.

Men Wawrinka var bedre på de vigtige point: Han tog alle sine fire breakbolde kampen igennem, Paire måtte nøjes med det ene brud i første sæt, mens han ikke tog sine muligheder i andet sæt.

Wawrinka har vundet alle sine fire finaler i år, mens Paire har vundet sin første turneringssejr og nu tabt sin første finale i en ATP-500 turnering.

Alle fire spillere er – såfremt Paires ankel og Nadals fod ikke forhindrer det – med i Masters-turneringen i Shanghai, som I kan læse mere op her på siden inden for kort tid.