I fredagens første single sikrede Frederik Løchte Nielsen både Danmark en god start og samtidig slog han sin Farfars rekord som den mest vindende for Danmark i Davis Cup

En væsentlig forudsætning for Dansk succes i opryknings-kampen i Davis Cup Group I Europe/Africa mod Sydafrika ville være sejr til 34-årige Frederik Løchte Nielsen i fredagens første kamp, mod 26-årige Nicolaas Scholtz, der er no. 402 på ATP-ranglisten, hvilket er ca. 150 pladser foran Løchte.

Desuden havde Løchte mulighed for med en sejr er blive den spiller, som har vundet flest Davis Cup sejre for Danmark – en rekord som han siden opgøret mod Norge har delt med sin Farfar Kurt Nielsen, der ligesom barnebarnet har vundet 53 sejre.

Løchte indledte med at serve, og kom bagud 0-15 efter en bold over baglinjen, men et Es og en vinder ved nettet samt servevinder sikrede 1-0 føring.
Scholtz udlignede til 1-1, efter fejl fra Løchte ved 40-30, hvorefter Løchte holdt serv overbevisende til 2-1.
Efter sidebytte holdt begge serv uden at være i problemer.

Ved 2-3 kom den første åbning, da Løchte passerede modstanderen ved nettet til 30-40, men to esser og en retur i nettet sikrede Sydafrikansk udligning til 3-3.
Til gengæld fik Scholtz break-mulighed i Løchtes efterfølgende parti, og den blev udnyttet, da Scholtz gik til den rigtige side og passerede Løchte ved nettet.

Et break får dog først effekt, hvis man efterfølgende holder sin egen serv, men Løchte lagde i en presset situation bolden på tværs til 15-30, og det blev 15-40 efter en glimrende retur fra Løchte, som brød tilbage efter Sydafrikansk dobbeltfejl.
Løchte holdt derefter serv til 5-4, efter en vinder ved nettet og efterfølgende endnu en vinder på 2. bolden.

I Scholtz’ næste serveparti leverede Løchte først en vinder til 0-15, senere en returvinder med baghånden på tværs til 15-30, og med en vinder ved nettet sikrede Løchte sig 2 sætbolde, og den første blev udnyttet ved at være aggressiv på 2. bolden.

Løchte fortsatte den aggressive stil fra starten af 2. sæt, hvor han med en vinder ved nettet og vinder på en kort bold bragte sig på 1-0.
Scholtz udlignede dog efter et overbevisende blankt parti, hvilket Løchte kopierede med 4 vindere på stribe til 2-1.
Scholtz udlignede med endnu et blankt parti, men herefter fik Løchte problemer, da han kom bagud 15-40, og han måtte redde 3 break-bolde, inden han holdt serv til 3-2.

Som det ofte sker, når break-muligheder ikke udnyttes, bliver man selv brudt efterfølgende, og det var præcis det der skete, da Løchte brød Sydafrikanerens serv til en afgørende 4-2 føring.
Det næste parti lignede en gentagelse fra 1. sæt, hvor Løchte brød tilbage, blot med omvendt fortegn, da Scholtz havde 2 break-muligheder efter dobbeltfejl fra Løchte, der dog spillede sig ud af vanskelighederne og bragte sig på 5-2 med to serve-vindere.

Herefter sikrede Løchte sig 2. sæt 6-2 med en vinder på serve-returen, og Danmark var godt på vej mod et perfekt udgangspunkt før den næste kamp.

Scholtz havde dog ikke tænkt sig at give op uden kamp, og efter et af kampens længste partier, hvor Løchte afværgede 3 break-bolde lykkedes det for Scholtz at bryde serven, og han bragte sig desuden foran 2-0 i egen serv.

I Sydafrikanerens næste serveparti ved 2-1 fik Løchte rettet op på tingene, da han brød tilbage og derefter holdt serv til 3-2, og begge holdt derefter serv til Dansk føring 4-3.
Afgørelsen faldt herefter reelt i det næste parti, hvor Løchte med en retur-vinder spillede sig frem til 2 break-bolde, og han udnyttede den første da han fulgte op på en dyb returnering med en efterfølgende vinder.

Derefter sikrede Løchte med et blankt parti den samlede sejr 6-4, 6-2, 6-4, og dermed fører Danmark 1-0, og Løchte sikrede sig rekorden som den mest vindende Davis Cup spiller for Danmark med 54 sejre.
Kurt Nielsen har dog fortsat rekorden med 42 vundne single-kamp, hvor Løchte efter fredagens sejr har vundet i alt 34 singler.

På det efterfølgende pressemøde blev Løchte spurgt, hvor meget det lå i baghovedet, at han kunne slå sin Farfars rekord, hvortil han svarede, at det tænkte han overhovedet ikke over, førend hans holdkammerater fortalte det efter kampen.

Herunder Løchtes kommentarer til kampen, hvor han var godt tilfreds med, at han med sejren tog noget af presset fra Benjamin Hannestad, inden hans kamp mod Sydafrikas bedste, Lloyd Harris.
Løchte ser optimistisk på Danmarks muligheder for at sikre den samlede sejr