Davis Cup mod Irland afvikles efter et nyt format, hvor de 5 kampe spilles som bedst af 3 sæt og afvikles over 2 dage med 3 kampe søndag

Hidtil har Davis Cup været kendetegnet ved, at alle kampene – 4 singler og en double – spilles bedst af 5 sæt, og derfor har en Davis Cup match været afviklet over 3 dage med 2 singler fredag, double lørdag og de 2 sidste singler søndag.

Når Danmark i den kommende weekend spiller 1. runde i Group II, Europe/Africa mod Irland, der er oprykkere fra Group III Europe, er formatet ændret, så kampene i stedet spilles som bedst af 3 sæt, og de afvikles over 2 dage – 2 singler lørdag og doublen samt de 2 sidste singler søndag.

Totalt udsolgt både lørdag og søndag

I modsætning til det sidste Davis Cup opgør i september 2017 om oprykning mod Sydafrika i Ceres Park & Arena i Aarhus, hvor der var TV-dækning af DR3, afvikles kampen mod Irland i mere beskedne rammer i Birkerød Idrætscenter, hvor der er plads til 700 tilskuere.

Det danske Davis Cup hold er ikke forvænt med, at der er udsolgt til kampene i Group II, men DTF kan allerede dagen før de første kampe melde fuldt hus.

En medvirkende årsag til det strygende billetsalg kan være, at Bo Mortensen fra B93 i facebook-gruppen Tennissnak opfordrede til, at klubberne forsøger at tromme en masse unge tennisspillere til at møde op med trommer mv. og være med til at skabe en festlig stemning.
Lotte Gundtoft bakkede op om initiativet ved at tilbyde et antal bluser til de første tilmeldte.
Selvom flere af juniorerne i B93 selv spiller holdkamp samme weekend, havde Bo allerede en uge i forvejen modtaget 70 tilmeldinger.

Frederik Løchte Nielsen sætter stor pris på den store opbakning med denne kommentar, som fremgår af den seneste pressemeddelelse fra DTF inden opgøret:
Det betyder meget, at der er folk, der kommer og bakker os op. Tennis er som regel en ensom sport, så det er rart at kunne være en del af en event, hvor der noget opbakning. Forhåbentlig er der meget larm, glæde og røde-hvide farver, fordi det gør en forskel. Irerne skal helst ikke føle sig for velkomne – naturligvis uden at være usportslige”.

I samme pressemeddelelse har Ruderdal Kommunes Borgmester Jens Ive denne kommentar:
Det er med stolthed, at Rudersdal kommune er vært for en international sportsbegivenhed som Davis Cup. Jeg glæder mig til, at vi kan opleve landsholdstennis i Birkerød Idrætscenter og ser frem til, at borgerne i Rudersdal kommune giver Danmarks tennisherrer den bedste opbakning og stemning. Vi vil gøre vores bedste for at gøre denne weekend til en festlig begivenhed.

Afbud fra 4 college spillere

En anden ændring betyder, at Davis Cup holdet nu kan bestå af 5 spillere, hvor det tidligere var 4, og til den danske trup mod Irland har holdkaptajn Kenneth Carlsen udtaget Frederik Løchte Nielsen, Søren Hess-Olesen, Benjamin Hannestad, August Holmgren og Thomas Kromann, som alle tidligere har spillet for Danmark.

Udover Benjamin og August, der begge er på college, omfatter bruttotruppen endvidere Mikael Torpegaard, Christian Sigsgaard, Johannes Ingildsen og Simon Friis Søndergaard, men ingen af dem var til rådighed, da de ikke kunne få fri fra deres college.

Denne problemstilling har tidligere været omtalt i Tennisavisen, men da der næppe er den store forskel på niveauet hos de danske college spillere, behøver det ikke nødvendigvis at betyde en svækkelse af holdet, som under alle omstændigheder tildeles favorit-rollen på hjemmebane mod oprykkerne.

Davis Cup: Danmark må undvære college spillere mod Norge

Da holdopstillingen inden lørdagens singler blev offentliggjort fredag, var det dog ikke college spillere, der blev valgt af holdkaptajnen, der har udtaget Frederik Løchte Nielsen som 1. single og Søren Hess-Olesen som 2. single.

Løchte indleder lørdag kl. 12 mod Irlands 2. single Simon Carr, og derefter spiller Søren mod 1. singlen Peter Bothwell.

Søndag indledes kl. 11 med doublen, hvor Løchte og Thomas Kromann er udtaget for Danmark, og for Irland er de to førnævnte fra singlerne udtaget.
Efter doublen kan Løchte efter en kort pause igen komme på banen mod Peter Bothwell efterfulgt af Søren mod Simon Carr.

Om søndagen kan holdopstillingen dog ændres indtil 1 time før kampen.

Frederik Løchte ser frem til en glimrende sæson

Frederik Løchte deltog for første gang på Davis Cup holdet for 15 år siden, da han i 2003 vandt 6-1, 6-4 over Malek Jaziri i den sidste kamp, som ikke fik afgørende betydning, da Kenneth Carlsen med 3-0 sejre i begge sine singler og 8-6 i 5. sæt i doublen sammen med Jonathan Printzlau havde sikret Danmark afgørende 3-1 føring.

Siden dengang har Løchte i alt deltaget i 39 opgør for Danmark, og han tangerer derfor i opgøret mod Irland Torben Ulrichs rekord på 40.
Han har stadig mere overtaget Carlsens rolle, da han i de seneste mange år er benyttet i både single og double, og i flere opgør har Løchte spillet en hovedrolle ved at sikre Danmark de 3 nødvendige sejre ved at vinde 2 singler og doublen, hvor han siden 2010 har haft Thomas Kromann som makker, og de udgør Danmarks bedste double-team i historien med 13 sejre og kun 7 nederlag.

Løchte har også rekorden som den mest vindende i double totalt med 20 sejre mod 13 nederlag, og tæller man singlerne med, er Løchte også den mest vindende spille i alt med 54 sejre mod 37 nederlag.

Flest vundne singler er fortsat Løchtes farfar Kurt Nielsen med 42 sejre mod 23 nederlag.
Løchte har vundet 34 singler mod 24 nederlag, så der mangler fortsat 8 sejre, inden han eventuelt tangerer den rekord.

Selvom Løchte har rundet 34, kan der fortsat vente flere sejre forude, og han har overfor Tennisavisen givet udtryk for, at han ser frem til 2018 med stor fortrøstning, selvom han betegner 2017 som en “medium sæson”, der dog sluttede godt med et svensk holdmesterskab. Løchte havde efterfølgende denne kommentar:
Det var en glimrende slutning på en ellers yderst medium sæson. Jeg arbejdede hårdt, men kom aldrig rigtig ind en god periode. Efter jeg skiftede ketcher i september, blev det bedre, og siden da har jeg spillet glimrende. Jeg er meget glad for, hvor jeg står inden den nye sæson, og jeg ser meget frem til det nye år! Kan jeg holde spillet, tror jeg, jeg får en glimrende sæson.”

Løchte har i starten af 2018 deltaget i 2 ATP Challenger turneringer i Bangkok, hvor han i den første uge tabte i kvalfinalen i 3 sæt, men ugen efter spillede han sig videre fra kvalifikationen, og det blev desuden til sejr i 1. runde, inden han tabte i 1/8-finalen.

Irlands singler uden skræmmende ITF-meritter

Når man studerer resultaterne for de to irske singler, 22-årige Peter Bothwell og 18-årige Simon Carr, der er henholdsvis no. 840 og 895, kan man godt tillade sig at tildele Løchte favoritværdigheden i begge de singler, som han er udset til at spille, hvilket han heller ikke selv forsøger at nedtone med denne kommentar efter lodtrækningen:
Vi er gode spillere og tager gerne favoritværdigheden på vores kappe, og jeg tror, at vi har en god chance for at vinde. Når det så er sagt, så kender vi fra alle andre sportsgrene, at irerne er et stolt folkefærd, der sætter stor ære i at repræsentere deres land. Vi forventer, at de kommer blæsende ud, så vi tager intet for givet og ved, at det bliver en utrolig hård opgave.

FrederikVSSimon
Foto: Dansk Tennis Forbund – Frederik Løchte møder Simon Carr lørdag kl. 1200.

Søren Hess-Olesen har for et halvt år siden mødt Peter Bothwell i Palma Del Rio, hvor han i kvalfinalen havde besejret Samuel Bothwell i kvalfinalen, og efter sejr i 1. runde af hovedturneringen mødte Søren Peter Bothwell, som vandt 1. sæt 6-4, hvorefter Søren var nødsaget til at trække sig fra kampen.

Simon Carr opnåede i sin sidste sæson som junior i 2017 en højeste rangering som no. 42, og hans bedste resultat på Futures touren er en semifinale i en 25K i Dublin for et halvt år siden.

SorenVSPeter
Foto: Dansk Tennis Forbund – Søren Hess-Olesen og Peter Bothwell mødes i lørdagens 2. kamp.

TV-dækning af Davis Cup i weekenden

Der er ikke TV-dækning eller livestream fra opgøret i Birkerød, men der er alligevel rige muligheder for at se Davis Cup, idet alle kampene i World Group kan følges på https://video.daviscup.com/

Tennisavisen forventer dog at der i lighed med de seneste Davis Cup opgør bliver mulighed for efter kampene at livestreame fra pressemøderne på Tennisavisens facebook-side.

I Group II Europe/Africa kan man allerede fra fredag følge med på livestream, når Sverige på udebane møder Ukraine.

Herunder en oversigt over kampene i World Group samt i Danmarks Group II Europe Africa.

Man kan følge med i stillingen ved alle kampene på http://live.daviscup.com/en/tie-overview.php/ALL-LIVE

World Group – 2-4. februar 2018
Frankrig vs. Holland
Japan vs. Italien
Spanien vs. Great Britain
Australien vs. Tyskland
Kazakhstan vs. Schweiz
Kroatien vs. Canada
Serbien vs. USA
Belgien vs. Ungarn

Ukraine vs. Sverige – fre 1600cet
Sergiy Stakhovsky vs. Mikael Ymer
Artem Smirnov vs. Elias Ymer
TV-dækning: https://www.tennisplay.se/svtf

Group II Europe/Africa

3-4. februar 2018: 1st Round
(1) Rumænien vs. Luxembourg
Marokko vs. (8) Georgien
(4) Slovenien vs. Polen
Zimbabwe vs. (5) Tyrkiet
Egypten vs. (6) Norge
(3) Danmark vs. Irland
Tunesien vs. (7) Finland
(2) Letland vs. Estland

7-8. april 2018: 2nd Round + Play-offs om nedrykning
15-16. september 2018: 3rd Round om oprykning