De sociale medier har gjort afstanden mellem superstjerner og følgere af international sport mindre end nogensinde. Det er både godt og skidt.

– Realiteten efter at have tabt en tre timer lang kamp.

Starten på den besked Clara Tauson skriver på det sociale medie instagram efter nederlaget i anden runde af WTA-turneringen på den spanske ferieø Tenerife. En ganske ufarlig besked. Stik modsat den henvendelse opdateringen er et svar på.

– Die (dø)
– Corrupted fixer player
– So so unfit
– I never seen in my life play a tennisgame like you did today. If you are unable to play tennis, is better to stay on a….
– Can´t make a serve, geto to the airplane crash

Listen af beskeder der ventede på Clara Tausons telefon efter det tætte nederlag i tre sæt til kinesiske Saisai Zheng var lang. Beskeder der for en lang rækkes vedkommende kom fra personer Clara Tauson på ingen måde kender. I dag er det muligt på sociale medier som instagram at sende beskeder til fok, selvom man ikke er vender med dem. Det giver mulighed for interaktion mellem fans og stjerner, men også en direkte adgang til ubehagelige beskeder direkte i superstjernens indbakke.

Facebook : Illustration
2021 Chesnot

En del af dagligdagen

At beskederne ikke var en enlig svale bekræftede Clara Tauson ugen efter, da hun igen modtog mange beskeder under en WTA-turnering i Italien. Det også efter kampe, hvor hun stod som vinder. I sig selv har Tauson lært at filtrere de mange beskeder fra, siger hun. Alligevel havde hun behov for at dele beskederne med offentligheden.

– Det var egentlig ikke meningen, at folk skulle tro, at der er noget, der påvirker mig sindssygt meget. Det var egentlig bare for at vise, hvordan det er at tabe en kamp, man heller ikke selv synes, man skal tabe. Det var for at vise, hvor mange af disse dumme beskeder man får. Det er ikke rigtig noget, der påvirker mig, siger Clara Tauson til TV2 Sport.

– Det er åbenbart bare sådan, det er, når man taber og vinder. For det er egentlig underordnet, om man vinder eller taber, man får altid en lille besked fra forskellige mennesker, som ikke er helt tilfredse, uddyber Tauson

Tidligere har også danske Mikael Torpegaard og Holger Rune delt billeder på diverse sociale medier. Også deres billeder var beskeder, hvor fremmede mennesker kom med stærke udsagn og trusler med udgangspunkt i danskerens aktioner på tennisbanen.

Rasende gamblere

Men hvem er det der sidder derude bag tastatur og telefon og sender de voldsomme beskeder? Beskeder man som normalt tænkende menneske ikke ville kunne finde på at sende, uagtet modtageren er en offentlig person.

Uden tvivl er der en del af beskederne der bliver afsendt i ren og skær frustration over tabte væddemål. Beskederne er vidt og bredt beskrevet, ikke kun i tennissporten. Det er dog kendt, at tennis er en meget interessant sport at placere penge på. Fordi udvalget af spillemuligheder er enormt, hvilket tiltrækker mange spillefugle i jagten på den hurtige gevinst.

Denne forklaring giver også svar på den naturlige undren der opstår, når Clara Tauson fortæller om de mange beskeder. Beskeder der kommer uanset udfaldet af den netop overståede kamp. Det er naturligvis på ingen måde alle spillefugle, der føler et tabt væddemål skal følges op med en dødstrussel mod spilleren. Heldigvis. Det er uden tvivl en marginal gruppe. Derfor er det også skræmmende, når man ser på mængden af beskeder en lang række sportsfolk deler med omverdenen. Det vidner om en gigantisk industri, hvor rigtig mange menneskers hverdag er bundet op på udfaldet af for dem helt tilfældige sportskampe.

Indsats for at hjælpe udsatte atleter

Clara Tauson giver klart og tydeligt udtryk for, at beskederne ikke påvirker hende. Men hvad hvis de gjorde, hvad ville der så ske? Hvad kan man gøre mod beskeder, der tikker ind i indbakken fra ukendte afsendere verden over?

Det har man spurgt sig selv om i Danmarks Idrætsforbund, hvor man har fulgt udviklingen og bemærket, hvordan en række atleter åbent og ærligt har fortalt om den hadske tone de oplever på sociale medier. Poul Broberg er chef for public affairs i DIF og ser med stor alvor på de mange trusler i sportens verden.

– Det tager vi virkelig stærk afstand fra, og vi er lige nu i gang med at afdække risikoprofilen på alle sportsgrene. Man kan jo ende med at blive så tynget og presset af hadbeskeder og dødstrusler, at man pludselig måske kan fristes til at begå matchfixing, siger Poul Broberg til BT.

– Det er særligt de individuelle udøvere, der kan være udsat for det, og vi vil derfor se på, om der er et systematisk problem på området. For det vil vi ikke kunne leve med, hvis der er, fortæller han til BT.

Indtil videre står atleterne dog ret alene med udfordringen. Eneste quickfix ville være at ”slukke” for de sociale medier. En udvej kun få vil vælge, da instagram, facebook og andre platforme er en del af atleternes brand og dermed vejen til øget omsæt i ”forretningen”.

Forrige artikelDavis Cup: Torpe tilbage i truppen med Sigs, Holmgren, Joe og Løchte. Corona-restriktioner udelukker Holger
Næste artikelUnity Camps – Tenniscamps af højeste kvalitet
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.