Sejren i pigesingle ved Australian Open sendte Clara Tauson til tops på verdensranglisten for juniorer. Den ene Wozniacki-rekord efter den anden bliver slået. Snigende ind bagfra kommer forventningspresset og risikoen for at fejle.

20 år.
Så lang tid er der imellem to juniorer, som begge har leveret samme fantastiske indsats. Lighederne er slående mellem 1999 vinderen af drengesingle i Australian Open Kristian Pless og vinderen af pigesingle præcis 20 år senere, Clara Tauson.
Dengang i 1999 var Kristian Pless kun lige begyndt sin jagt på den internationale tennistop. Med base på et af verdens bedste tennisakademier i Florida satsede han og familien stort på en plads blandt verdens bedste tennisspillere. Sejren i Melbourne over russeren Mikhail Youzhny skulle være startskuddet til en stor karriere. Sejren blev i den grad bemærket hjemme i Danmark, hvor der kom forventninger til tennisspilleren med den store serv og fænomenale forhånd.

Forventninger der aldrig fuldt ud blev indfriet.
En placering blandt verdens 100 bedste blev det til, men det var som om talent og forventninger aldrig helt blev indfriet. Det findes der næppe en enkelt forklaring på, hvilket blev tydeligt, da journalisten bag denne artikel havde fornøjelsen af at lave det første interview, da Kristian Pless valgte at sige stop og lade sig pensionere som professionel. Her var det især de forkerte valg danskeren igennem karrieren fokuserede på.
”At opnå succes i international tennis handler om meget mere end tennis. Du skal vælge de rigtige folk til at hjælpe dig. Der er langt flere muligheder for at vælge forkert end rigtigt. Det er en jungle, der er fyldt med folk med flotte ord uden handling,” lød det dengang fra Kristan Pless.

Små skridt for Tauson

Præcis som Kristian Pless havde far Peter tæt på i mange år følger Clara Tausons far Søren datteren stort set verden over. Både fordi han kender datteren bedre end nogen anden, men også fordi det helt rigtige setup, hvor han kan træde ud af rollen som træner, endnu ikke er fundet. Det gav han under Australian Open udtryk for i et længere interview med Ekstra Bladet. Her lagde han ikke skjul på, at jobbet som træner for datteren som sådan ikke var et drømmejob.
– Det er bare endt sådan. Vi har ikke tour-trænere i Danmark, og pludselig kørte toget efter succes i Brasilien og Fed Cup, og så var det ikke rigtigt til at stoppe, siger Søren Tauson, der måtte tage orlov fra sit arbejde.

– Vi søger input fra erfarne, udenlandske trænere, som har løftet en god junior op på professionelt niveau. Den type erfaring vil vi gerne putte ind i vores team. Men det er jo en kæmpe omkostning, så det handler om, hvad der kan lade sig gøre, lyder det fra Søren Tauson.
En hjælpende hånd fra det Internationale Tennis Forbund, en check fra en DTF-sponsor, en stor sponsorkontrakt med Yonex og en donation fra den nyoprettede Leschly-foundation burde dog efterhånden begynde at få de små smil frem på Søren Tausons læber. Al begyndelse er svær, men den store sejr i Australien, kombineret med sammenligningerne med Caroline Wozniacki, må alt andet end lige have gjort arbejdet med at få indtægter til at overstige udgifter i budgettet lettere.

Enormt potentiale

En stor serv, en stor forhånd og et voldsomt temperament.
Læseren med kendskab til både Clara Tauson og Kristian Pless vil vedkende sig, at de tre ting passer perfekt på begge spillere. Det er i høj grad også derfor, de begge er blevet betegnet som værende blandt de største talenter i mange år. Det med tyve års mellemrum, naturligvis.
Mens Kristian Pless har forladt tennis på topplan og kun spiller på motionsplan herhjemme, er fremtidsperspektiverne nogle helt andre for Clara Tauson. Sejren på Rod Laver Arena gav ikke blot en sejr ved en af de eftertragtede Grand Slams. Sejren medfører en række Wild Cards til seniorturneringer rundt omkring i verden. Wild Cards familien Tauson ikke har haft let ved at få ellers, da man som dansker i international tennis er bagud på point. Fordi man ikke har noget at bytte med. Store tennisnationer veksler ofte Wild Cards med hinanden. På den måde kan et talent få direkte adgang til en lang række store turneringer, også udenfor spillerens eget hjemland.

I første omgang gælder det i den kommende tid en række mindre seniorturneringer. Her skal Clara Tauson forsøge at bygge videre på de gode takter fra Australian Open. Samtidig skal hun sammen med far Søren finde ud af, hvem der skal hjælpe dem videre i bestræbelserne på at komme til tops i international tennis. Tilbud fra forskellige sider er uden tvivl løbet ind i hyppigere frekvens siden januar måneds store succes. Nu handler det for Søren Tauson om at vælge med omhu. En af dem der også før sejren bød sig til var Piotr Wozniacki. Den enorme erfaring han besidder, vil være en uvurderlig hjælp i de kommende år. Måske ikke som træner, men som mentor, der kan hjælpe familien Tauson med de mange svære valg, der endnu står imellem dem og det store gennembrud.

Alle eksperter har entydigt sagt, potentialet til den absolutte top er der. Nu skal der bare leveres endnu mere hårdt arbejde og træffes flere af de rigtige beslutninger, der har bragt Clara Tauson i en position, hvor mange forventer hun skal afløse Caroline Wozniacki. Spændende bliver det at følge Clara Tauson på banen, og familien udenfor. Det er de kommende år der vil afgøre, om hun skal slette flere af Wozniackis rekorder eller hun ender med at komme i kategori med den store gruppe af talenter, herunder Kristian Pless, der aldrig formåede at sparke døren ind til top-10 og folde det fulde potentiale ud.