Trods frataget sætbold samt frustrationer og tilløb til opgivende attitude leverede Clara Tauson et mentalt "svendestykke", da hun vendte et truende nederlag til karrierens hidtil største skalp

I denne uge har 16-årige Clara Tauson fået sin første chance for gøre indtog på WTA-ranglisten, da hun på grund af sin rangering som no. 4 ved udgangen af 2018 er berettiget til en såkaldt “Junior Exempt” (JE) til 2 turneringer i $60.000 (W60) kategorien samt en enkelt $25.000 (W25), hvor der spilles om point til WTA-ranglisten.

For at få sit navn på WTA-ranglisten kræves, at der er optjent mindst 10 point, eller at der er optjent rangliste point i mindst 3 turneringer, og derfor var et minimums-krav, at Clara skulle vinde mindst 2 kampe, når hun i denne uge benytter sin første “Junior Exempt” ved W60-turneringen 2019 Pingshan Open i Shenzhen, da der i 1. runde (R32) kun kan optjenes 8 point.

Claras modstander i 1. runde var 18-årige En Shuo Liang (TPE), som for et år siden var no. 2 på ITFs junior-rangliste, og hun opnåede i 2018 flere fornemme resultater i de “voksnes rækker” med både en finale og en titel i et par W25-turneringer i Sydkorea i maj måned, og i juli var hun helt fremme i kvartfinalen i en WTA International turnering i Nanchang i Kina, hvor hun tabte i 3 sæt mod Magda Linette (POL), og disse resultater har bidraget væsentligt til hendes nuværende rangering som no. 233 på WTA-ranglisten.

Clara har tidligere mødt En Shuo Liang, som hun besejrede ved Junior Masters i Chengdu i oktober 2018, hvor danskeren efter en tiebreak-gyser i 1. sæt vandt 7-6(7), 6-1, og hun udbyggede Head to Head statistikken med endnu en sejr med de mere overbevisende cifre 6-1, 6-2, hvilket på Resultina-app’en medførte disse konstateringer:
+ first career ITF Women’s 60K maindraw win
+ 18 match winning streak (Fed Cup ikke medregnet)
+ serve in danger only once
+ 6 easy serve holds (86%)
+ 5 breaks from 7 looks
+ not broken in the match
+ First serve 84%
+ 1st serve points won 84%
+ faced just 1 breakpoint in the match.
+ not broken in the match

Med resultatet optjente Clara 8 WTA-point, men som før nævnt kræves mindst 10 point for at blive registreret på WTA-ranglisten, hvilket derfor afhang af om Clara kunne vinde i 1/8-finalen mod 25-årige Jana Cepelova (SVK), der er no. 232 på ranglisten.

Efter den sikre sejr over no. 233 kunne “ukyndige” måske forledes til at tro, at der så ville være gode chancer for også at vinde over en spiller, der blot er en enkelt plads højere rangeret, men når man bliver mindet om, at slovakken tidligere har været no. 50 på ranglisten, og desuden har besejret så store navne som Serena Williams, mens hun var no. 1, og Garbine Muguruza, da hun var no. 2, samt flere andre nuværende og tidligere top 10 spillere, var der god grund til at nedtone de største forventninger inden kampen, men der var dog heller ingen grund til at afskrive danskerens muligheder på forhånd.

I modsætning til den første kamp, som blev spillet på Court 7, hvor der ikke er livestreaming, blev kampen programsat som den 2. kamp efter kl. 0300cet på Court 5, hvor der er mulighed for at følge med på livestream.
Imidlertid trak den første kamp mellem kineserne Fang Ying Xun og Yuxun Zhang ud, hvilket både skyldes afbrydelser på grund af vejret, og at den blev afgjort efter 3 lange sæt, som blev vundet af Xun 7-6(2), 4-6, 7-6(6) efter at begge havde haft matchbolde.

Derved blev der desuden mulighed for, at kampen kunne følges af tennis-interesserede, som ikke havde ofret nattesøvnen, men allerede under opvarmningen til kampen på Court 5 hindrede vedvarende regn, at der kunne spilles mere på udendørs baner, og i stedet blev de igangværende og resterende kampe flyttet indendørs, hvilket udsatte Claras kampe yderligere, da der først skulle færdigspilles en anden kamp på Indoor Court 2.

Derfor blev kampen først afviklet med ca. 5 timers forsinkelse, men den kunne dog følges på livestream, hvorved mange alligevel kunne se kampen.

Det startede godt for Clara, der allerede brød sin modstander til 2-0, men Cepelova brød straks tilbage, og da hun derefter afværgede 3 danske break-muligheder, blev der udlignet til 2-2, hvorefter begge holdt serv uden større problemer indtil 4-4.

Clara holdt derefter serv til 5-4, og i slovakkens efterfølgende serv havde Clara 2 sætbolde, og både Clara selv og de fleste danskere, som fulgte med på livestream, var overbeviste om, at en dommerfejl var skyld i, at Clara ikke havde sikret sig sættet, men i stedet fik Cepelova udlignet til 5-5, og derefter blev Clara brudt til 5-6, og Cepelova holdt efterfølgende serv ved 40-15 og sikrede sig 1. sæt 7-5.

Denne udgang af 1. sæt medførte tilsyneladende tilløb til, at frustrationerne fremkaldte tendenser til opgivende attitude, og starten på 2. sæt fik uden tvivl mange – måske de fleste – til at tro, at løbet var kørt, da Clara straks blev brudt rent til 0-1, og det blev hurtigt 0-2, da Cepelova holdt serv ved 40-15, hvorefter rutsjeturen fortsatte med endnu et break til 0-3.

Et svagt håb blev dog tændt, da Clara brød tilbage til 1-3 og holdt serven rent til 2-3, men Cepelova bevarede det ene break med endnu et blankt serveparti til 4-2.
Clara bevarede kontakten, da hun holdt serv ved 40-15 til 3-4, og hun havde derefter 2 break-muligheder til at få udlignet, men slovakken bevarede forspringet til 5-3, og efter at Clara med en smule besvær holdt serv til 4-5, kunne Cepelova serve for kampen.

Det er netop i sådanne situationer, at en spillers mentale robusthed for alvor sættes på prøve, og den prøve bestod Clara, da hun efter yderligere 2 break-muligheder udlignede til 5-5.
Det blev dog en stakket frist, idet Cepelova genetablerede sit break, da hun på den 2. break-mulighed ved 15-40 igen kunne serve for kampen ved 6-5.

Clara bestod også 2. del af sin “svende-prøve”, da hun udlignede med break til 6-6, så sættet måtte afgøres i tiebreak, hvor endnu en “svende-prøve” ventede, da Clara kom bagud 0-3, men igen fik hun vist, at hun – trods frustrationer og førnævnte attitude – har forbedret sig mentalt, da hun med sit 3. comeback i sættet fik udlignet til 3-3, og efter en nervepirrende afslutning vandt hun tiebreak’en 7-5 på sin 3. sætbold.

Efter at Clara således havde holdt sig inde i opgøret med det yderste af neglene, blev der i 3. sæt ikke efterladt tvivl om udfaldet, som endte 5-7, 7-6(5), 6-1 til Clara efter en præstation, hvor især det mentale aspekt giver yderligere løfter for fremtiden, uanset det videre forløb i turneringen.

Resultater betyder, at Clara har sikret sig 15 point til WTA-ranglisten, og hun får mulighed for at optjene yderligere 14 point, hvis hun i kvartfinalen vinder over 7. seedede 21-årige Magdalena Frech (POL), der er no. 176 på ranglisten, hvor hun i juli 2018 havde sin højeste rangering som no. 115.

Hvis kampen ikke forsinkes, kan kvartfinalen følges på livestream fra Court 5, hvor den er programsat som 2. kamp efter kl. 0400cet.
Link til livestream dukker op inden kampen på http://live.itftennis.com/en/live-streams/

 

 

Forrige artikelHjerteblod gav Emil Bødker mod på jobbet i spidsen af dansk tennis
Næste artikelClara er den klare stjerne i dansk tennis
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.