Det norske stortalent, 17-årige Casper Ruud vandt karrierens største sejr, da han i sin første optræden i en ATP Challenger gik hele vejen og løb med titlen

Tennis hører ikke til de største sportsgrene i Norge, men 17-årige Casper Ruud har fået sine landsmænd til at indse, at vore naboer mod nord i de kommende år får noget at juble over på tennis-fronten.

Den unge nordmand, der stadig er junior, var i starten af året oppe som no. 1 på ITFs junior-rangliste, men han valgte at koncentrere sig om allerede i år at forsøge at slå igennem hos seniorerne på ITF-touren, som er første skridt på vejen frem mod at gøre sig gældende på ATP-niveau.

Som så mange andre har opdaget, måtte Casper Ruud også konstatere, at man ikke uden videre bare vinder Futures turneringer, hvilket mange talentfulde danske spillere kan skrive under på, og i årets to første spanske 10K turneringer i Castelldefels og Paguera blev det til nederlag i 1. runde af hovedturneringen.
Ugen efter lykkedes det dog for nordmanden at gå hele vejen i endnu en 10K turnering i Paguera, da han viste stor mental styrke ved at tvinge finalen mod Carlos Taberner (ESP) ud i 3 sæt efter 2-6 i 1 sæt og 13-11 i tiebreak i 2. sæt, hvorefter han vandt 3. sæt 6-0.

Dette resultat blev en måned senere fulgt om med endnu en finale i nordmandens første 25K turnering, hvor han i finalen tabte 4-6, 7-6(5), 1-6 til den jævnaldrende Michael Mmoh (USA), som ligeledes er blandt Verdens bedste juniorer.
Casper fik som følge af sine flotte præstationer wildcard til kvalifikationen til ATP 1000 i Miami, hvor han i 1. kvalrunde tabte 4-6, 7-6(6), 1-6 til Tatsuma Ito (JPN).

Senere blev det til yderligere nogle 10K finaler, hvor Casper tabte i 3 sæt, indtil han i starten af august tog endnu en 10K titel, da han i Kaarina i Finland besejrede danske Mikael Torpegaard i finalen 6-3, 4-6, 6-0.

Kort tid efter vandt Casper det norske mesterskab, og herefter var tiden ved at være moden til for første gang at deltage i en ATP Challenger, Liv Copa Sevilla, hvor han først skulle forsøge at slippe igennem kvalifikationen.
Efter at have siddet over i 1. runde måtte den unge nordmand ud i 3 sæt 5-7, 6-3, 6-4 mod no. 627 Carlos Gomes-Herrera (ESP) for at komme videre til kvalfinalen, hvor han vandt over 7. seedede no. 532 Carlos Boluda-Purkiss (ESP) 7-5, 6-3

http://tennis.no/casper-klar-for-e42500-challenger/

I 1. runde i hovedturneringen var Caper igen ude i en tæt 3-sæts kamp, da han vandt over no. 238 David Perez Sanz (ESP) 4-6, 76(1), 6-4.
Kampen er omtalt på tennis.no under overskriften “DETTE ER HELT VILT..” – http://tennis.no/helt-vilt/ og “Tennis-Norge” er vågnet op med omtaler og radio interview mv.

Det blev endnu vildere i 1/8-finalen, hvor Casper vandt så overbevisende som 6-3, 6-3 over 5. seedede no. 124 Andrej Martin (SVK) 6-3, 6-3 i den kamp, som kan genses på livestream herunder.

Kampen er naturligvis også omtalt hos tennis.no – http://tennis.no/onsdagen-oppsummert/

1/4-finalen blev den forløbigt ultimative test, da Casper mødte 1. seede Inigo Cervantes (ESP), der er no. 75 på ATP-ranglisten, men også den opgave klarede nordmanden med sejr 3-6, 6-1, 6-4, hvilket hos tennis.no fremkaldte overskriften “THE VIKING IS HERE!” – http://tennis.no/det-u/.
Kampen kan genses herunder.

Heller ikke i semifinalen havde Caper planer om at stoppe, og “DEN USTOPPELIGE VIKINGEN” fortsatte sin færd med sejr over no. 296 Pedro Cachin (ARG) 4-6, 6-3, 6-2.
Kampen er omtalt på tennis.no under førnævnte overskrift – http://tennis.no/5851-2/ – og den kan genses herunder.

Dermed var Casper Ruud helt fremme i finalen i sin første optræden i en ATP Challenger turnering, og det var herefter kun ranglistens no. 101 Taro Daniel (JPN), som kunne forhindre den helt store norske triumf.

Begge holdt serv, indtil nordmanden ved 3-2 brød japanerens serv til 4-2, men han blev straks brudt tilbage.
Nordmanden brød derefter igen serv til 5-3, og denne gang holdt han efterfølgende sin egen serv og vandt 1. sæt 6-3.

Allerede i det første parti i 2. sæt kom japaneren i problemer, da han efter en bold i nettet kom bagud 0-40, hvilket fremkaldte store frustrationer og en smadret ketsjer, og nordmanden brød straks blankt til 1-0.
Japaneren fik chancen for at bryde tilbage, da nordmanden blev overmodig og lagde en stopbold i nettet, men med 2 esser i træk og en efterfølgende vinder bevarede han breaket og bragte sig på 2-0.

Japaneren var tilsyneladende knækket, og nordmanden fortsatte dominansen og brød endnu en gang, og han holdt serv til 4-0, hvorefter japaneren omsider kom på tavlen ved 1-4.
Japaneren reducerede også til 2-4 med et blankt break, og han reducerede desuden til 3-4 med et blankt serveparti, som nordmanden afsluttede med et opgivende forsøg på en stopbold, og pludselig var japaneren helt tilbage i kampen, ikke mindst fordi den ellers meget sikre nordmand tilsyneladende mistede koncentrationen i form af en række fejl, og han kom igen på hælene i sit næste serveparti, hvor et nye fejl betød 0-30.

Nordmanden genfandt dog sit fokus, og efter at have afværget break-bold holdt han igen serv til 5-3, og han var meget tæt på sin hidtil største triumf, og han kom endnu tættere på, da han i japanerens serv med et smash skaffede 2 matchbolde og 15-40, men japaneren reddede begge, og efter et par norske fejl blev stillingen 5-4 til den unge nordmand, som herefter skulle forsøge at bestå sin “mandoms-prøve” ved at serve kampen hjem.

Normanden vist stort mod og bragte sig på 30-0 efter aggressivt spil. Det blev 30-15 efter en japansk vinder, men en fejl fra den japanske forhånd gav 2 nye norske matchbolde.
På den første bevarede nordmanden initiativet og spillede sig frem til en oplagt chance, som blev forvandlet til en kæmpemæssig afbrænder på et enkelt smash.

Den næste matchbold blev dog behandlet efter fortjeneste, og den unge nordmand afsluttede kampen, som kan genses herunder, med en vinder på en kort japansk returnering.

Resultatet er det største for norsk tennis i nyere tid, siden den nu 44-årige Jan-Frode Andersen for 13 år siden vandt Furth Challenger i Tyskland med finalesejr 2-6, 6-2, 6-2 over Oscar Hernandez Perez (ESP).

Caspers far Christian Ruud, der ligeledes er 44 år, var top 100 spiller i en årrække, og han opnåede sin højeste rangering som no. 39 i 1995. Han opnåede i sin karriere 12 Challenger titler.
Faderen havde svært ved at finde ord efter sønnens triumf:
“Jeg er litt tom for ord her nå… Men er utrolig stolt og imponert over hvor tøfft han spiller i finalen!”

Tennis.no benyttede overskriften “FANTASTISKE CASPER!” umiddelbart efter den store triumf – http://tennis.no/fantastiske-casper/
Den norske avis Aftenposten var få minutter efter kampen klar med denne reportage – http://www.aftenposten.no/100Sport/tennis/Norsk-tennissensasjon-av-Casper-Ruud—Det-er-mer-enn-hva-vi-dromte-om-819645_1.snd

Tennisavisen ønsker også stort tillykke til både Casper Ruud og Norsk Tennis !!