Australian Open står for døren og de første kampe bliver skudt i gang kl. 01 i nat, dansk tid.
Og med udsigt til den 1. Grand Slam i 2021, er det måske også med udsigt til dét kun andet år siden 2004, hvor 3/4 Grand Slams i kalenderåret ikke bliver vundet af 'the big three'

Der er sommer, sol og glade dage i Australien pt. Ikke nok med at det er sommer og årets første Grand Slam turnering står for døren, så er corona næsten ikke-eksisterende i Australien. Det betyder også at forholdende i Australien, er betydeligt anderledes end dem vi kender herhjemme.

Vores egen danske spiller, Mikael Torpegaard har ved tidligere lejlighed også udtalt, at han sagtens kunne vænne sig til de gode forhold i Australien.

Det lave smittetal i Australien gør, at verden får at se det største sportsevent – hvad angår tilskuere – siden pandemiens start. Turneringsdirektøren regner med, at der vil blive lukket omtrent 30.000 mennesker ind på anlægget pr. dag.

Australian Open er altid noget specielt, det er den første Grand Slam i året, og de til tider umenneskelige varme vejrforhold – men mest af alt, fordi den er så uforudsigelig. Grundet dens tidlige begyndelse på året (udskudt i år på grund af corona), men udskydelsen burde ikke ændre på uforudsigelighedens element.

Grundet corona er udbuddet af turneringer mindre end det plejer at være, det betyder også at mange spillere har fået meget få kampe op til turneringen – nogle har sågar deres første kamp til gode.

Derfor er Australian Open altid utroligt svær og forudsige, ikke mindst på grund af de få spillede kampe, men også den lange pause der lige har været forinden – som ingen kan vide, hvordan spillerne har brugt. Derfor er der også så mange ukendte faktorer før årets første Grand Slam, som ingen kender til – og derfor dens ofte store overraskelser og uforudsigelighed.

Vinder en af de rutinerede ræve endnu engang, eller bliver det de unges tur?

Normalt ville mit – og sikkert også mange andres svar, prompte falde på enten Novak Djokovic, Rafael Nadal eller Roger Federer. Desværre, må vi fjerne Federer fra den ligning i år, da han stadigvæk døjer med en skade i knæet.

Men det er anderledes i år, jeg tør i hvert fald ikke satse min højre arm på det – som man næsten har turdet det, de sidste adskillelige år. Men hvem er så de eventuelle arvetagere?

Der står mange unge spillere klar i kulissen, og mange af dem kan alle slå både Nadal og Djokovic. Det har de allerede bevist, dét, der har vist sig, at være det mest komplicerede for de unge spillere er at besejre ‘the big three’ i en bedst af fem sæts kamp.

Fordi i en bedst af 3 sæts kamp, har mange af de unge spillere vist, at de sagtens kan besejre både Federer, Nadal og Djokovic. Hvorimod få har gjort det ved en Grand Slam.

Så sent som ved sæsonfinalerne i 2020 besejrede Daniil Medvedev både, Rafael Nadal og Novak Djokovic.

Tager vi udgangspunkt i Djokovic og Nadal, som deltager ved dette års Australian Open, har kun Dominic Thiem besejret Nadal og Djokovic ved en Grand Slam. Ingen af de andre unge spillere har besejret hverken Nadal eller Djokovic ved en Grand Slam, på det punkt er der naturligvis grund til bekymring.

Thiem har besejret Djokovic to gange ved French Open og Nadal én enkelt gang ved US Open. Så det er heller ikke noget han gør, hver og hver anden dag.

Men alligevel er der noget, der tyder på, at det kunne blive i år, hvor flere af de unge spillere får deres første Grand Slam-sejre over Nadal og Djokovic. De unge spillere, som evt. kunne bejle til det er:

  • Daniil Medvedev, 24 år, Rusland
  • Stefanos Tsitsipas, 22 år, Grækenland
  • Alexander Zverev, 23 år, Tyskland
  • Andrey Rublev, 23 år, Rusland

Meget tyder også på, at det er blandt disse 4 navne + Nadal, Djokovic og Thiem at dette års vinder af Australian Open skal findes.

Men hvilken af disse 7 spillere, som løber med titlen, det er næsten en umulig opgave at spå om.

Én Nadal og Djokovic sikkert holder ekstra godt øje med, er russeren Daniil Medvedev. Russeren har set hamrende skarp ud i ATP Cup og sluttede ligeledes 2020 af med manér, han vandt både ATP-1000 turneringen i Paris og sæsonfinalerne i London, hvor han som nævnt tidligere besejrede Nadal og Djokovic på sin vej, inden han vandt finalen over Thiem. Han kører nu på 14 sejre i streg uden nederlag.

Og med en Nadal, som døjer med rygproblemer forud for hans 1. kamp, kunne Medvedev og Djokovic nemt ende med at stå overfor hinanden i finalen.

Men som tidligere nævnt kan alt ske ved dette års Australian Open. Men for mig at se, skiller 3 spillere sig ud, Novak Djokovic, Daniil Medvedev og Andrey Rublev – men man kan heller aldrig afskrive Rafael Nadal, trods hans rygproblemer.

Det samme gælder Dominic Thiem, trods hans noget kontroversielle start på sæsonen ved ATP Cup – han har det dog med at komme ud af ingenting. Og du ved heller aldrig, hvor du har spillere som Stefanos Tsitsipas og Alexander Zverev – rammer de dagen, kan de også slå hvem som helst.

Danske herrespillere ved Australian Open

Danmark er repræsenteret hele to gange ved dette års udgave af Australian Open. De to spillere er Mikael Torpegaard, som deltager i single og Frederik Løchte Nielsen, som deltager i double sammen med Nicola Cacic, der netop har repræsenteret Serbien ved ATP Cup.

Mikael møder i 1. runde Sydafrikaneren Lloyd Harris. Det er Mikaels første main draw nogensinde ved en Grand Slam turnering, og bestemt ikke en dårlig lodtrækning for ham – rammer han sit topniveau, har har da også gode chancer for at spille sig videre til 2. runde i turneringen. Her kunne den 13. seedede, David Goffin meget nemt vente, og det vil selvfølgelig potentielt være karrierens største kamp.

Løchte/Cacic er begge nogle er verdens bedste doublespillere, og kan på dagen slå alle par. De møder i 1. runde to australiere James Duckworth/Marco Polmans – her ser den dansk/serbiske konstellations mulighed for videre avancement ret gode ud. I 2. runde kunne det meget nemt være 2 rutinerede doublespillere som venter, her møder Løchte/Cacic evt. det finske/franske par Kontinen/Roger-Vaselin.

Eventuelle klassekampe i vente

Allerede i 1. runde er der lagt op til et ‘Next Gen’ brag uden lige. Den unge 11. seedede canadier Dennis Shapovalov, står over den endnu yngre og fremadstormende italiener, Jannik Sinner. Det skal nok gå hen at blive noget af en match, hvis begge rammer deres topniveau samtidigt.

Endnu et topbrag venter i 1. runde. Her står de to veteraner Cilic-Dimitrov over for hinanden, hvis de rammer deres topniveau kan det også gå hen, at blive en særdeles seværdig kamp.

Hvis vi ser lidt længere frem i turneringen, kan to af de helt store mødes i kvartfinalen. Her kan Raonic-Wawrinka stå over for hinanden, hvis de vinder deres respektive kampe på vejen derhen.

Et anden topbrag der kan være i vente i 3. runde er den australske bad boy, Nick Kyrgios vs Dominic Thiem. Det kan også vise sig, at blive særdeles interessant.

Hvis vi ser frem mod eventuelle kvartfinalerne, kan der også vente nogle intense opgør.

  • Djokovic-Zverev
  • Thiem-Schwartzman
  • Rublev-Medvedev
  • Tsitsipas-Nadal

Det kan kun blive et forrygende Australian Open, og det hele bliver skudt i gang om under 1 time.

 

 

Forrige artikelTurneringer uge 6: Mikael Torpegaard og Frederik Løchte i Grand Slam. Clara Tauson W25 Grenoble
Næste artikelSpil på tennis er blevet populært i Danmark
Oliver er 21 år gammel og har spillet tennis lige siden barnsben. Han har altid elsket at følge tennissporten. Særligt ATP-touren, men de mindre Challenger og Future-turneringer har bestemt også noget på sig - og det hele bliver lidt sjovere med dansk deltagelse.