Nadal har fået den bedste lodtrækning. Bliver det igen ham og Federer, der løber med overskrifterne? Eller kan den genopstandne Djokovic gøre dem rangen stridig? Glem ej heller del Potro, Goffin, Dimitrov og Kyrgios.

Årets Australian Open var tænkt som turneringen, hvor ‘the Big 5’ m.fl. atter skulle samles. Hvor alle de bedste spillere igen var helt fit for fit og skulle konkurrere om, hvem der p.t. er den allerbedste.

Sådan er det desværre ikke helt gået.

Andy Murray er kommet under kniven med sin hofte, og vi får ham tidligst at se til grussæsonen. Kei Nishikoris håndled driller stadig for meget til, at han stiller op til start. Stan Wawrinka, der blev knæopereret efter Wimbledon, meldte onsdag afbud til ‘Tiebreak Tens’ – en ti-minutters opvisningskamp – få timer før start, men meldes dog stadig til start i Melbourne.

Novak Djokovic, den seksdobbelte Australian Open-vinder, var der tvivl om for under to uger siden. I denne uge har han dog både slået Dominic Thiem i en opvisningskamp og deltaget i ‘Tiebreak Tens’-turneringen. Hans servebevægelse er anderledes, men umiddelbart virker den effektiv. Og grundslagene har stadig deres metronome præcision.

Så hvem er fit for fight? Hvem skal vi holde et særligt øje med? Hvem har fået den bedste lodtrækning? Det ser vi alt sammen nærmere på i det følgende.

Fantastisk lodtrækning for Rafael Nadal

Verdensetteren kunne næppe have ønsket sig en bedre lodtrækning. Han er seedet til at møde hhv. John Isner, som Rafa er 7-0 imod i indbyrdes opgør, og Marin Cilic, som Rafa ikke har tabt til siden 2009. Dem kan han møde i hhv. 4. runde og kvartfinalen.

Cilic har samtidig ikke set imponerende ud siden Wimbledon og har kun været forbi 4. runde én gang i Melbourne, mens Isner synes at have sine bedste år bag sig. Forleden blev han brudt to gange og tabte til Hyeon Chung i Auckland på trods af, at Isner satte 76 procent af sine førsteserver.

Hvis vi skal tale om “trusler” i Rafas fjerdedel, kunne de ligeså vel komme fra kroatiske Borna Coric, som Rafa kan møde i 3. runde, eller den uortodokse Alexandr Dolgopolov. Coric vandt de to første opgør mod Rafa (Basel 2014, US Open 15), men har fået tørre tæsk de sidste to gange, de har mødt hinanden (6-1, 6-2 og 6-1, 6-3, begge på udendørs hard court).

Som jeg ser hans draw, har han en lige vej til semifinalen, hvis kroppen og knæet holder. Han lignede sig selv i ‘Tiebreak Tens’ og har lige slået Thiem i en opvarmningskamp i Melbourne.

P.t. forestiller jeg mig derfor et scenarie ala US Open, hvor Rafa går ind til turneringen uden den helt store selvtillid i sit spil, men får lejlighed at spille sig i form undervejs, fordi der ikke er nogen til at straffe eventuelle svagheder i de tidlige runder.

Skulle han nå hele vejen til finalen, har han tilmed en ekstra hviledag. Set fra Rafas perspektiv kunne lodtrækningen ikke have artet sig bedre.

Semifinalist: Nadal

Dimitrov, Kyrgios, Sock og Anderson

Den næste fjerdedel har, set med mine briller, alt for mange af de interessante spillere i samme fjerdedel. Vi har World Tour Finals-vinderen Grigor Dimitrov, som sidste år leverede en af årets allerbedste kampe mod netop Nadal i en fantastisk semifinale.

Vi har den altid underholdende Nick Kyrgios, der just har vundet turneringen i Brisbane med en serv, der leverede det ene es efter det andet og endelig virker til at have fundet noget modenhed.

Vi har et 1. runde opgør mellem to enhåndsbaghænder, der samtidig er to af de mest spændende spillere fra NextGen, Denis Shapovalov vs. Stefanos Tsitsipas.

Vi har forhåndskanonerne Jack Sock og Kyle Edmund, hvor Edmund har trukket en førsterunde date med US Open-finalisten Kevin Anderson.

Vi har de franske entertainere og allroundere Jo-Wilfried Tsonga og Lucas Pouille. Og endelig har vi endnu en første runde godbid i kraft af ungdommen, Andrej Rublev, mod veteranen David Ferrer.

Jeg ved ikke med jer, men jeg så gerne flere end to af de her spillere blandt de sidste otte.

Dimitrov møder kvalifikationsspillere de første to runder, før han potentielt løber ind i Rublev, der slog ham ud af US Open i 2. runde. I 4. runde venter enten Kyrgios, Tsonga, Shapovalov, Tsitsipas eller Troicki – ikke nogen nem del af lodtrækningen, Kyrgios skal navigere igennem.

Anderson og Edmund løber som sagt ind i hinanden i 1. runde. Den kunne Edmund godt snuppe, hvis han rammer dagen. Anderson vandt 6-4 i femte sæt i deres hidtil eneste møde ved French Open sidste år.

I den anden ende lægger Jack Sock ud mod Yoichi Sugita, som slog ham i deres eneste møde i Cincinatti sidste år. Sock tabte i to sæt i Auckland denne uge til Peter Gojowczek, så også her kan der lure en overraskelse.

Semifinalist: Dimitrov eller Kyrgios. Hvorvidt Kyrgios har fysikken til det, er dog et åbent spørgsmål. Han har kun været i 4. runde af en grand slam to gange siden sit kvartfinale-run ved Australian Open 2015. 

Djokovic og Wawrinka vender tilbage

Novak Djokovic og Stan Wawrinka har givet os nogle af de bedste kampe de seneste fem år. Hvem husker ikke deres klassisker fra Australian Open 2013, hvor Djokovic ganske vist vandt 12-10 i femte, men hvor Stanimal for alvor blev født.

Dén kamp gav Wawrinka troen på, han kunne spille helt lige op med de allerbedste. Og den tro har foreløbig indbragt ham tre grand slam-titler (jeg har skrevet et længere portræt af Wawrinka her)

Udfra Wawrinkas udmeldinger og afbud kan vi desværre være rimeligt sikre på, det ikke bliver Stanimals genkomst, vi får at se. Det kan til gengæld meget vel blive Djokovic’.

Lodtrækningen har været god ved den seksdobbelte vinder – eller så god, som den nu kan være, når han er seedet 13. Han har således undgået et 4. runde møde med enten Federer eller Nadal. Og han har tilmed fået Zverev, som – bedømt på det sidste halve års form – må formodes at være en lettere modstander end 3. seedede Grigor Dimitrov.

I kvartfinalen har han også været heldig.

Her kan han møde Dominic Thiem, hvis hard court-resultater på ingen måde er årsagen til, han er 5. seedet. Grusspecialisten Thiem har blot vundet 53 procent af sin karrieres kampe på hard court (mod 73 procent på grus) og måtte sidste år helt frem til november, før det lykkedes ham at slå en top-20 spiller på hard court.

Alternativt kan Wawrinka stå der (men det er som nævnt højst usandsynligt), eller Roberto Bautista Agut, som just har slået del Potro i finalen i Auckland, men som alligevel må klassificeres som en ønskemodstander i kvartfinalen af en grand slam.

Agut kan dog også meget vel ryge tidligt hjem. I første runde møder han favoritdræberen Fernando Verdasco, som fører 3-1 i indbyrdes, inkl. 1-0 på hard court.

De tre første runder står Djokovic hhv. til at møde Donald Young (2-0 i indbyrdes), Gael Monfils (14-0) og Albert Ramos-Vinolas (4-0, 9-0 i sæt).

Hvis Djokovic er nogenlunde fit, er han derfor mit absolut bedste bud på en semifinaleplads.

Semifinalist: Djokovic

Spændende 1. runde opgør: Mischa Zverev vs. Hyeon Chung, Fernando Verdasco vs. Roberto Bautista Agut samt Guido Pella vs. Dominic Thiem (Pella har vundet begge hidtidige opgør). 

Sidste fjerdedel: Federer, del Potro, Goffin og Querrey

Når Roger Federer var fit i 2017, vandt han som regel. 12 turneringer stillede han op, 7 sejre blev det til. I tre af nederlagene var han ikke på toppen fysisk og i de to andre have han match point i den kamp, han tabte (mod hhv. Donskoy og Haas).

Mere suverænt kan det dårligt gøres.

Blandt eksperterne ovre på Tennis.com peger 5 ud af 6 da også på Federer, når de skal udpege den mest sandsynlige vinder.

Federer så godt ud ved Hopman Cup, hvor han vandt alle sine single- og doublekampe. Men manden er 36,5 år gammel og kan potentielt skulle gå gennem Richard Gasquet (3. runde), Sam Querrey/Milos Raonic (4. runde), del Potro eller David Goffin (kvartfinalen), Novak Djokovic (semifinalen) før et potentielt gensyn med Nadal i finalen.

Det er ikke nogen let lodtrækning – og den bliver ikke lettere af, at finalemodstanderen har en ekstra dags hvile inden en eventuel finale.

Federer har dog generelt taget på Gasquet, men Gasquet slog faktisk Nadal i en opvisningskamp tidligere på ugen efter at have tabt 15 ud af 15 kampe på touren. Så helt dårlig er formen næppe.

Milos Raonic er endnu en del af lazarettet og ligner ikke en mand, der går dybt. Querrey har ikke vist storform på det seneste og kan ryge ud til Lopez i 1. runde, som i givet fald godt kunne gå hen og blive 4. runde modstanderen.

Men en kvartfinale mod del Potro, der vel var Federers sværeste modstander i 2017, ser til gengæld grum ud. Alternativet, David Goffin, burde være (marginalt) mere overkommeligt.

Goffin slog ganske vist Federer for første gang ud af syv mulige i semifinalen ved World Tour Finals. Den lille belgier spiller også karrierens suverænt bedste tennis. Men det er stadig en kamp, der er på Federers ketcher. Mod del Potros ‘big man’s tennis’ er det ikke altid tilfældet.

Overlever han de indledende runder, venter Djokovic så potentielt i semifinalen.

Federers fjerdedel har flere meget spændende 1. runde kampe, ikke mindst Tomas Berdych mod 2018’s foreløbige sensation, den 18-årige Alex de Minaur.

De Minaur slog både Steve Johnson og Milos Raonic på vejen mod semifinalen i Brisbane, før han røg ud til Ryan Harrison. Og i denne uge i Sydney har han tilføjet navne som Verdasco, Feliciano Lopez og Benoit Paire til trofæhylden, før han tabte 5-7 i 3. sæt i finalen til Daniil Medvedev.

Har man endnu ikke set det seneste wunderkind, kan hans kvaliteter bl.a. nydes her mod Lopez. Han er lynhurtig, god til at skifte retning med både for- og baghånd, har fin præcision i begge slag, returnerer godt, glad for at gå frem til nettet og, sammenlignet med de fleste andre fra den generation, imponerende god, når han kommer derop.

Berdych vandt ‘Tiebreak Tens’-finalen over Nadal, så han har alt andet lige stadig favoritværdigheden, men alles øjne vil være på de Minaur.

Frances Tiafoe mod Juan Martin del Potro er en anden 1. runde kamp, jeg personligt ser frem til. Tiafoe tvang Federer ud i fem sæt i US Open og kan blive ekstra farlig, hvis de spiller på en varm dag. Den store del Potro har det ofte svært i varmen, således også i dagens finale mod Agut i Auckland.

Endelig er der Lopez mod Querrey, to spillere, der begge hører til blandt de allerbedste servere (Lopez fører 6-3).

Semifinalist: Federer

Turneringen kan følges på Eurosport 1 & 2 og Eurosport player. Højdepunkter fra sidste års finale følger her: