Efter årets første 2 turneringer blev det atter bekræftet, at Holger Rune kan spille på top 100 niveau, men der er stadig brug for at finde den rette mentale balance mod erfarne modstandere

Oprindelig var det planen, at 16-årige Holger Vitus Nødskov Rune i starten af 2020 primært skulle spille et par turneringer i $15.000 (M15) kategorien efterfulgt af et par M25 turneringer i et forsøg på gradvist at optjene point til ATP-ranglisten, så han senere på året kan være direkte kvalificeret til ATP Challengers.

Årets fund indleder med wildcard til Ny Kaledonien, hvor Holger kan møde Torpegaard

Imidlertid fik Holger på årets sidste dag tilbudt et wildcard til ATP Challenger turneringen Internationaux BNP Paribas Nouvelle Caledonie i Noumea i New Caledonia, hvor Mikael Torpegaard ligeledes var blandt deltagerne.

Derved fik Holger en gylden mulighed for at “skyde genvej” på ranglisten, hvis han vel at mærke kunne vinde nogle kampe.
Omvendt var der en oplagt risiko for at vende tomhændet hjem, især hvis Holger ikke spillede op til det niveau, som i 2019 blandt andet havde resulteret i 2 af de helt store junior-titler ved French Open og Junior Masters samt 1. pladsen på junior-ranglisten.

I 2019 havde Holger enkelte gange deltaget på både Challenger, M25 og M15 niveau uden at opnå de ønskede resultater, hvilket især skyldtes, at Holger i flere af kampene mod rutinerede modstandere ikke formåede at ramme samme høje niveau som i junior-kampene.

Holger mødte ranglistens no. 223, 32-årige Matthias Bachinger (GER) i 1. runde, og Mikael Torpegaard, der var seedet 13 og oversidder i 1. runde, mødte i 2. runde Marco Trungelliti (ARG), og som det fremgår herunder sluttede turneringen for dem begge, idet Bachinger vandt 6-1, 6-4 over Holger, og argentineren vandt 6-3, 3-6, 6-1 over Torpegaard.

Kedelig sæson-start for de danske herrer

Holger virkede både nervøs og lammet, og indtil stillingen 1-6, 0-3 spillede han skønsmæssigt omkring 40 procent af det niveau, som han er i stand til levere, men i slutningen af kampen begyndte Holger at spille mere frit, hvorved der blev mere kamp om udfaldet, men det var dog for sent til at forhindre tysk sejr, da de sidste 25 procent fortsat manglede.

Torpegaard fortsatte efterfølgende til Melbourne, hvor han skulle forsøge at kvalificere sig til Australian Open, men det satte Luke Saville (AUS), der havde fået et wildcard en effektiv stopper for, da han i 1. kvalrunde vandt 6-3, 6-3.

Holger takkede i et opslag på Instagram, hvor han nærmer sig 30.000 følgere, arrangørerne for sit wild card, inden turen fortsatte til Auckland, hvor Holger fik endnu en chance, da han havde fået wildcard til kvalifikationen til ATP 250 turneringen ASB Classic.

I artiklen herover fra turneringens hjemmeside fortæller Tournament Director Karl Budge, at han efter en snak med Caroline Wozniacki var blevet overbevist om, at det var en god ide at tilbyde Holger wildcard til kvalifikationen, hvor en af deltagerne desuden var Mikael Ymer, som Holger havde lejlighed til at træne med.

ATP Auckland kval: Holger Rune møder Djokovic’ overmand ved French Open 2018

På forhånd forekom det som en umulig opgave, idet Holger i 1. kvalrunde ifølge lodtrækningen skulle møde Marco Cecchinato (ITA), der i 2018 havde besejret Novak Djokovic ved French Open.

Imidlertid blev Cecchinato på grund af afbud flyttet til hovedturneringen, og i alt udgik 5 spillere fra lodtrækningen til kvalifikationen, og da der kun var 3 “Alternates” til disposition, fik Holger noteret en “No match” som resultat, hvilket muligvis betyder, at han både opnår de præmiepenge ($2.665) og 6 ranglistepoint, som en sejr i første kvalrunde udløser.

Modstanderen i kvalfinalen blev 29-årige Vasek Pospisil (CAN), der ganske vist “kun” er no. 148 på ranglisten, men det skyldes udelukkende, at canadieren har været ude af spillet i en lang periode indtil juli 2019.
Ved Davis Cup finalen i november vandt Vasek over både Fabio Fognini (ITA), Reilly Opelk (USA) og John Millman (AUS), og derfor var den største “bekymring” formentlig, om Holger ville blive “kørt over”.

I modsætning til kampen i Ny Kaledonien var Holger både tændt og helt med fra starten, hvor begge vandt flere af deres servepartier rent, indtil det lykkedes Holger at bryde Vaseks serv til 5-3 med chance for at serve 1. sæt hjem.
Desværre blev Holger herefter lidt “bange”, hvilket er en velkendt reaktion fra undertippede spillere, der pludselig har chancen for at tage en stor skalp, og Vasek brød derved tilbage og sikrede sig sættet 7-5.

I 2. sæt afveg Holger fra planen i håb om at finde en anden vej til sejr, men en sådan fandtes ikke.
Vasek var for stærk fysisk, og han fik for mange bolde til sin giftige forhånd, og han vandt kampen 7-5, 6-1.

Holger havde ikke “heldet” med sig, da der blev en Lucky Loser plads i hovedturneringen, da sådanne fordeles efter rangering.
I så fald kunne Holger alligevel have mødt Cecchinato, som i stedet mødte Leonardo Mayer (ARG), der var den højst rangerede af de tabende kval-finalister.
Italieneren vandt med nød og næppe i 3 tiebreaks 8-6, 18-20!!, 7-2, men i 1/8-finalen blev han stoppet af Ugo Humbert (FRA), der vandt 6-1, 6-4.
Vasek vandt i 1. runde 6-4, 6-2 over Joao Sousa (POR), og han spillede en jævnbyrdig 1/8-finale mod hans 2. seedede landsmand Denis Shapovalov, der vandt 6-4, 7-6(2).

Inden hjemrejsen havde Holger lavet nedenstående opslag på Instagram, hvor han takker Wozniacki-familien for nogle gode samtaler, hvor der formentlig kan drages nytte af mange års erfaringer på tennis-toppen.

Caroline Wozniacki deltog som bekendt – for de fleste – i sidste uges WTA turnering, og den danske delegation blev udvidet med endnu en deltager, da Frederik Løchte Nielsen sammen med Tim Puetz ankom efter en lang rejse fra Doha, hvor de i semifinalen ved ATP 250 turneringen Qatar Exxon Mobil blev besejret 2-6, 6-2, [6-4] af Santiago Gonzalez (MEX) og Luke Bamridge (GBR), efter at de i kvartfinalen havde vundet 4-6, 6-2, [10-7] over Mate Pavic (CRO) og Bruno Soares (BRA).

Pavic og Soares havde taget samme tur til Auckland, hvor de var seedet 2 i double, og allerede i 1. runde (1/8-finalen) mødte de igen Løchte og Puetz, der gentog sejren med næsten de samme cifre 6-7(5), 6-3, [10-7].

Tim Puetz, Frederik Løchte Nielsen
Foto: Privat

Holgers kamp mod Vasek – og især 1. sæt – bekræftede, at Holger kan spille på samme niveau som spillere i top 100, hvor Vasek reelt hører til i øverste halvdel, hvor han tidligere var no. 25 som højeste rangering.
Også når Holger træner med topspillerne, kan han følge med på det høje niveau, og der er god grund til at se optimistisk på fremtiden og tro på, at Holger finder den videre vej mod indfrielsen af de høje ambitioner.

I løbet af februar var det foreløbig planen, at Holger deltager i et par M25 turneringer i Florida, inden han i starten af marts deltager i Davis Cup i Holbæk Sportsby mod Puerto Rico.

Planerne kan dog blive ændret, idet Holger ugen forinden (27. januar) har fået tilbudt wildcard til ATP Challenger turneringen Punta Open i Uruguay, og i så fald kunne M25 i Lima i de 2 efterfølgende uger komme på tale i stedet for de førnævnte turneringer i Florida.

Selvom det kan være fristende at tage imod et sådant tilbud, kan det dog ud fra en overordnet betragtning være det “klogeste” at takke nej til tilbuddet i stedet for at forsøge at forcere tingene.
Indtil videre har Holger været eftertragtet hos flere turnerings-arrangører, og derfor kan der formentlig dumpe nye muligheder op for wild cards, som passer bedre ind i en planlægning, hvor der også er plads til at videreudvikle sig i et naturligt tempo, indtil Holger opnår et stabilt højt niveau, hvor han kan nå flere runder i Challengers og med tiden også på ATP-touren.

Forrige artikelElitedivisionen skal opleves af mange flere
Næste artikelAustralian Open – Damesingle: Farvel – og tak for alt det du gav os
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.