Der var både rutine og stabilitet til forskel, da Holger Rune efter 53 minutter måtte forlade banen efter en kamp, som udstillede forskellen på at være en af Verdens bedste juniorer og en habil challenger spiller

Selvom ATP Challenger er niveauet lige under ATP touren, har langt de fleste spillere et niveau, hvor selv de bedste juniorer kommer til kort, indtil de finder ud af, at der skal mere end nogle få offensive velplacerede bolde til for at vinde et point.

Samme erfaring har 16-årige Holger Vitus Nødskov Rune formentlig gjort igen, da han ved ATP Challenger turneringen American Express Istanbul i 1. runde (R64) mødte 26-årige Tristan Lamasine (FRA), der har været en del af Challenger-touren i en årrække med en højeste ATP-rangering som no. 181 i 2015.

Kampens første partier, blev retningsgivende for kampens fortsatte forløb.
En god 1. serv blev fulgt op med en dyb bold i franskmandens baghånd, hvorved Holger havde initiativet i duellen, men da den næste bold blev sendt ud over baglinjen var stillingen 0-15.
Endnu en god 1. serv blev returneret med kvalitet, så Holgers næste bold blev for kort, hvilket blev fulgt op af en fransk vinder til 0-30.
Holger fortsatte med at sætte sin 1. serv, og han flyttede godt rundt på franskmanden, der dog sendte alle bolde retur, indtil Holger selv sendte den over baglinjen til 0-40.
Også i den fjerde duel kom 1. serven i spil, og Holger havde igen initiativet og spillede sig frem til en mulighed for at afgøre duellen med en longline forhånd, som dog blev sendt retur, hvorefter Holger sendte den næste bold i nettet, da han forsøgte at afgøre duellen med en longline baghånd.

I franskmandens efterfølgende serv endte den første duel efter få boldudvekslinger med, at Holger uden at være presset sendte bolden over sidelinjen.
Efter 5 vundne bolde til franskmanden fik Holger omsider presset sin modstander til en fejl efter en velplaceret bold dybt i baghånden, hvilket inspirerede til at sætte bolden samme sted i den næste duel, men Lamasine slog kontra, så Holger i stedet blev presset til en retur midt i banen, og en fransk vinder til 30-15, fulgt op af en servevinder til 40-15.
I den sidste duel i partiet blev Holger sendt fra side til side, og selvom han nåede ud til boldene, formåede han ikke at neutralisere duellen, som i stedet endte med en fejl fra forhånden til 0-2.

I Holgers næste serveparti fortsatte samme mønster, da en duel efter få boldudvekslinger endte med, at Holger sendte bolden for langt til 0-15, og i den næste duel, hvor franskmanden tog teten med dybe bolde tæt ved baglinjen, sendte Holger atter en bold for langt.
En dyb retur efter en dansk 1. serv fremprovokerede en fejl i nettet og 0-40, og det nyttede ikke, at Holger derefter fulgte sin 1. serv til nettet, hvor hans flugtning på returen blev et vinderoplæg, som blev udnyttet til endnu et rent break til 0-3.

I Lamasine’s næste serveparti begyndte tingene at lykkes for Holger, der med offensivt spil fik bygget op til at afgøre med en vinder til 0-15, og han fremprovokerede fejl til både 0-30 og 0-40 efter nogle dueller, hvor Holgers potentiale blev synliggjort.
Holger forivrede sig dog, da han gik efter en direkte vinder på en fransk 2. serv, og bolden endte over sidelinjen.
Med en fransk servevinder på 2. serven og endnu et oversatset dansk forsøg på en direkte returvinder reddede Lamasine sig ud af problemerne, og han holdt derefter serv til 4-0.

I Holgers næste serveparti begyndte spillet igen at lykkes, og med et rent parti kom Holger på tavlen til 1-4, men Lamasine holdt derefter serv rent til 5-1 godt hjulpet af et par danske fejl.
Sættet sluttede 1-6, da Holger igen blev brudt efter endnu et par fejl suppleret med en heldig fransk netruller.

Mønstret fortsatte i 2. sæt, hvor Lamasine kom foran 30-0 bag sin 1. serv, men da 2. serven derefter kom i spil, gik Holger allerede på 2. slaget efter en vinder med fejl til 40-0, og partiet sluttede med en bold i nettet, efter at Holger havde haft initiativet på returen efter fransk 2. serv.

Selvom Holger indledte sit første serveparti i sættet med en god 1. serv, blev han presset til en kort 2. bold på en dyb returnering, så Lamasine kunne afgøre med en vinder til 0-15.
En dobbeltfejl til 0-30 satte Holger under pres, hvilket dog blev lettet efter et serve-es, men derefter blev det 15-40 efter en satset baghånd.
Den første break-mulighed blev afværget på en retur-fejl efter en god 1. serv, men en ren forhåndsvinder fra Lamasine bragte ham foran 2-0.

Efter fejl på returnering af 1. serven havde Holger overtaget i en efterfølgende slagudveksling, men Lamasine slog kontra med en vinder til 30-0, da Holger slækkede på tempoet, og det blev 40-0 efter en duel, hvor franskmanden havde initiativet fra start, og han afgjorde partiet til 3-0 efter en velplaceret serv, som Holger returnerede for langt.

I det næste serveparti fremtvang Holger med en bold i fødderne på den fremstormende franskmand en fejl ved nettet, og trods både en fejl fra baghånden på et vinderoplæg og en dobbeltfejl, sikrede Holger sit første point i sættet med en servevinder fulgt op af en sublim stopbold, inden en fejl på franskmandens retur sikrede partiet til 1-3.

Med en servevinder fulgt op af Lamasine’s første es samt en duel, der blev afsluttet med fransk vinder, samt endnu et es fortsatte franskmanden sejrskursen med et rent parti til 4-1.

For en gangs skyld var det Lamasine, der forivrede sig med en satset forhånd, og endnu en fransk fejl efter dansk 2. serv bragte Holger på 30-0 i egen serv, men Holgers tredje dobbeltfejl i kampen og endnu en fejl fra forhånden i en upresset situation bragte balance i partiet ved 30-30, og det blev 30-40, da Holger sendte en baghånd i nettet uden at være presset dertil.
Førsteserven var i samme periode helt fraværende, men Holger afværgede breakmuligheden med et godt opbygget point, som pressede Lamasine til en kort bold, som Holger udnyttede med en vinder, men han blev straks efter presset til en fejl på en velplaceret returnering, da Holger omsider fik sat 1. serven.
Endnu en gang afværgede Holger break-muligheden, da han fulgte op og afgjorde pointet ved nettet, og han fik selv en fordel, da en fransk retur på 2. serven blev en anelse for lang.
En dyb returnering på 1. serven fangede igen Holger på baglinjen, hvor han ikke havde kontrol over 2. bolden, som ramte lige ved siden af linjen.
Efter en længere slagudveksling blev Lamasine presset til en fejl til endnu en dansk fordel, som Holger udnyttede ved at følge med til nettet på 1. serven, som fremprovokerede en fransk fejl til 2-4.

Lamasine bragte sig foran 30-0 i egen serv, da Holger blev presset til fejl, men Holger fik reduceret til 30-15 med et fornemt longline passerslag i en presset situation fra baghånds-hjørnet, men en velplaceret 2. serv fremtvang fejl på returneringen til 40-15, hvorefter Holger tog initiativet i den næste duel, som han afgjorde ved nettet til 40-30, hvorefter Lamasine afgjorde partiet til 5-2 med en servevinder på 1. serven.

Holger reducerede til 3-5, da han holdt serv i et parti krydret med en følt stopbold til 30-0 og fransk fejl til 40-0, og Holger pressede Lamasine til at servere en oplagt flugtmulighed, som dog blev forvandlet til en “direktør” direkte i nettet, men Holger pressede derefter franskmanden til en fejl efter en velplaceret dyb baghånd på tværs til forhånds-hjørnet.

Det spinkle håb om et comeback i kampen blev slukket i det næste parti, da Holger forivrede sig og sendte en forhånd over baglinjen til 30-0, og selvom Lamasine derefter sendte en bold i nettet til 30-15, stod han kort tid efter med 2 matchbolde efter at have fulgt 1. serven op med et netangreb til 40-15, og han sikrede sejren 6-1, 6-3 efter en servevinder på 1. serven.

Kampen kan genses herunder

Det primære formål med ovenstående meget detaljerede gennemgang af kampen er et forsøg på at påpege, at Holger kun i ganske få tilfælde blev udspillet, selvom det umiddelbare indtryk efter kampen var, at der var klasseforskel på de to spillere.

En minutiøs gennemgang af kampen afslører dog, at alt for mange dueller ender med, at Holger laver fejl, fordi han forivrer sig og går efter at afgøre boldene for tidligt, hvilket 2 satsede fejl direkte på 2. serven efter 3-0 0-40 i 1. sæt er et oplagt eksempel på.
Kampen afslørede desuden, at Holger sjældent formår at vinde dueller, når han bliver presset i yderpositionerne, hvilket dog næppe er den primære årsag til, at han taber kampen.

Periodevis viser Holger, at han er i stand til at lægge et pres, som åbner mulighed for at spille sig frem til vinderoplæg eller fremprovokere fejl, men som følge af manglende tålmodighed/sikkerhed afgør han selv boldene for modstanderen, og derfor er det især stabiliteten, der først og fremmest skal forbedres.
I så fald kan Holger sagtens gøre sig gældende på Challenger niveau, som han tennismæssige potentiale egentlig berettiger til, men det forudsætter, at han mentalt er klar til at levere et højt stabilt niveau gennem en hel kamp.

Det sidste bliver der formentlig brug for, hvis Danmark skal gøre sig håb om at vinde Davis Cup opgøret mod Tyrkiet i Vejlby-Risskov Hallen 13-14. september, og det bliver spændende, om holdkaptajn Kenneth Carlsen vælger Holger til at spille den ene single, eller han satser på mere rutinerede spillere i truppen.
Spændingen bliver udløst på torsdag, når holdopstillingen offentliggøres.

Davis Cup: Danmark uden Torpegaard og Kromann med Løchte, Sigsgaard, Ingildsen og 16-årige Holger og Elmer