Junior Davis Cup opgør mellem 15-årige Holger Rune og 16-årige Lorenzo Musetti gav forvarsel om fremtidig revalisering. Nu mødes de 5 år efter i Queens kvartfinale

Illustrationen til denne optakt til kvartfinalerne ved ATP 500 Cinch Championships i Queens i London stammer fra 2018, hvor Holger Vitus Nødskov Rune som 15-årig mødte den 1 år ældre Lorenzo Musetti i 1. singlen, da Danmark ved Junior Davis Cup i Ungarn mødte Italien i kvartfinalen.

Musetti var på daværende tidspunkt det absolut største talent i årgang 2002, og ikke mindst en finaleplads ved juniorernes US Open samme år havde åbnet manges øjne for, at han forventedes at blive en ny lysende italiensk stjerne.

Davis Cup opgøret mellem Italien og Danmark blev livestreamet, og det var tydeligt, at kommentatoren havde læst på lektien hvad angår Musetti’s evner, og det lå i luften, at han ikke havde de helt store forventninger til, at en – for ham – relativt ukendt 15-årig dansker kunne udgøre nogen trussel , men som kampen skred frem gik det efterhånden op for den “måbende” kommentator, at der var tale om et helt unikt talent, som blandt andet fremkaldte kommentaren:
He is only fifteen years old – would you believe it? – I would not!

Junior Davis Cup: Holger Rune havde no. 5 og US Open finalist på krogen

Selvom Holger havde Musetti på krogen i opgøret, lykkedes dog dog ikke at forhindre italiensk sejr i 1. singlen eller i opgøret, men de kommende måneder bekræftede, at der var tale om to supertalenter, idet Musetti – stadig som 16-årig – strøg helt til tops ved den næste junior Grand Slam Australian Open i 2019, hvor Girls singles i øvrigt også blev vundet af en 16-årig, nemlig Clara Tauson, og både Musetti og Clara toppede derefter junior-ranglisten.

Få måneder senere gjorde Holger dem kunststykket efter, da han som 16-årig vandt French Open og satte sig tungt på 1. pladsen som junior.

Selvom både Musetti og Holger efterfølgende har etableret sig på ATP-touren, hvor de ofte har deltaget i de samme turneringer, har de hidtil endnu ikke mødt hinanden siden Junior Davis Cup opgøret i Ungarn, men de har dog jævnligt trænet sammen på Mouratoglou Tennis Academy, hvor begge er tilknyttet, og derfor er begge formentlig godt forberedt, når de fredag ved 15-tiden knap 5 år senere mødes i deres første kamp i ATP regi, hvor de forventes at møde hinanden adskillige gange i fremtiden.

Inden turneringen havde Holger ikke haft de bedste erfaringer med græs-underlaget, idet han i sine 3 første turneringer på græs som professionel sidste år hver gang forlod banen efter et nederlag.
Da lodtrækningen viste, at Holger i 1. runde skulle møde servespecialisten Maxime Cressy (USA), der i deres seneste møde tidligere på året på hardcourt i Montpellier nærmest bombede Holger ud af banen med kraftfulde server, var risikoen for en gentagelse en oplagt mulighed, da græs-underlaget ofte favoriserer kanon-serverne, og derfor er det ekstra nødvendigt at tage vare på egne servepartier, da der sjældent opstår break-muligheder mod serve-bomberne.

Blot et enkelt parti, hvor der slækkes en anelse på koncentrationen, kan afgøre et sæt, og Holger var tæt på at forære 1. sæt til Cressy, da han efter 40-0 i egen serv lukkede modstanderen tilbage med et par fejl, som skabte yderligere usikkerhed, så Cressy uden selv at gøre det helt store brød Holgers serv til 3-1, og i de næste 2 amerikanske servepartier vandt Holger blot et enkelt point, inden Cressy ved 5-3 kunner serve for sættet.

Imidlertid havde Cressy forinden tabt 10 kampe i træk, og derfor har selvtilliden næppe været helt i top.
Desuden er der sjældent forskel på hans første- og andenserver, hvilket ofte medfører dobbeltfejl, som er en kalkuleret risiko, der som regel lønner sig, men da han servede for sættet indledte han med 3 dobbeltfejl i træk og fulgte op med en kikset flugtning, hvorved Holger fik foræret en livline, som bragte ham tilbage i sættet.

I amerikanerens næste serveparti leverede Holger denne perle af et passerslag herover, inden sættet blev afgjort i en tiebreak, som Holger vandt 7-4.

I 2. sæt havde Cressy en enkelt break-mulighed i Holger serveparti ved 4-4 og ved 5-5 var Holger bagud 0-30, og han var heldig med, at det ikke blev 0-40, men ved 15-40 fandt Holger som så ofte før i pressede situationer de gode server frem, og derved afværgede han break-mulighederne og sikrede sig en afgørelse i tiebreak, som Holger vandt 7-3, og dermed vandt han sin første sejr nogensinde som professionel på græs 7-6(4), 7-6(3).

Inden turneringen var der ikke meldt noget konkret ud om, hvem der fremover er træner for Holger, men det kunne dog konstateres, at hverken Patrick Mouratoglou eller Lars Christensen var til stede ved turneringen, hvor Holger fortalte, at der først og fremmest var fokus på at bevæge sig optimalt på græs-underlaget, og derfor var det den fysiske træner Lapo, der stod for træningen.

Når Morten Ankerdal fra TV 2 spurgte nærmere ind til træner-situationen, var der ikke den store lyst til at fortælle nærmere herom, men det blev dog betonet, at Holger i højere grad selv skal tage ansvar under kampene.

I 2. runde havde Holger ligeledes revanche til gode, selvom hans modstander Ryan Peniston (GBR) er udenfor top 200 på ranglisten, men alligevel vandt briten året forinden over Holger i 3 sæt, og han havde desuden vist fremragende takter på græsset, idet han i 3 turneringer i træk sidste år nåede kvartfinalen, blandt andet med fornemme sejre over Casper Ruud og Francisco Cerundolo i Queens.

Sejren over Cressy og de seneste dages træning og tilvænning til underlaget har uden tvivl medvirket til, at Holger i stadig højere grad føler sig bedre tilrette, hvorved niveauforskellen på de to spillere bevirkede, at Holger gennem det meste af kampen var spilstyrende, og derved opstod ikke for alvor tvivl om udfaldet af kampen, som Holger efter et tidligt break i 1. sæt og ved 2-2 i 2. sæt vandt 6-3, 6-4.

 

Da sejre som bekendt giver selvtillid, og Holger føler sig stadig bedre tilpas på græsset, er der grund til optimisme forud for opgøret mod Musetti, der efter 6-4, 6-2 mod no. 170 Jan Choinski (GBR) havde væsentlig større besvær i 2. runde, hvor han vandt 6-4, 4-6, 6-4 over Ben Shelton (USA).

Modstanderen i en eventuel semifinale findes fredag kl. 13, når 7. seedede Alex de Minaur (AUS) møder veteranen Adrian Mannarino (FRA), der overraskende – men dog ikke sensationelt – vandt 6-4, 7-6(7) over 3. seedede Taylor Fritz (USA).
De Minaur har vist stor styrke – ikke mindst da han i 1. runde vandt 6-3, 6-1 over det lokale håb Andy Murray, der i sidste uge vandt en ATP Challenger titel i Nottingham, men han havde ingen modtræk mod den velspillende australier.

I modsatte – øverste – halvdel var storfavoritten Carlos Alcaraz i problemer i 1. runde mod no. 85 Arthur Rinderknech (FRA), der var videre som Lucky Loser, og først efter 3 tætte sæt kunne Alcaraz sikre en kneben sejr 4-6, 7-5, 7-6(3), men i 2. runde vandt spanieren komfortabelt 6-2, 6-3 over no. 37 Jiri Lehecka (CZE), og han møder i fredagens sidste semifinale no. 26 Grigor Dimitrov (BUL), der har vist god form, da han efter 2 sejre i kvalifikationen vandt 6-2, 6-4 over Emil Ruusuvuori (FIN) og 6-3, 7-5 over Francisco Cerundolo (ARG).

Forinden mødes 5. seedede Cameron Norrie (GBR) og Sebastian Korda (USA) i fredagens 3. kvartfinale.

Kvartfinalerne fra Queens vises på TV 2 Sport X og Tennistv fra kl. 13 i denne rækkefølge:
De Minaur vs. Mannarino
Rune vs. Musetti
Norrie vs. Korda
Alcaraz vs. Dimitrov

Forrige artikelDR viser tennis fra Wimbledon!
Næste artikelDM i Aalborg: Klar til semifinaler
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.