Holger Rune udnyttede ikke sine chancer mod Carreno Busta, der var bedst på "big points"

Inden 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune indledte sin første professionelle optræden på græs ved ATP 500 turneringen Terra Wortmann Open i Halle, var hans eneste erfaring på underlaget 8 kampe som junior i London for 3 år siden.

Alligevel var der rimelig grund til at tro på, at Holger ville have en god chance mod 6. seedede Pablo Carreno Busta (ESP), der er no. 19 på ATP-ranglisten, hvis Holger kunne videreføre den selvtillid, som er opbygget de seneste par måneder og bl.a. har resulteret i en ATP 250 titel i München og en kvartfinale ved French Open samt en hastig opstigning til no. 28 på ranglisten.

Det ubesvarede spørgsmål inden kampen var dog, om Holger allerede i sin første professionelle kamp på græsset ville føle sig tilstrækkelig fortrolig med underlaget, så han kunne undgå alt for store udsving mod en så boldsikker og bundsolid modstander som Carreno Busta.

I tennis er servens betydning velkendt – ikke mindst på græs – og derfor gælder det om at udnytte muligheden, når det lykkes både at returnere og neutralisere det overtag, der ofte følger efter en god serv.
Sådanne muligheder fik Holger allerede ved stillingen 1-1 efter at begge havde vundet deres servepartier sikkert ved 40-15, idet Holger satte flere kvalificerede returneringer i spil.
Carrena Busta førte dog både 15-0 og 30-15 efter danske fejl, men Holger holdt sig inde i partiet, da han afsluttede en slagduel med en long line vinder fra baghånden.
Efter endnu en dansk fejl bragte Holger igen balance i partiet, da han med en skarp returnering pressede spanieren til en fejl, så Holger stadig var med ved 40-40, og det lå lidt i luften, at Holger ville få masser af muligheder i spanierens serv, hvis han kunne reducere antallet af fejl i de etablerede dueller.

Den første danske break-mulighed opstod i den næste duel, hvor Holger pressede spanieren i baghånden og fulgte op og afgjorde pointet ved nettet, og en ny skarp servereturnering gav Holger overtaget efter spanierens 2. bold, men i stedet for at bevare initiativet blev Holger lidt for passiv i den efterfølgende slagudveksling, hvor en fejl fra Holger forhindrede et break.

I den næste slagudveksling viste Holger igen mod og tog initiativ, og han pressede spanieren til en fejl og dermed en ny break-mulighed, som Carreno Busta dog afværgede med en servevinder.

Endnu en kvalificeret dansk servereturnering blev fulgt op med en stopbold, som spanierens ganske vist fik lagt til baglinjen, men han kunne ikke holde Holgers næste bold på banen, så Holger havde for 3. gang break-mulighed, men igen sørgede en effektiv spansk serv for at bevare kontakten.

Holger fik for 4. gang break-mulighed, da han fulgte en skarp servereturnering i spanierens baghåndshjørne op med en slagflugtning, men Carreno Busta var skarp ved nettet, da Holger forsøgte at passere ham.

Efter den næste spanske 1. serv havde Carreno Busto et solidt overtag, men en stærk dansk defensiv holdt bolden i banen, indtil en spansk fejl gav Holger sin 5. break-mulighed i partiet, men endnu en gang fik spanieren overtaget og afværgede muligheden, hvorefter Holger for en sjælden gangs skyld returnerede 1. serven i nettet, og spanieren vandt derefter servepartiet med en vinder på 2. bolden efter en skarp 1. serv.

De 5 reddede break-muligheder blev formentlig afgørende for det videre forløb i kampen, idet Holger i sit næste serveparti satte sig selv under pres efter 2 enkle fejl til 15-30, og efter en spansk fejl til 30-30 betød endnu en stor dansk fejl spansk break-mulighed, som Holger selv forærede spanieren, da et forsøg på en stopbold havnede i nettet.
Det var således den klassiske velkendte situation, at en spiller efter flere misbrugte break-muligheder slækker på koncentrationen og selv bliver brudt.

Resten af sættet havde Holger ingen muligheder for at bryde spanieren, der til gengæld havde 2 muligheder for endnu et break ved 1-4, men Holger afværgede begge.
Sættet blev endeligt afgjort på spanierens første sætbold til 6-3.

I 2. sæt fulgtes spillerne ad til 4-4 uden at være i problemer i egen serv, men i Holgers næste serveparti kom han under pres efter en dobbeltfejl og et fremstød til nettet, hvor han blev fanget i fødderne og lagde bolden i nettet til 15-30, hvorefter en oversatset longline forhånd betød spanske break-muligheder ved 15-40.
En velplaceret 1. serv fulgt op af en stopbold afværgede den første mulighed, og den næste blev fjernet med en servevinder, og efter endnu et par velplacerede 1. server sikrede Holger sig partiet.

Også i Holgers næste serveparti kom han under pres efter 2 enkle fejl til 15-40, men igen fandt Holger sit bedste spil frem, da der var mest brug for det, idet han udviste det fornødne mod til at tage initiativet og presse spanieren til et smash-oplæg, og Holgers 6. es afværgede derefter den næste break-mulighed.

I spanierens servepartier var fejlprocenten fra Holger for stor til, at modstanderen blev presset, og derved fik Holger aldrig for alvor sat Carrena Busta under pres, hvilket heller ikke blev tilfældet, da han udlignede til 6-6, så sættet måtte afgøres i tiebreak.

Ved 1-1 i tiebreak havde Holger en lille mulighed for minibreak, men Carreno Busta lagde en skarp flugtning, da Holger forsøgte at passere ham ved nettet.
Det første minibreak var kendetegnende for det meste af kampen, da Holger i en upresset situation sendte en forhånd langt uden for linjen til 2-3.
Holger fik dog straks mulighed for at bryde tilbage i den næste slagudveksling, hvor Holger dog blev for passiv, og da han forsøgte sig med en stopbold, nåede spanieren frem og lagde den ned langs linjen, hvorefter et lob fra Holger blev for langt, og da Carreno Busta efter sidebytte afgjorde det næste point ved nettet, var Holger for alvor under pres inden hans server ved 2-5.

Endnu en gang fandt Holger sit bedste spil frem i en presset situation med point direkte bag førsteserverne til 4-5, hvorefter han tog spanierens minibreak tilbage, da han fremprovokerede en fejl til 5-5.
Derefter havde Holger overtaget i starten af af den næste duel efter spanierens 2. serv, men han blev igen for passiv, og på en lidt for kort bold slog Carreno Busta til med en vinder fra forhånden til 6-5 og dermed matchbold i Holgers serv.

Trods en velplaceret 1. serv udad sendte Holger 2. bolden efter en kvalificeret spansk returnering for langt, hvorved Carreno Busta vandt kampen 6-3, 7-6(5).
Den altafgørende forskel blev, at Holger var for svingende mod en spansk modstander, som gav meget få gratis point væk.

Undervejs viste Holger dog takter, som lover godt for, at han også på græs kommer til at opnå store resultater, når han får større stabilitet i spillet og dermed et højere bundniveau.

Næste mulighed for at pudse kampformen af på græs inden Wimbledon bliver ved ATP 250 I Eastbourne i næste uge.