Rutinen blev igen den afgørende faktor, da Albert Ramos-Vinolas trak det længste strå mod Holger Rune efter 3 timer 11 minutter

Selvom 17-årige Holger Vitus Nødskov Rune avancerede næsten 100 pladser på ATP-ranglisten, da han ved ATP 250 Santiago optjente 12 point efter 3 sejre i kvalifikationen og efterfølgende 45 for at nå kvartfinalen, har han efter de 4 efterfølgende turneringer blot kunnet tilføje et enkelt point mere, så han på den seneste rangliste har 159 point som no. 323.

I sidste uge fik Holger et rundt 0, selvom der i ATP 1000 turneringer gives 10 point til de spillere, som ryger ud i 1. runde, men det gælder ikke for spillere, der har modtaget wildcard.
Holger er dog sikret yderligere 9 point, når ranglisten opdateres igen på mandag, idet sejrene i kvalifikationen til ATP 500 Barcelona Open Banc Sabadell indbringer 10 point, som erstatter 19. bedste resultat, som er 1 point.

De 9 point rykker dog ikke væsentligt på ATP-ranglisten, hvis de ikke suppleres med yderligere point fra hovedturneringen, hvor Holger havde mulighed for at optjene 20 point mere, da han i tirsdagens 1. runde mødte 33-årige Albert Ramos-Vinolas (ESP), som trak det længste strå efter 3 sæt i deres første møde ved ATP 250 Argentina Open i starten af marts måned.

Den primære årsag til, at Holger ikke formåede at lukke kampen i Argentina, skyldes først og fremmest, at han manglede tilstrækkeligt mod og erfaring til at holde niveauet  i kampens afgørende fase.

I mellemtiden har Holger ved hjælp af wildcards haft flere muligheder for at vænne sig til niveauet på ATP-touren, og han har i flere kampe vist, at han spillemæssigt sagtens kan være med, selvom han møder spillere fra top 100, men når han har haft sejren indenfor rækkevidde, har han alligevel ikke formået at vinde de afgørende bolde, og derfor befinder han sig fortsat under top 300 på ranglisten.

I tirsdagens første kamp på Pista Rafa Nadal havde Holger både mulighed for revanche mod Ramos-Vinolas og for at tage det næste skridt op ad ranglisten.

Kampen blev både velspillet, spændende og langvarig, idet afgørelsen først faldt efter 3 timer 11 minutter, og ligesom i det første opgør blev det rutinen – eller rettere mangel herpå – der blev afgørende og efterlod det indtryk, at Holger godt kunne have vundet kampen, hvis han i de afgørende situationer havde truffet de rigtige beslutninger.

Holger kom bedst fra start i 1. sæt, hvor han vandt begge sine første servepartier sikkert, og han havde en enkelt break-mulighed allerede i spanierens første serveparti, hvorefter han i spanierens næste serveparti brød til 3-1 ved 15-40.
Et break er dog først et break, hvis man holder serv efterfølgende, men Holger skabte problemer for sig selv, da han under en slagsudveksling pludselig forsøgte at lægge en stopbold, som havnede i nettet.

I den næste duel lagde Holger igen en stopbold, som dog havde større kvalitet, men Ramos-Vinolas nåede den og lagde den op i Holgers ketsjer, som på forunderlig vis sendte bolden i nettet, og dermed havde Holger helt unødvendigt sat sig selv under pres.
I den efterfølgende slagudveksling blev Holger presset til et smash-oplæg, som Ramos-Vinolas dog sendte direkte hen til Holger, som i stedet for at udnytte den store chance med et passerslag sendte bolden i nettet til 0-40.

På den næste bold bevarede Holger initiativet og blev belønnet med en spansk fejl til 15-40, og han havde også initiativet i den næste duel, da han igen valgte at lægge en stopbold, som spanieren nemt nåede frem til og afgjorde, hvorved han nærmest fik foræret sit break tilbage, fordi Holger traf flere uigennemtænkte beslutninger, som må tilskrives mangel på erfaring og omtanke.

ATP Barcelona Open Banc Sabadell 2021
Photo by Pedro Salado/Quality Sport Images

Ved stillingen 4-4 kom Holger igen i problemer i egen serv efter fejl til både 0-15 og 0-30, og ved 15-30 skabte han for alvor problemer med endnu en afbrænder til 15-40 efter en stopbold, som Ramos-Vinolas løftede op i hans ketsjer, men Holger bevarede initiativet efter de næste server og udlignede til 40-40 med en vinder.
En spansk vinder, der ramte linjen helt ude i Holger baghåndshjørne, gav ny break-mulighed, men Holger afværgede ved at presse spanieren til et smash-oplæg, hvorefter han alligevel sikrede sig partiet med et afsluttende es.

I Holgers næste serveparti ved 5-5 kom han igen under pres, da han ved et net-fremstød blev presset til fejl på flugtningen, og i den næste duel blev en baghånd for lang, og præcis det samme skete i næste duel, og derved kunne Ramos-Vinolas serve for 1. sæt.

Holger fik dog lagt presset tilbage på Ramos-Vinolas, der kom bagud 0-15 efter fejl på 2. bolden efter en skarp retur, og Holger trak sig sejrrigt ud af en duel til 15-30, og da den næste duel også blev afsluttet med fejl fra spanieren, havde Holger 2 muligheder for at bryde tilbage, og efter en kort duel sendte Ramos-Vinolas en baghånd på tværs lige udenfor linjen, hvorved Holger fik belønning for et disciplineret parti, hvor der var kvalitet bag alle slag.

Den efterfølgende tiebreak blev indledt med 2 spanske fejl, og efter tjek af mærke desuden en dansk, hvorefter Holger fulgte sin serv op med en vellykket stopbold, og han fulgte en velplaceret 1. serv op med en vinder på 2. bolden til 4-1, hvorefter endnu en spansk fejl gav nyt minibreak til 5-1, inden Holger derefter vandt tiebreak’en 7-2.

ATP Barcelona Open Banc Sabadell 2021
Photo by Pedro Salado/Quality Sport Images

Ramos-Vinolas indledte 2. sæt med 2 fejl, og da Holger fulgte en skarp retur op med en vellykket stopbold, havde han muligheden for en drømmestart på sættet ved 15-40, men en bold, der blev hængende på netkanten på Holgers side, og spansk vinder holdt Ramos-Vinolas inde i partiet, som han derefter sikrede efter en dansk fejl og spansk stopbold.

I stedet blev momentum flyttet til spanieren, da han derefter brød Holgers serv, og da Holger i et monster-langt parti ikke fik fik udnyttet 2 break-muligheder, blev han brudt igen til 0-4, hvorved løbet for 2. sæt var kørt, hvorefter Ramos-Vinolas holdt serv til 6-1.

ATP Barcelona Open Banc Sabadell 2021
Photo by Pedro Salado/Quality Sport Images

Holger havde fordelen at serve først i 3. sæt, hvor han indledte med at holde serv ved 40-30, og han lagde pres på Ramos-Vinolas, der kom bagud 15-40 i hans første serveparti i sættet, da han efter en stopbold lagde en cross bold fra Holger ned langs linjen udenfor banen.
En direkte fejl på returneringen og en vinder efter en kort returnering forhindrede dog en dansk drømmestart.

I stedet blev det første break i sættet spansk, efter at Ramos-Vinolas ved stillingen 2-2 15-0 først skrabede en stopbold forbi Holger og derefter pressede ham til en fejl til 15-30, og det blev 15-40 efter en duel, hvor Holger havde et solidt overtag, indtil spanieren straffede en sløset dansk stopbold med en mod-stopbold (herunder) til 15-40, og da Holger derefter blev presset til fejl efter en skarp spansk cross baghånd var det første break i sættet en realitet.

Holger fik dog mulighed for straks at bryde tilbage, da Ramos-Vinolas kom bagud 15-40 efter en vinder ved nettet og en fremprovokeret spansk fejl, og selvom begge muligheder blev afværget fortsatte Holger med at spille sig til break-muligheder, og i 6. forsøg lykkedes det omsider at bryde tilbage til 3-3.

Begge holdt derefter serv, og derfor blev sættet og kampen afgjort i tiebreak, hvor spanierens erfaring – og Holgers mangel herpå – kom til at spille en afgørende rolle, idet Ramos-Vinolas var fuldt fokuseret, da han på det første point returnerede 2. serven med en direkte cross vinder fra baghånden, hvorimod Holger efter spanierens 2. serv allerede på 2. bolden sendte bolden i nettet, og efter en perfekt dyb returnering, som gav Holger overtaget efter spanierens 1. serv,  forivrede han sig på det næste slag, som blev for langt, så spanieren kom på 3-0.
Efter reducering til 1-3 direkte på serven, fik Ramos-Vinolas endnu et mini-break efter en duel, hvor Holger havde overtaget men alligevel sluttede med at sende bolden for langt, og da Holger derefter returnerede serven i nettet, førte spanieren 5-1 med 2 mini-breaks.

Holger fik dog foræret det ene mini-break tilbage, da en oplagt mulighed fra Ramos-Vinolas blev lagt i nettet.
Da Holger derefter servede for at holde kontakten, havde han et godt overtag i duellen, men igen lod Holger sig friste til at forsøge en stopbold, som Ramos-Vinolas havde forudset og fik returneret, og han afgjorde derefter duellen ved nettet, hvorved der var 4 spanske matchbolde, og i den efterfølgende duel sluttede kampen, da Holger sendte bolden i nettet til spansk sejr 6-7(2), 6-1, 7-6(2).

Selvom Holger kun opnår et beskedent avancement på ranglisten, har han i de fleste kampe præsteret spil på et niveau, som gør det fuldt berettiget, at flere turnerings-arrangører har givet ham wildcards til at deltage på ATP niveau, og team’et har efterfølgende kun modtaget anerkendende kommentarer til Holgers præstation.

Med større rutine og koldblodighed kunne Holger dog have trukket sig sejrrigt ud af opgøret mod Ramos-Vinolas, især hvis han på de vigtige bolde (big points) holder fast i taktikken og spiller på samme måde, som har bragt ham på vinderkurs.
Desuden vil det hjælpe gevaldigt, hvis der luges ud i stopboldene, som bør vælges med større omhu, så han ikke slipper overtaget, når han har initiativet i duellerne, og hvis Holger stoler endnu mere på sit eget spil, vil han også kunne lægge yderligere tryk på boldene, og ekspertkommentator på TV 2 Sport X Michael Tauson, der er sportschef i Holgers klub HIK, vurderer at Holger har et gear eller to mere i sig.

I den kommende uge træner Holger hjemme i Danmark, og derefter håber team’et på, at der bliver mulighed for at komme ind i ATP Challenger – eller kvalifikation dertil.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Holger Vitus Nødskov Rune (@holgerrune)

Ramos-Vinolas har spillet masser af 3-sæts kampe på det seneste, og selvom han tilbragte mere end 3 timer på banen mod Holger, havde han kræfter i behold til kampen næste dag mod 16. seedede no. 34 Adrian Mannarino (FRA), som var oversidder i 1. runde, da han overtog den ledige plads som seedet efter Casper Ruud, og dermed er spanieren klar til 1/8-finalen mod 3. seedede Andrey Rublev.

Det lykkedes heller ikke for 17-årige Carlos Alcaraz Garfia at slippe videre fra 1. runde, hvor han mødte 22-årige Frances Tiafoe (USA), der kom flyvende fra start og førte 5-1, inden Carlos dog kom langt bedre med og fik reduceret til 4-5, inden Tiafoe sikrede sættet.
I 2. sæt var det først og fremmest den unge spaniers manglende rutine, der forhindrede at han fik kampen i 3 sæt men i stedet endte med amerikansk sejr 6-4, 7-6(2).

ATP Challenger Marbella 2020
Foto: AnyTech365 – Carlos Alcaraz Garfia

Tiafoe kom også flyvende fra start i onsdagens 2. runde mod 4. seedede Diego Schwartzman (ARG), der var meget tæt på exit, men Tiafoe fik ikke gjort arbejdet færdigt, da han servede for kampen i 2. sæt, og i stedet er Schwartzman videre til 1/8-finalen, hvor han møder no. 76 Corentin Moutet (FRA), der overraskende vandt 6-4, 5-7, 6-3 over den formstærke 16. seedede semifinalist fra Monte-Carlo, Daniel Evans (GBR).

19-årige Lorenzo Musetti (ITA), der ligesom de både Holger og Carlos spillede på Pista Rafa Nadal tirsdag, vandt 6-4, 6-3 over den 20 år ældre Feliciano Lopez (ESP), og i onsdagens 2. runde vandt han 1. sæt over 10. seedede 20-årige Felix Auger-Aliassime (CAN), der dog vandt 4-6, 6-3, 6-0, og han møder i et rent canadisk ungdoms-opgør i 1/8-finalen 22-årige Denis Shapovalov.

Topseedede Rafael Nadal var i problemer i starten af sin første kamp onsdag på banen, der bærer hans navn, mod kvalspilleren no. 111 Ilya Ivashka (BLR), der overraskende vandt 1. sæt, men gruskongen fik dog kontrol over kampen, som han vandt 3-6, 6-2, 6-4, og han er dermed klar til 1/8-finalen mod Kei Nishikor (JPN), der vandt 7-6(5), 4-6, 6-1 over 13. seedede Cristian Garin (CHI).

Herunder highlights fra Nadals kamp mod Ivashka.

Også 12. seedede Karen Khachanov (RUS) måtte forlade turneringen, da no. 52 Cameron Norrie (GBR) vandt 6-4, 3-6, 6-3.

Desuden måtte 9. seedede Fabio Fognini (ITA) forlade turneringen, da han i kampen mod kvalspilleren no. 146 Bernabe Zapata Miralles (ESP) efter 0-6 i 1. sæt og 4-4 i 2. sæt blev bortvist fra kampen på grund af uacceptabelt sprogbrud som følge af utilfredshed med en dom for fodfejl.

Alle de 8 topseedede, som var oversiddere i 1. runde, er videre til 1/8-finalerne, som afvikles torsdag kl. 11 efter dette program:

 

Forrige artikelTo ITF-turneringer i Danmark denne sommer
Næste artikelM15 Sibenik: Sigsgaard fik hul på bylden og optjente point til ATP-ranglisten
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.