Ben Shelton nærmest "stjal" 1. sæt fra Holger Rune, der var alvorligt udfordret, indtil han i 3. sæt pludselig indhentede 40-0 og sikrede afgørende break

I optakten til ugens turnering blev antydet, at 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune kan møde sin 6 dage yngre konkurrent Carlos Alcaraz i eventuel finale, og desuden blev det anført, at han først skal forbi både Casper Ruud og Cameron Norrie.

Dog blev der samtidig fremhævet, at både Alcaraz og Norrie de seneste 2 uger i træk havde spillet sig frem til finalen i turneringer på grus i Sydamerika, og derfor blev de ikke vurderet at være de største trusler mod en dansk titel, og muligheden for et afbud fra en af dem – eller begge – blev anført som en mulighed.

Turneringer uge 9: Holger møder tidligst Alcaraz eller Fritz i ATP 500 finale men skal forbi både Norrie og Ruud

De var dog begge stadig med i lodtrækningen, da spilleprogrammet for tirsdag blev offentliggjort, men få timer inden de planlagte spilletider blev de begge erstatte af henholdsvis no. 184 Luciano Darderi (ITA) og no. 172 Elias Ymer (SWE), der udnyttede muligheden som Lucky Loser med sejr i 3 sæt over no. 62 Adrian Mannarino FRA, hvorimod no. 49 Mackenzie McDonald (USA) vandt 6-4, 6-2 over Darderi.

I Holgers 1. runde kamp mod 20-årige no. 42 Ben Shelton (USA) tydede alt på, at han ikke var synderligt generet af den håndledsskade, som var årsag til, at han trak sig forrige uge i 1/8-finalen mod Gijs Brower (NED).

Til gengæld havde Holger store problemer med at overvinde den undertippede Shelton, der ikke var belastet af favoritværdigheden, hvorimod det stadig er en smule uvant for Holger, at han i stort set alle kampe betragtes som oplagt favorit, og derfor er det formentlig uundgåeligt, at forventningspresset kan forårsage ekstra sommerfugle i maven – især i den første kamp i en ny turnering.

Shelton havde tændt advarselslamper, idet han viste glimrende takter ved Australian Open, hvor han nåede helt frem til kvartfinalen, og derfor var der ikke plads til ret mange udfald undervejs, hvis Holger skulle undgå at få problemer.

Holger fik dog en optimal start, idet han allerede i amerikanerens 2. serveparti sikrede et break til 2-1, men i et meget sjusket dansk serveparti forærede Holger nærmest et break, så Shelton var tilbage i sættet ved 3-3.
Derefter vandt Holger sine næste 2 servepartier rent, og han havde en enkelt mulighed for at et nyt break ved 4-4, men Shelton holdt stand, og sættet endte i en tiebreak, hvor Shelton indledte med en dobbeltfejl, men han udlignede med mini-break til 3-3, hvorefter Holger i amerikanerens serv ved 5-6 havde sætbold, som Shelton dog reddede med en vinder på 2. bolden, med efter en bold direkte på modstanderens baglinje havde Holger sætbold i egen serv ved 7-6, men Shelton tog initiativet og pressede Holger til en fejl.
I den næste duel havde Holger overtaget, men en dansk fejl gav i stedet Shelton sætbold, som blev eksekveret med en servevinder, hvorved Shelton efter at have være nede med både break og 2 danske sætbolde nærmest “stjal” 1. sæt, hvor Holger kun i glimt vist top 10 niveau.

I 2. sæt vandt Holger sine 2 første servepartier rent, og han førte 40-15 i sit næste serveparti, hvor han dog med en afbrænder og dobbeltfejl inviterede Shelton tilbage i partiet, men en amerikansk fejl sikrede dog, at Holger alligevel vandt partiet til 3-2.

I Sheltons servepartier fik Holger kun få servereturneringer i spil i en periode, hvor koncentrationen tilsyneladende svigtede, men efter et rent amerikansk serveparti vandt Holger igen et rent serveparti til 5-4.
Det samme var Shelton tilsyneladende på vej til, da han førte 40-0 i egen serv, men ud af den blå luft vandt Holger de næste 5 point i træk, og han vandt derved sættet 6-4 efter en lang slagudveksling, som afsluttedes med fejl fra Shelton.

I 3. sæt vandt Shelton sine 2 første servepartier rent, mens Holger afgav et enkelt point i hver af de første 3 danske servepartier, hvor der også blev plads til showtennis og high-five efter duellen herunder med både stopbolde, lob og “tweener” afsluttet med en elegant kort halvflugtning.

Måske var denne episode medvirkende til at få den sidste anspændthed ud af kroppen hos Holger, der i Sheltons næste serveparti fik flere returneringer i spil, hvorved Shelton kom bagud både 0-15 og 15-30, og efter en længere slagudveksling ved 30-30 mistede Shelton tålmodigheden og lagde en stopbold, som Holger prompte straffede med en longline vinder, som fik publikum op af sæderne, og da Shelton derefter pressede Holger i forhånden og fulgte med frem til nettet, lagde Holger en cross forhånd lavt over nettet og pressede Shelton til at sende bolden i nettet.

Dette break til 4-2 afgjorde reelt kampen, idet Holger derefter vandt sit serveparti ved 40-15, og i Sheltons næste serveparti havde Holger matchbolde ved 0-40.
Shelton reddede dog de 2 første, ikke mindst fordi Holger på den 2. matchbold overlod initiativet i håb om en amerikansk fejl, men på den 3. matchbold lagde Holger en kontra-stopbold, som Shelton sendte i nettet, hvorved Holger vandt kampen 6-7(7), 6-4, 6-2.

Den efterfølgende kamp var et nyt eksempel på, at favoritter ofte er under pres mod en undertippet modstander i 1. runde, idet 2. seedede Casper Ruud var på nederlagets rand mod den totalt upåagtede 31-årige argentiner Guido Andreozzi, der var videre fra kvalifikationen efter 7-6(11), 6-3 over Elias Ymer i kvalfinalen.

Nordmanden trak dog sejren i land 6-4, 4-6, 7-6(2) uden at imponere, men i den sidste ende blev stabiliteten, når det virkelig gælder, udslagsgivende.
Da Ruud i en længere periode ikke har spillet op til sit bedste, anses det for mindst lige så sandsynligt, at Holger i en eventuel semifinale møder 8. seedede Alex De Minaur.
Både De Minaur og Ruud møder i 2. runde kvalspillere, inden de forventes at møde hinanden i kvartfinalen.

Ruud møder no. 108 Taro Daniels (JPN), der godt kan overraske, men det er mindre sandsynligt, at de Minaur får problemer mod 24-årige no. 842 Jacopo Berrittini (ITA), der er lillebror til den mere etablerede tidligere top 10 spiller Matteo, som Holger kan møde i kvartfinalen, hvis han tidligst kl. 0400 torsdag morgen dansk tid lever op til favoritværdigheden mod no. 103 Nuno Borges (POR), der natten til onsdag vandt 6-3, 7-6(3) over no. 453 Nick Chappell (USA), der var videre fra kvalifikationen.

Matteo Berrettini har ikke imponeret i en længere periode, og derfor kan en svensk overraskelse ikke udelukkes, hvis Elias Ymer har en af sine gode dage, hvor han kan spille op med de bedste.

I øverste halvdel møder 3. seedede Taylor Harry Fritz (USA) ranglistens no. 27 Denis Shapovalov (CAN), der i 1. runde vandt 6-7(4), 6-0, 7-5 over no. 30 Miomir Kecmanovic (SRB), og vinderen af dette opgør forventes at møde 8. seedede Frances Tiafoe (USA) i kvartfinalen.
Efter afbud fra Alcaraz peger pilen på 7. seedede Tommy Paul (USA) som modstander til førnævnte i semifinalen.

 

Forrige artikelTurneringer uge 9: Holger møder tidligst Alcaraz eller Fritz i ATP 500 finale men skal forbi både Norrie og Ruud
Næste artikelDH: Spændende duel i Gentofte
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.