Efter en fejlfri kamp mod Berrettini, som opgav i 2. sæt, og en fuldt fokuseret start mod De Minaur, ødelagde manglende energi og kramper Holgers fortsatte muligheder

19-årige Holger Vitus Nødskov Rune har aldrig været tilbageholdende med at proklamerg ke store mål, og for nylig lagde han ikke skjul på, at målet allerede er at indtage 1. pladsen på ATP-ranglisten inden udgangen af 2023.

For at indfri så høje ambitioner kræves dog, at Holger mere kontinuerligt kan levere præstationer, som  det var tilfældet ved ATP Masters 1000 turneringen i slutningen af 2022, hvor han i kraft af suveræne præstationer vandt 5 kampe i træk over top 10 spillere med finalesejren over Novak Djokovic som det absolutte højdepunkt.

I starten af 2023 nåede Holger ikke helt samme højder i hverken Adelaide eller ved Australian Open, hvor han dog viste gode takter, og han var godt på vej mod kvartfinalen, indtil han i 1/8-finalen led et bittert nederlag mod Andrey Rublev, som han ellers havde helt nede i sækken, da han både efter 5-2 i 5. sæt og 2 matchbolde, satte 5-0 over styr i den afgørende match-tiebreak i 5. sæt.

I den næste turnering ved ATP 250 i Montpellier var Holger i semifinalen, hvor han mødte den franskfødte amerikanske servespecialist Maxime Cressy, hvis frygtindgydende serv Holger i de forudgående 3 indbyrdes opgør havde havde brudt i samtlige 7 sæt, som de havde spillet mod hinanden, men i Montpellier manglede den fornødne skarphed i returneringerne, og derfor formåede Holger ikke på noget tidspunkt at bryde serven, og da han selv blev brudt i et usikkert serveparti med 2 dobbeltfejl i 1. sæt, blev de 2 næste sæt afgjort i tiebreak, hvor Cressy i 3. sæt trak det længste strå.

Ugen efter ved ATP 500 i Rotterdam fik Holger i 1/8-finalen problemer med sit håndled som følge af eftervirkningerne fra Australian Open, hvor han forsøgte at afbøde et fald ved at tage fra med højre hånd, og derfor var han ikke i stand til at gennemføre kampen mod no. 158 Gijs Brouwer (NED), som sensationelt havde vundet 1. sæt 6-4, og han førte 4-0 i 2. sæt, inden Holger omsider indså det fornuftige i at trække sig for ikke at forværre skaden yderligere.

Derfor valgte Holger klogeligt at melde afbud til ATP 250 Marseille, hvilket under alle omstændigheder havde været oplagt at gøre, så der bliver en naturlig turneringspause til restitution og opladning i et tætpakket turneringsprogram.

Efter denne pause blev Holger efter at have fået behandlet sit håndled meldt helt klar forud for denne uges ATP 500 turnering Abierto Mexicano Telcel presentado por HSBC i Acapulco, hvor Holger i 1. runde havde stort besvær mod 20-årige Ben Shelton (USA), der nærmest “stjal” 1. sæt fra Holger, der dog fik hevet sejren hjem 6-7(6), 6-4, 6-2.

ATP 500 Acapulco: Holger Rune og Casper Ruud begge udfordret i 1. runde. Afbud fra både Alcaraz og Norrie

De første par måneder af året har således været præget af, at Holger fortsat mangler at præstere på et kontinuerligt højt niveau, men i de perioder, hvor Holger har formået at bevare fuldt fokus og derved minimere de uprovokerede fejl samt holde sig til den planlagte taktik, er kun de absolut bedste spillere i stand til at stå imod det tempo og pres, som Holger er i stand til at lægge på sine modstandere.

1/8-finalen mod 26-årige Matteo Berrettini, der sidste år var fast inventar i top 10, leverede Holger så længe kampen varede en disciplineret indsats, hvor han fulgte taktikken til punkt og prikke uden at forære noget som helst til italieneren, der var totalt chanceløs mod Holger, der var i fuld kontrol fra start til slut, og den første fejl fra Holgers ketsjer opstod ved stillingen 4-0 30-0, hvor en forhånd blev for lang, og på det tidspunkt havde Berrettini kun vundet 5 point i alt.

Derefter lagde Holger en følt stopbold til 40-15, hvorefter Berrettini satte sig ud på bænken, hvor han modtog behandling, og samtidig begyndte det at regne, så kampen blev suspenderet, og da den mere end en time senere blev genoptaget, indledte Holger med et es til 5-0.

ATP 500 Acapulco 2023
Tennistv – Matteo Berrettini

Italieneren nåede dog at vinde yderligere 2 point i sit næste serveparti, hvor en fejl fra Holger ikke blev registreret i statistikken, inden Holger derefter lukkede sættet 6-0, hvorefter italieneren i sætpausen – hængende med hovedet herover – formentlig funderede over, hvad han kunne stille op.
Statistikken talte sit tydelige sprog om niveau-forskellen i 1. sæt.

ATP 500 Acapulco 2023
Tennistv

Da Holger derefter vandt de 2 første point i 2. sæt, kogte Berrettini over og smadrede sin ketsjer voldsom ned i underlaget og indkasserede en advarsel, men selvom han muligvis fik taget toppen af de største frustrationer, blev de tilsyneladende afløst af apati og manglende tro på, at han kunne stille noget som helst op, da Holger vandt partiet rent, og han gik ved stillingen 0-6, 0-1 derefter direkte hen til Holger og sagde tak for kampen.

Dermed var Holger klar til semifinalen, som var programsat til tidligst kl. 2130 lokal tid om fredagen mod 8. seedede Alex de Minaur, som Holger tidligere har besejret sidste år i et tæt opgør i semifinalen ved ATP 250 Stockholm Open 3-6, 7-5, 6-2 og kort tid efter mere overbevisende i 2. runde ved ATP 500 Basel 6-2, 7-5.

Kampen blev dog forsinket, da den første semifinale mellem amerikanerne 3. seedede Taylor Fritz og vinderen af Stockholm Open 2021, 8. seedede Tommy Paul, først blev færdigspillet efter næsten 3½ timers indædt kamp, som bl.a. bød på nedenstående perle af en cross vinder fra Paul med ryggen mod nettet efter et vip med håndleddet.

Begge spillere var til sidst fuldkommen tappet for kræfter og energi på grund af den fugtige varme, hvilket gik værst ud over Fritz, der herunder ses kaste op.

I den afgørende tiebreak i 3. sæt trak Paul i den sidste ende det længste strå og vandt kampen 6-3, 6-7(2), 7-6(2). i den længste kamp nogensinde i turneringens historie.

Derfor blev opgøret mellem Holger og de Minaur ført påbegyndt omkring midnat, hvor Holger fra starten af kampen var fuldt fokuseret og spillede med samme disciplin, som i hele opgøret mod Berrettini i kvartfinalen, hvorved Holger havde et solidt overtag på grund af et højere tempo og tyngde i spillet, hvor de Minauer var konstant under pres, og derved brød Holger allerede serv til 3-1 i Australierens 2. serveparti.

I Holgers efterfølgende serveparti havde han fortsat initiativet i de fleste dueller, men da de Minaur har en ekstrem stærk defensiv og sendte en masse bolde retur, blev Holger tilsyneladende fristet til at forcere spillet lidt for meget, hvorved han 4 gange måtte afværge break-bolde, inden han dog udbyggede forspringet til 4-1 med en sublim cross vinder fra baghånden, da de Minaur fulgte en kort bold op med fremstød til nettet.

Da de Minaur efter et rent dansk parti til 5-2 servede for at blive i sættet, havde Holger et par muligheder for at tilspille sig sætbolde, men i begge tilfælde forhindrede fejl fra Holger muligheden for at sikre sig fordelen til at serve først i 2. sæt, men Holger vandt dog sættet 6-3, da han udnyttede sin første sætbold ved 40-30.

Statistikken med 10 vindere og 18 fejl til Holger mod 2 vindere og 10 fejl til Minaur illustrerer meget godt det spillemæssige danske overtag i sættet, hvor de mange danske fejl var den primære årsag til, at der blev en smule spænding om udfaldet.

 

ATP 500 Acapulco 2023
Tennistv

I det første parti i 2. sæt havde Holger break-mulighed ved 30-40, og en dyb servereturnering satte de Minaur under pres, men efter en længere slagudveksling blev Holger presset til en fejl fra forhåndshjørnet, og i den næste duel havde Holger en stor mulighed for at tilspille sig endnu en break-mulighed, men skarpheden manglede, da han sendte en longline baghånd ved siden af linjen, hvorefter de Minaur efter 4 fordele sikrede sættes første parti.

I de Minaur’s næste serveparti indledte Holger med en vinder på servereturneringen, og han havde overtaget i den næste duel, hvor han havde chancen for at lægge yderligere pres på de Minaur, men Holger havde fortsat for høj fejlprocent, da han tilsyneladende ikke havde den fornødne tålmodighed og energi til at vente på den rigtige mulighed til at afsluttet duellerne.

I Holgers 2. serveparti blev 40-15 sat over styr, da Holger blev fristet til at spille showtennis med en mislykket “tweener”, selvom han havde oceaner af tid til at nå bagved bolden.
En dobbeltfejl lukkede derefter de Minaur helt tilbage i partiet, som blev unødvendigt spændende, idet australieren i den næste duel – trods hårdt presset – med sin stærke defensiv fik presset Holger til en fejl med en bold tæt på baglinjen.
En servevinder reddede situationen for Holger, der dog misbrugte endnu en chance for at lukke partiet, og han gjorde ikke situationen nemmere for sig selv med en stopbold, som de Minaur uden problemer udnyttede til endnu en break-mulighed, som Holger afværgede med en velplaceret modig 2. serv, som blev fulgt op med en vinder modsat på 2. bolden.

Holger var derefter en smule heldig, da de Minaur missede et forsøg på at passere Holger ved nettet, hvorefter Holger med en servevinder alligevel vandt partiet, hvor en kommentator fra Tennistv betegnede Holgers spil som en blanding af “fifty-fifty genuis and madness”, og der blev spøgefuldt spekuleret i, om der ved fremtidens forventede rivalisering mellem de to hårdtslående Holger Rune og Carlos Alcaraz blev brug for at ændre reglerne om boldbytte til efter 3 og 5 partier – i stedet for 7 og 9 efter de gældende regler.

I det “psykologiske 7. parti” ved 3-3 udlignede Holger til 15-15 med denne sublime vinder herover fra forhåndshjørnet, men de Minaur førte kort tid efter 40-15. som han satte over styr med 2 dobbeltfejl, og Holger udnyttede i den næste duel australierens usikkerhed ved at holde bolden i spil, indtil en fejl fra de Minaur gav dansk break-mulighed, som potentielt kunne have banet vejen for at vinde kampen i 2 sæt.

En skarp 1. serv fulgt op med et smash afværgede dog muligheden, men Holger fik endnu en chance, da han i næste duel fremtvang fejl fra de Minaur, der igen fandt en stor serv frem og reddede situationen med en servevinder.
Endnu en fejl fra de Minaur gav for 3. gang i partier break-mulighed til Holger, der dog blev lidt for henholdende i en længere slagudveksling, som de Minaur afsluttede med en perfekt stopflugning.

Ved stillingen 4-5 havde de Minaur en sætbold ved 30-40 efter en fremprovokeret fejl ved nettet, men Holger afværgede med et es, og han udlignede derefter til 5-5, og alt tydede på, at sættet skulle afgøres i en tiebreak, men da Holger servede igen ved 5-6, blev han presset til fejl efter en skarp vinkel fra australierens forhånd, og da Holger derefter lagde en stopbold i nettet, var han for alvor presset ved 0-30, og de Minaur havde derefter sætbolde ved 0-40, da han sendte en cross baghånd forbi Holger ved nettet.
De 2 første blev afværget med danske vindere, som serven banede vejen for, men den næste slagudveksling blev afsluttet med Holgers 21. fejl i sættet, som de Minaur derved vandt 7-5.

Ligesom i 1. sæt viste statistikken overtal af både vindere og fejl hos Holger og langt færre vindere og fejl fra de Minaur.

ATP 500 Acapulco 2023
Tennistv

Efter en længere pause indledte Holger 3. sæt med en direkte vinder på servereturneringen, og på den næste servereturnering blev de Minaur presset til en fejl, og Holger havde derefter en kæmpestor chance til at slå bolden forbi de Minaur ved nettet på en kort bold midt i banen, men Holger overforcerede og sendt bolden udenfor banen.
Holger fik også overtaget i det næste point, hvor han lagde en perfekt stopbold, som gav mulighed for et tidligt break ved 15-40.

Den første mulighed blev forpasset, selvom Holger havde overtaget i den næste duel, som han dog afsluttede med en forhånd i nettet, og han havde derefter et endnu større overtag i næste slagudveksling, hvor de Minaur sendte alt retur, indtil Holger oversatsede og lukkede de Minaur ind i partiet med endnu en stor fejl, hvorefter de Minaur reddede partiet med 2 servevindere.

Samtidig var Holger begyndt at få kramper, som bevirkede at han i sit næste serveparti ikke kunne serve for fuld kraft, og han forsøgte at undgå dueller ved at afgøre point direkte efter serven, og han forsøgte desuden at overraske med en underhåndsserv, som dog ikke ramte servefeltet, og i stedet kom han bagud 15-30 efter en dobbeltfejl. og det blev 15-40 efter en blød serv fulgt op af en forhånd, der blev for lang til 15-40, og efter endnu en underhåndsserv sendte Holger 2. bolden direkt i nettet, så de Minaur kunne bryde til 2-0 uden at have gjort andet end at returnere serverne.

Kramperne bevirkede desuden, at de Minaur derefter problemfrit kunne vinde sit næste serveparti til 3-0, inden Holger ved sidebyttet kunne modtage den behandling, som han ikke udnyttede muligheden for i sætpausen.

Selvom det forekom udsigtsløst valgte Holger at spille kampen til ende, og det lykkedes endda for Holger at vinde sit serveparti til 1-4 efter at have afværget en enkelt break-mulighed, og det samme var tilfældet, da Holger afværgede break-mulighed og reducerede til 2-4, men de Minaur vandt fortsat sine servepartier uden problemer, og han brød igen Holgers serv ved 2-5, hvorved de Minauer næsten ved 4-tiden om natten vandt kampen 3-6, 7-5, 6-2.

Afslutningen på kampen er unægtelig endnu en påmindelse om, at vejen mod toppen er brolagt med skuffelser og bitre nederlag undervejs, men Holger har dog efterhånden overbevist de fleste om, at han har alle forudsætninger for at blande sig i den absolutte top, når han formår at præstere mere stabilt på det tårnhøje niveau, som han har vist i flere af kampene.

Holger har også tidligere ofte haft problemer med kramper, men da det sker langt sjældnere end tidligere, og der i team’et er stor fokus på at forebygge det, gælder det om at tage lærdom med fra kampen, som er et af de bump på vejen, som altid kan opstå i løbet af karrieren.

Under alle omstændigheder vil en semifinale ved ATP 500 aldrig være et “dårligt resultat” og Holger belønnes da også for præstationen, når han mandag vil avancere til sin hidtil højeste rangering som no. 8 med gode muligheder for yderligere avancement, hvis han leverer gode resultater i de kommende ugers ATP 1000 turneringer i Indian Wells og Miami.

I finalen næste dag måtte de Minaur igen ud i 3 sæt, inden han sikrede sig titlen med lignende cifre som mod Holger, da han vandt 3-6, 6-4, 6-1 over Tommy Paul.

Forrige artikelDH: Lyngby overraskende i slutspillet
Næste artikelW60 Trnava: Fortsat langt igen fysisk for Clara Tauson, som spillemæssigt er godt på vej tilbage
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.