Ryan Peniston fik med både kampgejst og glimrende græstennis vendt et truende nederlag mod Holger Rune, der i det meste af to sæt viste bedre takter end i Halle

19-årige Holger Vitus Nødskov Rune måtte i sidste uge sande, at det kræver mere end få timers træning på græs at vænne sig til underlaget, og derfor rakte en lidt for svingende præstation ikke til sejr over Pablo Carreno Busta ved ATP 500 i Halle for en uge siden.

ATP 500 Halle: Holger for svingende til at true effektiv spanier

I denne uge fik Holger dog en ny mulighed for at dyste på græsunderlaget, inden det i næste uge gælder Grand Slam turneringen i Wimbledon.

Selvom Holgers modstander i 1. runde er væsentligt lavere rangeret end Holgers 28. plads, som rakte til en 8. seedning, var advarselslamperne dog tændt, idet ranglistens no. 180 Ryan Peniston (GBR) forinden havde vist græstennis af høj klasse både ved ATP 250 i Nottingham og ATP 500 i Gueens, hvor han især gjorde sig bemærket ved at sende French Open finalisten Casper Ruud ud i 1. runde.

Det meste af 1. sæt i tirsdagens kamp var helt på serverens præmisser, og ingen af spillerne var tæt på at true modstanderens serv, indtil Peniston ved 4-5 servede for at blive i sættet, og da Holger med en bold på baglinjen fremprovokerede en fejl til 0-15, havde han i en efterfølgende længere slagudveksling mulighed for at lægge yderligere pres på Peniston.
Imidlertid blev Holger lidt for passiv og overlod initiativet til Peniston, der først tog initiativet og afgjorde duellen til 15-15.

En skarp servereturnering fremprovokerede endnu en britisk fejl til 15-30, hvorefter Peniston fulgte serven op ved nettet med en dyb bold i  forhåndshjørnet, hvor Holger sendte en cross returnering til 15-40 lavt over nettet i fødderne på modstanderen, der ikke kunne stille noget op, og på den første sætbold blev serven returneret tæt på baglinjen og pressede Peniston til en passiv 2. bold, som Holger straks var over og med en aggressiv forhånd, som fremtvang fejl og sikrede 1. sæt 6-4.

Førnævnte sætbold skulle vise sig at blive den eneste break-mulighed i kampens 2 første sæt, idet begge vandt deres servepartier frem til 6-6.
Herunder en af duellerne fra 2. sæt.

Derfor var der lagt op til, at blot et enkelt minibreak kunne blive afgørende for udfaldet af 2. sæt.
Efter at have vundet det første point direkte på serven, havde Holger et par gode mulighed for at få overtaget efter 2. server fra Peniston, men begge muligheder blev forpasset med et par store fejl fra forhånden.
I stedet blev Holger selv brudt til 1-3, da en dyb returnering på Holgers 1. serv pressede Holger til en kort 2. bold, som Peniston straffede og sikrede det første mini-break.

Holger reducerede til 2-3, da han efter en cross slagudveksling gik longline med baghånden og fremprovokerede en fejl, og han fik sit mini-break tilbage og udlignede til 3-3, da en forhånd fra Peniston i den næste duel blev for bred.
Efter sidebyttet havde Peniston initiativet i den næste cross duel, hvor han 3 gange pressede Holger i forhånden, som hver gang blev sliced tilbage, men da Peniston derefter forsøgte at afgøre duellen i modsatte side, landede bolden igen ved siden af linjen til dansk mini-break ved 4-3.

Peniston fik dog straks sit mini-break tilbage, da Holger sendte 2. bolden efter en 1. serv for langt, hvorefter Peniston i den næste duel fik tilkæmpet sig et overtag og pressede Holger til at slice en forhånd en anelse for langt, hvorved Peniston igen førte med et mini-break ved 5-4.

Endnu en gang fik Holger brudt tilbage, da en britisk netruller havnede ved siden af linjen til 5-5, men kendetegnende for tiebreak’en var det igen Peniston, der tog initiativet i næste duel, hvor Hoger igen blev for passiv og lod sig presse til at slice med forhånden, som til sidst havnede i nettet og sikrede britisk sætbold, som straks blev udnyttet med en skarp returnering, som fremprovokerede dansk fejl, hvorved Peniston fortjent vandt tiebreak’en 7-5 og tvang kampen i 3 sæt.

Resten af kampen blev helt på Penistons præmisser, idet kampgejsten tilsyneladende havde forladt Holger, der allerede blev brudt i sit første serveparti ved 15-40.
Der er dog al mulig grund til at udtrykke anerkendelse og lette på kasketten for Peniston, der både udstrålede kampvilje og løftede sit spil til nye højder, da 2. sæt blev afgjort, og han bevarede det høje niveau resten af kampen.

Ganske vist brød Holger efter en kort opblussen tilbage til 1-2 efter 15-40, men da han derefter blev brudt rent til 1-3 og igen til 1-5, kunne Peniston sikkert serve kampen hjem med sejrscifrene 4-6, 7-6(5), 6-1.

Det blev således langt fra den mest optimale optakt, som Holger har fået på græsset forud for Wimbledon i næste uge.
Dog var der frem til tiebreak’en i 2. sæt mange positive ting, som Holger kan tage med videre, da spillet fungerede væsentligt bedre end ugen forinden i Halle, hvor Holger kun glimtvis fik sit græstennis til at fungere.
Derfor gælder det om, at parkere 3. sæt mod Peniston i glemmebogen og i stedet rette det fulde fokus på at bygge videre på de gode græs-takter, som Holger trods alt fik vist undervejs.