Kun i glimt viste Holger Rune de gode takter fra slutningen af 2022, og han måtte efter en fejlbehæftet indsats forlade turneringen efter 1. runde mod Yoshihito Nishioka

Da 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune for præcis 1 år siden rejste til Adelaide i Australien, var han no. 103 på ATP-ranglisten, og derfor måtte han gennem kvalifikation for at kunne deltage i hovedturneringen ved ATP 250 Adeleide 1.
Den opgave klarede Holger med 2 sejre, men derefter blev det til nederlag i 1. runde af hovedturneringen mod franskmanden Corentin Moutet, som ugen efter igen vandt over Holger i kvalifikationen til ATP 250 Adeleide 2.

I mellemtiden er Holger som bekendt avanceret markant på ranglisten, hvor han sluttede året som no. 11, og derfor vil han i sagens natur være direkte inde i alle turneringer, hvor han desuden vil være blandt de seedede.

Det er dog velkendt for de fleste, at det generelle niveau hos alle spillere på ATP-touren er så stabilt, at topspillerne risikerer at blive sendt tidligt ud, hvis de er for langt under det niveau, som har bragt dem til tops.

For at modvirke samme situation som for et år siden, hvor Holger efter en længere turneringspause ikke ramte et tilfredsstillende niveau i de første uger af 2022, benyttede han en periode inden jul til at deltage i 2 opvisnings-turneringer i Frankrig, hvor han med 4 sejre i 2 turneringer vandt 2 titler.

Efterfølgende deltog Holger i holdturneringen World Tennis League i Dubai, hvor han dog ikke spillede single, idet han pludselig fik muskulære problemer med ryggen, men Holger spillede dog 3 mixed doubler ved turneringen – senest Juleaften.

UTR Top 3 Holger Rune erstatter Julen med opvisning og træning i Dubai før afrejse “down under”

Selvom de førnævnte rygproblemer ikke forhindrede, at Holger kunne gennemføre sine mixed doubler, fik det alligevel indflydelse på det planlagte træningsforløb, som derved ikke blev helt som ønsket, inden Holger skulle i kamp ved ATP 250 Adeleide Open mod no. 36 Yoshihito Nishioka (JPN).

Desuden skulle Holger efter den lange rejse og jetlag – ligesom de fleste andre deltagere – omstille sig til de ændrede omgivelser udendørs.

Disse betingelser er ens for alle, men det ses ofte, at favoritterne har problemer og brug for at “banke rust” af i starten af sæsonen.

Allerede i fra starten af kampen havde Holger problemer, da han i sine 2 første servepartier måtte afværge 4 japanske break-muligheder, hvorimod Nishioka problemfrit vandt sit serveparti rent.
Imidlertid var Nishioka i sit næste serveparti i gavehumør med 3 dobbeltfejl, som ud af den blå luft gav Holger et break til 3-1, og da Holger derefter vandt sit serveparti rent, var vejen banet for 1. sæt, som blev sikret med endnu et break, selvom Holger var på glatis ved den første sætbold i duellen herunder.
Der skete dog ikke noget, og efter en ny sætbold vandt Holger sættet 6-2.

Ligesom i starten af 1. sæt kom Holger i problemer i sit første serveparti i 2. sæt, hvor en dobbeltfejl ved 40-40 og manglende skarphed ved en oplagt mulighed ved nettet blev straffet med et japansk break til 1-0.
Flere danske fejl gav Nishioka mulighed for endnu et break til 3-0, men Holger reddede situationen med et es.

Usikkerheden i Holgers spil fortsatte de næste 2 partier, hvor Nishioka fik god hjælp til at vinde sit serveparti efter en dansk afbrænder, og spillet faldt helt sammen i det næste danske serveparti, hvor en dobbeltfejl gav nyt japansk break til 4-1.

I de næste partier skærpede Holger dog koncentrationen og stoppede stimen af fejl, hvorved han relativt enkelt kunne tage det ene break tilbage, og han afsluttede derefter sit næste serveparti med et es og reducerede til 3-4 – dog stadig nede med et break.

Muligheden for at komme helt tilbage i sættet blev forpasset med 4 danske fejl i japanerens næste serveparti, men efter et rent dansk serveparti havde Holger en oplagt chance til 15-40 og dermed 2 break-muligheder, men en kæmpe afbrænder og efterfølgende fejl sikrede i stedet sættet 6-4 til Nishioka.

I omtalen herover fokuserer en del på danske fejl, men Holger viste dog ind imellem spil af høj klasse, der  fik tilskuere til at vifte med dannebrog som vist herover, og da det så sortest ud mod slutningen af 3. sæt, da Nishioka servede for kampen ved 5-4, tændte Holger et håb om comeback med en drømme baghånd, men trods ny begejstring og appel til publikum, bevarede Nishioka grebet om sættet, og han vandt derved kampen 2-6, 6-4, 6-4.

Selvom Holger leverede 14 esser mod 0 japanske, havde serven dog ikke samme stabilitet som i tidligere kampe.
Statistikken for 3. sæt afslører dog, at en væsentlig årsag til nederlaget er, at Holger blot vandt 2 point bag 12 andenserver i hele sættet, hvor Holger blev brudt ved 15-40 til 2-3, men han brød straks tilbage efter 15-40, hvorefter Holger blev brudt igen til 3-4, og da han ikke udnyttede 2 break-muligheder til 4-4, var løbet ved at være kørt.

Herunder nogle billeder fra kampen, hvor et trøjeskifte til army-look ikke kunne ændre kampen, hvor Holger aldrig fik rytme i spillet.

Inden turneringen havde mange formentlig set frem til, at Holger og Felix Auger-Aliassime, der sammen med Novak Djokovic udgjorde top 3 på Universal Tennis Rating (UTR), kunne mødes i kvartfinalen i Adelaide, men Auger-Aliassime måtte ligesom Holger forlade turneringen efter 1. runde, hvor han blev sendt ud af Alexei Popyrin (AUS), der vandt 6-4, 7-6(5).

 

Forrige artikelPorto Santo satser på tennis, padel og golf
Næste artikelRang & Entry 2023: Opdateret oversigt med top 100 og udvalgte danske spilleres rangering og spilleplan
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.