Kapløbet om deltagelse i WTA-slutspillet er langt fra tabt for Caroline Wozniacki, som kan høste dyrebare point i de 2 næste uger

Forud for den forløbne uges Premier 700 turnering var undertegnede meget forsigtig med at spå om Caroline Wozniackis muligheder for at gentage sidste års resultat, hvor hun tabte finalen til Ana Ivanovic – WTA Tokyo: Wozniacki på hård opgave i finale-forsvar.

Den primære årsag til den meget forsigtige vurdering var ganske enkelt usikkerhed om, hvorvidt Caroline ville være i stand til at spille på samme niveau som i hendes forrygende efterår 2014, samt at den forudsete kvartfinale mod en formstærk Angelique Kerber meget vel kunne blive en afgørende forhindring.

Kampen blev da også “helgarderet” med en bemærkning om, at det måske ikke ville være tilstrækkeligt mod Kerber, selvom Caroline fandt sit bedste spil frem.
Kampen mod Kerber illustrerede på bedste vis, at det altid vil være dagsformen, som afgør deres indbyrdes opgør.
Hvis Kerber ikke er oppe på dupperne, vil Carolines sikkerhed sejre, hvilket var tilfældet i 1. sæt, men 2. sæt demonstrerede, at Kerber vinder, når hun løfter sit spil, og Caroline selv bliver for passiv.
I 3. sæt spillede begge – ligesom det var tilfældet, da de mødtes i Stuttgart tidligere på året – på højt niveau, og i disse tilfælde kan det blive hvad som helst, og denne gang blev det så Caroline, der – i modsætning til Stuttgart – trak det længste strå, hvilket samtidig giver baggrund for optimisme forud for de vigtige turneringer i Wuhan og Beijing, hvor de store point er i spil.

Nogen vil nok indvende, at semifinale-nederlaget i Tokyo til Belinda Bencic peger i den forkerte retning, men her må man også tage hatten af for, at det 18-årige stortalent spillede en meget stor kamp og satte Caroline under et konstant pres, som hun ikke formåede at stå imod.

Samtidig må det også erkendes, at Caroline trods sin gode sejr over Kerber ikke er helt oppe på samme niveau, som hun viste sidste år op til US Open og især ved WTA-slutspillet.
Jeg vil dog gerne erklære mig enig med Mats Willander, som i forbindelse med US Open gav udtryk for, at Caroline har formatet til at være med helt fremme – og endda vinde Grand Slams – hvis hun formår at håndtere de nederlag, som uundgåeligt vil komme, på en positiv måde ved ikke at gå i panik, men holde fast i sit spille-koncept, som også efter hans vurdering kan give store resultater, når spillet fungerer optimalt.

Gode chancer for at nå semifinalen

Studerer man lodtrækningen i Wuhan, har Caroline gode muligheder for i første omgang at spille sig frem til en kvartfinale.
Som 4. seedet er Caroline oversidder, og i 2. runde møder hun sandsynligvis no. 31 Anna Karolina Schmiedlova (SVK), som netop har tabt semifinalen i International turneringen i Seoul til no. 137 Aliaksandra Sasnovich (BLR).

I 3. runde (1/8-fianlen) kan Caroline møde 14. seedede no. 18 Madison Keys (USA) eller no. 28 Kristina Mladenovic (FRA). Sidstnævnte tabte i 1. runde i Tokyo til Ana Konjuh (CRO), som Caroline ikke havde problemer med i samme turnering.
Keys, der er no. 18 på ranglisten, kan give problemer, hvis hun rammer dagen, men Caroline har gode chancer for at klare den forhindring også.

I kvartfinalen kan Caroline få alvorlige problemer, hvis hun møder enten 5. seedede no. 8 Garbine Muguruza (ESP) eller 9. seedede no. 12 Ana Ivanovic (SRB), men efter 3 gode kampe i Tokyo og forhåbentlig 2 sejre i de første kampe er der gode chancer for, at Caroline har fundet den kampform, som kan sikre videre avancement til semifinalen, som hun også nåede i 2014.

Semifinale revancheopgør mod Sharapova, Kerber, Bencic eller Bouchard

Hvis det lykkes for Caroline at nå frem til semifinalen, kan det blive et revanche-opgør mod Eugenie Bouchard (CAN), som sidste år vandt semifinalen 6-2, 6-3 mod Caroline, som var godt slidt på det tidspunkt, da hun havde haft en alt for kort pause efter de mange kampe op til og under US Open, hvilket formentlig også var medvirkende til, at Caroline ugen efter i Beijing tabte allerede i sin første kamp mod Samantha Stosur (AUS).

I år har Caroline som bekendt haft væsentlig færre kampe i samme periode, og derfor er alle forudsætninger til stede for, at hun kan være i god form og top-motiveret i en eventuel semifinale.

Chancen for at det igen er Bouchard, der står på den anden side er formentlig temmelig begrænset, da Bouchard langt fra har haft en god sæson, og da hun tilsyneladende var ved at genfinde det gode spil under US Open var hun så uheldig at falde i omklædnings-rummet, så hun måtte trække sig inden 1/8-finalen mod Roberta Vinci.

Bouchard har fået en meget svær lodtrækning, da hun i 1. runde møder 11. seedede no. 15 Belinda Bencic (SUI), der er godt på vej til at etablere sig som det nye stjerneskud i top 10.
Vinderen af kampen mellem disse 2 kan meget vel i 1/8-finalen møde 6. seedede no. 9 Angelique Kerber (GER), hvis hun slipper forbi no. 25 Jelena Jankovic (SRB) i 2. runde.

Hvem af de nævnte, der går videre til kvartfinalen er et åbent spørgsmål, men i kvartfinalen er der stor chance for, at modstanderen bliver 2. seedede Maria Sharapova (RUS), som dog ikke har spillet siden hun tabte semifinalen til Serena Williams (USA) ved Wimbledon, men erfaringsmæssigt er Sharapova ofte hurtigt oppe i gear, selvom hun ikke har spillet kampe en periode.

Under alle omstændigheder en svær semifinale for Caroline, hvis hun når så langt.
Caroline har dog flere gange vundet over Sharapova i de store turneringer, hvilket var tilfældet både ved US Open og WTA-slutspillet sidste år.
Møder hun Kerber, kan det stadig blive hvad som helst, mens et nyt opgør mod Bencic forekommer mest bekymrende efter 4 nederlag i træk i 2015.

Som nævnt vurderer jeg Carolines chancer for at nå semifinalen som realistiske, og derfor vil jeg heller ikke udelukke, at hun også kan tage det næste skridt og stå i finalen, hvor man heller ikke bør udelukke muligheden for at gå hele vejen, især når Serena Williams ikke er med i turneringen.

I Serenas fravær er de primære kandidater til finale-pladsen i øverste halvdel 1. seedede Simona Halep (ROU) og 3. seedede Petra Kvitova (CZE), men no. 23 Victoria Azarenka (BLR) vil altid udgøre en trussel mod de seedede.

Azarenka kan allerede i 3. runde møde Halep og i kvartfinalen står vinderen til at møde 7. seedede Clara Suarez Navarro (ESP) eller 10. seedede Agnieszka Radwanska (POL), som dog får en stor udfordring i 1. runde mod no. 24 Venus Williams (USA), der ligesom Azarenka må regnes med blandt finale-kandidaterne.

Godt resultat kan sikre WTA-slutspillet

Når den nye rangliste offentliggøres mandag, vil Caroline formentlig være no. 11 og dermed ude af top 10, hvilket dog kan være midlertidigt, da årsagen til det bratte fald fra 6. pladsen skyldes, at de 350 point fra semifinalen i Wuhan sidste år vil være trukket ud, da turneringen spilles en uge senere i år.

Afgørende for WTA-slutspillet er dog point til racelisten, som alene omfatter turneringer i 2015, og her vil Caroline være ca. 300 point fra den 8. plads, som giver adgang.
Da semifinalen i Wuhan giver 350 point, finalen 585 og titlen 900 point, kan det blive et godt skridt i den rigtige retning, hvis Caroline er med helt fremme.

Ugen efter kan hun sikre sig de afgørende point ved Premier Mandatory turneringen i Beijing, hvor der er 215 point for kvartfinalen, 390 for semi, 650 for finale og 1000 for titlen, som Caroline vandt i 2010 og sikrede sig 1. pladsen på ranglisten.