Hvad har Jelena gjort? Det er i alt fald gået forbistret hurtigt – eller som man siger i den engelsksprogede verden – PDQ – Pretty Damn Quickly.
Det bliver interessant at se, hvordan Letlands Roland Garros-mester reagerer i den umiddelbare efterreaktion på hendes stjernestund i Paris, det samme kan siges om hendes generations modspillere, der så det hele ske.

Mens Jelena Ostapenko oplevede den første uge af resten af sit tennisliv …

så var spillerne, der måtte ønske at udfordre hende på tennisbanen, optaget af at forsøge at finde deres plads i denne nye WTA-verden.

Den 20-årige har våben, som mange af hendes langvarige modstandere ikke har, men når en ung spiller ordner sin forretning som Ostapenko netop gjorde – uden frygt for konsekvenserne af mulige fejl og simpelthen besluttede at lade hendes talent strømme som en åben vandhane – og ender med at løfte Suzanne Lenglen trofæet, når det røde lerstøv har lagt sig, har det sikkert * nogle * psykologiske og konkurrencemæssige påvirkninger på de spillere, der ønsker at følge i hendes fodspor eller endda lave et par af deres egne stjernestunder. I uge 24, kun dage efter Ostapenko stormede WTA’s palads, kan vi have set de tidlige tegn på, hvad der vil komme i åbningsugen på sommerens græsturneringer, hvor 21-årige Anett Kontaveit vandt sin første tur-single titel og den 20 -år gamle Donna Vekic, der selv var en “teenage dronning”, og opdagede, at den tidlige succes ikke nødvendigvis blev overført til fortsat succes, da hun vandt sin første turnering efter tre års tørke.

Selvfølgelig har 2017 allerede efterladt spor i hele tidsplanen, og der har praktisk talt været ugentlige resultater med overraskende resultater.

Tre af sidste uges fire single-finalister var 21 år eller derunder, og med det og sejre af Kontaveit og Vekic fortsætter sæsonens tal med at imponere:

2 – teenage single champions
3 – finaler med to 21-eller-derunder-spillere
4 – teen single finalister
8 – 21 og derunder single champions
9 – 20 og derunder single finalister

Kan denne generations “PDQ”(PrettyDamnQuickly)-tilgang i så fald resultere i endnu en slam titel til en spiller i Ostapenkos aldersgruppe, end vi måske havde forventet for et par uger siden? Efter Paris, er det en realitet, der er værd at overveje. Det er det virkelig.

Så jeg tror i det mindste, at det er det Jelena har været med til at gøre virkeligt.

Og det er en herlig ting. Ikke kun for dem der ser det, men også for dem der bliver set. Når det bemærkelsesværdige har vist sig at være muligt, er alle drømme pludselig opnåelige. Måske langt hurtigere end nogen tror.

* Uge 24 CHAMPIONS *

NOTTINGHAM, ENGLAND (Int’l / Græs)
Single: Donna Vekic(CRO) besejrede Johanna Konta(GBR) 2-6 7-6 (3) 7-5
Double: Monique Adamczak / Storm Sanders (AUS / AUS) besejrede. Jocelyn Rae / Laura Robson (GBR / GBR) 6-4 4-6 [10-4]

‘S-HERTOGENBOSCH (ROSMALEN), NEDERLANDENE (Int’l / Græs)
Single: Anett Kontaveit (EST) besejrede Natalia Vikhlyantseva(RUS) 6-2 6-3
Double: Dominika Cibulkova / Kirsten Flipkens (SVK / BEL) besejrede. Kiki Bertens / Demi Schuurs (NED / NED) 4-6 6-4 [10-6]

UGENS BEDSTE SPIlLERE: Anett Kontaveit (EST) og Donna Vekic(CRO)
… godt, vi nu * officielt * kan tilføje Kontaveit’s navn til listen over NextGen spillere at holde øje med. Selvfølgelig var hun der måske allerede , efter at have fået fod på sit spil efter en skuffende 16-sæson, der så hende falde ud af Top 100 efter at have tabt seks af syv kampe i løbet af en sommerperiode. Som følge heraf startede 2012 US Open Girls finalisten denne sæson rangeret som # 121, men hun har tilsyneladende været på en mission for at gøre op for tabt tid gennem første halvdel af ’17. En udfordrende titel i en $60K turnering i januar er blevet fulgt af hendes første turneringsfinale i Biel, hendes første to top 10 sejre (over Kerber og Muguruza), hendes første Premier 5 kvartfinale (Rom, efter at have kvalificeret sig der og en uge Tidligere i Madrid), og i sidste uge hvor hun vandt sin første WTA titel i ‘s-Hertogenbosch.

Den 21-årige ester , nåede Nottingham QF sidste år, tog til Rosmalen og vandt titlen med sejre over Kristyna Pliskova, Kirsten Flipkens, Carina Witthoeft, Lesia Tsurenko og Natalia Vikhlyantseva i en 6-2 6-3 finale . Kontaveit havde allerede formået at forbedre sin placering til # 49 op til ugen, og nu klatrer hun til en ny karriere højde med # 36. Hun har spillet 38 sejre mod 9 nederlag i single på alle niveauer i 2017, men hun søger som mange andre stadig slam succes. Hun nåede blandt de sidste 16 i sin US Open debut i 2015, men hendes seneste 1. runde sejr i Paris var kun anden gang, hun avancerede til 2. runde i en slam.

I mellemtiden fik 20-årige Vekic i Nottingham slået sit navn fast og tilbage til den generelle tennissamtale af en anden grund end at være Stan Wawrinkas kæreste da hun vandt sin første turnerigs titel i tre år.

Da hun rangerede så højt som # 62 i 2013, havde Vekic en vanskelig tid til at leve op til hendes tidlige løfte, da hun stadig var teenager. Efter at have nået sin første WTA single finale i 2012 som16-årig (Tasjkent), sluttede hun i # 80’erne i sæson 2013-14. Men hun kunne ikke holde fast, og Croaten faldt lige uden for top 100 i de sidste to sæsoner. Hendes resultater begyndte endelig at komme på hard court sidste sommer, hvilket førte til en $ 100K-finale i Sankt Petersborg (hun tabte til finalemodstanderen i sidste uge Vikhlyantseva), det blev til en $ 100K-sejr i Sharm El Sheikh og en WTA 125 QF i Limoges ( tabte til mestren Caroline Garcia). Hun havde formået at forbedre sin placering til # 70 før Nottingham turneringen. Men intet af det betød noget. Vekic præsterede sejre over over Shelby Rogers, Julia Boserup, Maria Sakkari og Lucie Safarova (i 2:48) for at nå hvad der var hendes fjerde turnerings-finale, men den første siden september 2015. I finalen mod top-seedede Johanna Konta vandt Vekic sin første Top 10-sejr siden ’14, hun kom tilbage efter at have tabt åbningssættet, vandt et 2. sæt i TB og undgik at sætte en 3-1 føring over styr i tredje sæt, da hun holdt for at blive i kampen. Det holdt til 5-5 jvor hun derefter brød britten. Hun servede derefter stille og roligt og vandt sin anden tour-niveau single-titel, og den første efter at have taget Kuala Lumpur som17 årig i 2014. Hun vil stige til en ny karriere højde som # 58 i denne uge.

I denne uge fortsætter ungdommen med at lave ravage – her er kvartfinalerne på Mallorca:

Catherine Bellis (USA) besejrede Kristyna Pliskova (CZE) 6-3 6-2
Jana Cepelova (SVK) vs Caroline Garcia (FRA)
Ana Konjuh (CRO) vs Anastasija Sevastova (LAT)
Julia Goerges (GER) vs Sabine Lisicki (GER)

I Birmingham er situationen lidt mere normal:
Lucie Safarova (CZE) vs Daria Gavrilova (AUS)
Kristina Mladenovic (FRA) vs Petra Kvitova (CZE)
Garbiñe Muguruza (ESP) vs Coco Vandeweghe (USA)
Ashleigh Barty (AUS) vs Camila Giorgi (ITA)