Efter sejr i 1. runde over Linda Fruhvirtova dominerede Clara Tauson også i det næste opgør mod Yulia Putintseva, indtil hun kollapsede som følge af ekstrem varme

Som omtalt i optakten til denne uges turneringer fik 20-årige Clara Tauson en glimrende start i mandags med sejr i 1. runde ved WTA 250 turneringen Galaxy Holding Group Guangzhou Open i Kina, hvor Clara dominerede 1. sæt mod 18-årige Linda Fruhvirtova (CZE).
Det samme var tilfældet i store dele af 2. sæt, hvor Fruhvirtova 2 gange var nede med break, men da tjekken steppede op mod slutningen af sættet, hvor flere danske fejl desuden medvirkede til at lukke det tjekkiske stortalent tilbage i sættet, måtte sættet afgøres i tiebreak, hvor Clara reddede 2 sætbolde ved 4-6, inden hun dog efter en ren vinder havde matchbold, som efter en satset tjekkisk slagflugtning sikrede sejren 6-2, 7-6(6).

Turneringer uge 38: Clara Tauson godt fra start i Kina. Laver Cup uden Holger Rune

Inden 1/8-finalerne onsdag kunne påbegyndes, var der så høje temperaturer og luftfugtighed, at starten på dagens program blev udsat et par timer i forhold til det oprindeligt planlagte starttidspunkt kl. 14 lokal tid i henhold til de regler, som er omtalt i WTA-rules, hvor dette skema illustrerer, hvornår kombinationen af temperaturer og luftfugtighed kræver, at der ikke kan spilles.

WTA Heat Index
WTA Rujles – Heat Index

Selvom temperaturen under de første kampe formentlig var højere end, da Clara og no. 88 Yulia Putintseva spillede, var luftfugtigheden til gengæld steget markant, hvilket tydeligt kom til at påvirke forløbet af kampen, hvor Clara indledte med at vinde sit serveparti ved 40-30, hvorefter hun i sine efterfølgende servepartier blot afgav et enkelt parti.

Til gengæld brød Clara modstanderens serv til 3-1 på den 2. break-mulighed ved 15-40, og hun havde muligheder for endnu et break ved 0-40, men Putintseva forsvarede dog sit serveparti til 2-4.
Førnævnte break betød derved, at Clara vandt sættet overbevisende 6-3 uden at være udfordret på nogen måde.

I 2. sæt havde Clara efter endnu et rent parti til 2-2 igen break-muligheder ved 15-40 og  yderligere 2 muligheder senere i partiet, men Putintseva forsvarede dog partiet, og det samme var tilfældet, da Clara ved 4-4 igen havde break-muligheder ved 0-40.

Den ekstreme varme var begyndt at sætte sine spor – først og fremmest hos Clara, der af lægen blev tilrådet at trække sig for at undgå risiko for et kollaps, men Clara insisterede på at fortsætte, selvom hun var tydeligt mærket.
I Claras serveparti ved 4-5 var hun for første gang i kampen for alvor presset i egen serv, idet hun trods 30-0 pludselig var nede med med break-mulighed ved 30-40, hvilket samtidig var sætbold til Putintseva, der i samme parti havde yderligere 2 sætbolde, inden Clara alligevel vandt partiet.

I det næste parti havde Clara break-mulighed ved 30-40, men igen lykkedes det for Putintseva at vinde sit serveparti, hvorefter Clara udlignede til 6-6, så sættet måtte afgøres i tiebreak, hvor Putintseva med 3 minibreaks kom afgørende foran 5-1.
Trods de nævnte problemer som følge af varmen kæmpede Clara videre, selvom udmattelsen blev tydeligt udstillet, da Clara efter et minibreak til 3-5 satte sig på hug for at komme til hægterne.

En skarp servereturnering, som fremprovokerede en fejl, gav endnu et minibreak til 4-5, men igen måtte Clara sunde sig, inden hun sendte den næste serv af sted og efter en længere slagudveksling blev hun presset til et vinderoplæg, som Putintseva udnyttede til at få sætbold ved 6-4.
Et es sørgede dog for, at Clara bevarede kontakten, hvorefter Clara under en længere slagudveksling, hvor Putintseva sendte alle bolde tilbage, til sidst satsede på at afgøre duellen med en longline baghånd, som havnede udenfor banen og sikrede Putintseva tiebreak’en 7-5.

I sætpausen modtog den totalt udmattede dansker behandling, inden hun valgte at fortsætte kampen, men det var tydeligt, at kræfterne var ved at være udtømte, da Clara efter en serv uden fart forsøgte at forkorte duellen ved at bevæge sig frem mod nettet, men Putintseva kunne med lethed sende bolden forbi og udligne til 15-15.
Den næste duel forsøgte Clara at afkorte med en stopbold, som Putintseva uden problemer kunne nå frem til og afgøre.
Derefter fulgte en dobbeltfejl, hvorefter Clara i udmattelse satte sig på knæ uden at kunne mobilisere energi til at rejse sig fra banen, hvor Putintseva straks kunne indse, at Clara havde brug for at blive kølet ned, og hun var den første til at aflevere en ispose til de tililende, som behandlede Clara, der blev liggende på banen, hvor der lidt for længe blev vist nærbilleder at situationen på TV-skærmen.

Episoden bevirkede, at Clara måtte trække sig fra kampen, som Putintsova derfor vandt ved stillingen 3-6, 7-6(5).
Efterfølgende har Søren Tauson i en SMS til Ritzau oplyst, at Clara var i bedring samt i isbad overvåget af læger.

Tauson-lejren har overfor Tennisavisen reageret på nogle refleksioner om årsagen til, at Clara som den eneste i dagens kampe ikke var i stand til at gennemføre sin kamp, og det påpeges i den forbindelse, at Clara på grund af sin højde er mere udsat på grund af den ekstremt høje luftfugtighed.

I perioden efter Wimbledon har Clara på grund af et riv i ledbånd og knæ ikke været i stand til at træne optimalt 3-4 uger, hvilket kan være en medvirkende årsag til, at hun i en periode ikke har kunnet præstere på et kontinuerligt stabilt niveau.

Dog har Clara i flere af kampene – især mod Barbora Krejcikova i Cleveland og mod Anastasia Potapova ved US Open og i Kina mod både Linda Fruhvirtova og Yulia Putintseva, inden hun blev overmandet af varmen – skabt grobund for at tro på, at Clara vil have en lysende fremtid, når hun fysisk igen er helt tilbage på toppen.

Clara i hovedturneringen ved WTA 250 Ningbo

Søren Tauson har oplyst, at restitutionstiden ifølge WTA Staff efter episoden i Guangzhou er 72 timer, hvorved Clara forventes at være i stand til at deltage i næste uges WTA 250 i Ningbo, hvor hun undgår at spille kvalifikation, da hendes rangering som no. 87 ved tilmeldingen mod forventning rækker til direkte adgang i hovedturneringen, hvor Clara i 1. runde møder 21-årige no. 62 Elina Avanesyan, der vandt 3-6, 6-1, 7-5 i deres tidligere indbyrdes opgør i 3. runde ved French Open.

Ons Jabeur
Foto: Georg Beyer Clausen – Ons Jabeur (Fed Cup Helsinki 2020)

I tilfælde af revanche møder Clara i 2. runde enten 7. seedede no. 50 Katie Boulter eller 39-årige Vera Zvonareva, der i Caroline Wozniackis “regeringstid” for ca. 12 år siden var no. 2.
Potentielt kan Clara i kvartfinalen møde 1. seedede Ons Jabeur, som vandt 6-4, 6-4, da hun i februar 2020 mødte Clara i Helsinki ved Fed Cup, der senere har skiftet navn til Billie Jean King Cup.

Under alle omstændigheder tages ingen chancer med helbredet, hvis det vurderes, at Clara ikke er helt klar til at spille.
Da Lars Christensen slutter sig til Holger Vitus Nødskov Rune i Beijing, er han ikke hos Clara i spillerboksen i Ningbo, hvor Søren Tauson ifølge Tennisavisens oplysninger er coach for Clara med hjælp fra et kinesisk akademi.

I fortsættelsen af turneringen i Guangzhou blev starttidspunktet næste dag ligeledes udsat på grund af lignende temperaturer som dagen før, og igen lykkedes det for Yulia Putintseva at presse sin kamp ud i 3 sæt, da hun mødte 3. seedede no. 48 Tatjana Maria (GER), der havde 2 matchbolde i 2. sæt, hvorefter hun i 3. sæt indkasserede “æg”, som kan indikere, at kræfterne slap op, da Putintseva vandt 6-4, 6-7(6), 6-0.

I semifinalen blev Putintseva dog stoppet af 1. seedede Magda Linette (POL), der vandt 6-2, 6-3, og i den anden semifinalen vandt useedede no. 91 Xiyu Wang (CHN) 6-3, 6-4 over 7. seedede no. 69 Greet Minnen (BEL).
Kineseren var suveræn i finalen, hvor hun lørdag på hjemmebanen vandt 6-0, 6-2 over Linette.

 

 

Forrige artikelTurneringer uge 38: Clara Tauson godt fra start i Kina. Laver Cup uden Holger Rune
Næste artikelTurneringer uge 39: Clara Tauson atter i kamp mod varmen. Holger Rune presses på racelisten
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.