Novak Djokovic var suveræn mod en halvskadet Marin Cilic og afgav blot tre partier i hele kampen. Roger Federer var på sin vis mindst ligeså suveræn mod Stan Wawrinka, som konstant blev trykket tilbage i banen. Nu mødes verdens nr. 1 og 2. i finalen.

Nattens to mandlige semifinaler var hverken så tætte eller spændende, som man som tennisfan med rette kunne forvente af to semifinaler i en grand slam-turnering.

Til gengæld så vi verdens to bedste tennisspillere folde sig ud på hver sin vis, og nu får vi – forhåbentlig – et brag af en finale.

Her følger en gennemgang af de to kampe

Federer marcherer videre mod chanceløs Wawrinka

Denne kamp havde blockbuster potentiale. Men Federer var for god, og Wawrinka ikke helt god nok til, at vi fik en egentlig storkamp. 6-4, 6-3, 6-1 lød cifrene i en kamp, der nok en gang præsenterede os for Federer i ‘fuldt flow’.

Han har nu vundet 28 sæt i træk på hard court (10 i Cincinatti, 18 her i US Open) og blot afgivet serv to gange i de 28 sæt.

Kampen igennem formåede han at sætte Wawrinka under gevaldigt pres. Allerede i tredje parti spillede han sin SABR-returnering, en gang med succes, en gang uden, og brød Wawrinka.

Inden da havde Wawrinka selv haft mulighed for at bryde, men hældte bl.a. en baghåndsreturnering ud over baglinjen.

Federer spillede serv & flugt tennis hele 17 gange og vandt de 13. Dels var usædvanlig skarp deroppe, men taktikken var også klog i og med, at Wawrinka som oftest blokerer serven tilbage frem for at tage et fuldt sving.

“Hvad gjorden kampen svær?”, blev Wawrinka efterfølgende spurgt: “Him. The way he’s playing,” lød det ærlige svar. “Simply too good”, lød det senere.

Wawrinka tilføjede, at han aldrig havde set Federer serve bedre, og at han selv var lidt utilfreds med sin egen serv, som ikke gav ham nok gratis point og ikke ofte nok tillod ham en nem andenbold at angribe på.

Det kan han have ret i.

Federer tillod ham samtidig aldrig at finde roen, og selv når det en sjælden gang lykkedes Wawrinka at bombardere Federer med de tunge grundslag, han er så kendt for, fandt Federer ofte en vej tilbage i duellen (se eksempelvis det ret fantastiske point ved 8.52 i videoen nedenfor).

Federers defensiv kunne, kort sagt, håndtere det meste af det, Wawrinka smed imod ham, mens Wawrinka omvendt ikke havde ligeså mange svar, når Federer først satte sine angreb ind.

Når det så er sagt, så var det første sæt tæt. Wawrinka havde første breakchance (for 2-0) og havde muligheden for at bryde tilbage til 3-3, da han lige pludselig var oppe 0-40.

Det lod Federer sig dog ikke just mærke med, se 1.22 til 2.03 nedenfor. Ja kampen var sådan set stadig tæt helt frem til 3-3 i tredje, hvor Wawrinkas niveau faldt en smule, og Federer samtidig skruede en tand op.

Resultat? Fire rene partier i streg til Federer og lige pludselig syntes kampen afgjort.

Jeg kan varmt anbefale at se alle højdepunkterne. Læg særligt mærke til, hvordan Federer hele tiden angriber nettet, eksempelvis i 3-2 partiet i første sæt (1.22-2.03).

Se et fantastisk point fra dem begge ved 2.12 (som Wawrinka vinder med en flugtning), se hvordan Federer ikke var bange for at slå igennem med sin forhånd – selv ikke på svære bolde (bl.a. allerførste point og igen ved 4.42 og 6.23).

Se Federer serve & flugte & ved 5.40 og serve & flugte & smashe ved 6.02. Og se hvordan man forsvarer en breakbold Wawrinka-style ved 5.08, eller hvordan Stan i den grad kærtegner en stopflugtning 6.45.

Kort sagt, se dem:

Djokovic gjorde det overordentligt solidt mod skadet Cilic

På forhånd var Cilic, 0-13 i indbyrdes opgør inden gårsdagens kamp, ikke spået de store chancer mod Djokovic. Alligevel havde de fleste dog nok forventet en markant tættere score end de 6-0, 6-1, 6-2, som kampen endte.

Men en forvredet og hævet ankel fra hans 4. runde kamp gjorde en allerede vanskelig opgave umulig mod en velspillende Djokovic.

I kvartfinalen formåede Jo-Wilfried Tsonga ikke at straffe Cilic’ svækkede bevægelsesduelighed (og Tsonga kæmpede selv med smerter i sit eget knæ). Men mod verdensetteren var der ingen nemme, frie point.

Serverne kom retur, og det samme gjorde grundslagene. Novak sendte konstant Cilic ud at løbe og udmanøvrerede ham fra baglinjen.

Hvad man kan klandre Cilic for er, at han i alt for høj grad spillede kampen på Djokovic’ præmisser. Han satte ikke ekstra fart i sine grundslag – snarere det modsatte – og var alt for ofte alt for villig til at indgå i en ‘neutral’ slag udveksling med Djokovic, som endte med, at Cilic begik en fejl (se især de første seks minutter af videoen nedenfor).

Blot syv vindere, der ikke var esser, mod hele 37 fejl blev det til for den ellers så hårdtslående Cilic (Djokovic endte med 16 vindere og blot 13 uprovokerede fejl).

Cilic var, med andre ord, for passiv. Lidt mere aggression så vi fra ham i tredje sæt, hvor det da også lykkedes at bryde Djokovic en enkelt gang (se fra 6.04 og frem i videoen nedenfor).

Derudover servede han ikke halvt så godt, som han ellers har gjort i turneringen (blot 4 esser og en førsteservsprocent på 45 mod 22 esser i snit i de foregående kampe).

En del af det skyldes selvfølgelig, at Djokovic’ returneringer var knivskarpe, men ikke kun.

Novak Djokovic gjorde det, han skulle, mod en modspiller, der ikke formåede at yde ham modstand. Se nogle af hans særligt gode point på 0.44 og 2.12 nedenfor.

Finalen er foreløbig programsat til søndag kl. 22.00 dansk tid, men regn kan lave om på de planer.

En næsten identisk version af dette indlæg er også publiceret på Sportfortalt.dk