Siden 2014 har den nye tennishal med seks tennisbaner genereret det ene underskud efter det andet. Det skal nu være slut, hvor de odenseanske klubber selv skal stå for driften af hallen.

Skåltaler, showkampe og masser af gode intentioner. Der manglede intet tilbage i 2014, da seks funklende nye tennisbaner så dagens lys i forbindelse med Marienlystcenteret i Odense. Her var de anlagt klods op af et eksisterende idrætsanlæg der huser fodbold og volleyballklubben Marienlyst. Konstruktionen var fra starten, at den nye tennishal skulle drives af den administration der i forvejen var i forbindelse med idrætsanlægget. En konstruktion der dog aldrig for alvor blev holdbar rent økonomisk.

Det ene underskud afløste det andet. Tennisverdenen beskyldte Marienlyst for udelukkende at have sagt ja til projektet for at kunne anvende tennisbanerne til at udvide halkapaciteten på anlægget og dermed få bedre træningsbetingelser for klubbens Volleyballhold. På den anden side stod Marienlyst og følte ikke, at de udsigter man havde fået fra beregninger foretaget i tennissporten omkring antallet af banebookinger holdt vand. I midten af problemet stod Odense Kommune, der havde postet 40 millioner kroner i opførelsen af projektet og nu år efter år skulle yde ekstraordinære driftstilskud for at økonomien i det nye tenniscenter hang sammen.
En række af de odenseanske tennisklubber er nu gået sammen i et forsøg på at få tenniscenterets liv og ikke mindst økonomi på ret kurs. Det handler om at overtage driften af centeret. En drift der fra starten blev foretaget af den lønnede administration og ansatte i Marienlyst, en drift man i tennisklubberne mener at kunne klare via frivillig arbejdskraft. Den ide var Odense Kommune med på, hvilket betød at driften af de seks tennisbaner fra 1.10.2018 overgik til klubberne selv. Klubberne har lavet en bestyrelse, hvor alle er repræsenteret, hvilket skal sikre engagement og frivillighed fra alle klubberne.
”Alle Odense-klubber har sagt ja til at skyde 100 kroner per medlem ind som startkapital, i alt cirka 130.000 kroner,” oplyser Formand for Fyns Tennis Union, Kaj Holm til Fyens Stiftstidende.

Samtidig har Odense Tennis Center, som er det nye navn for anlægget lanceret en ny bookingportal, hvor tennisspillere via en hjemmeside kan booke tider til at få slået indendørs til den gule tennisbold i Odense.

Umiddelbar effekt
Noget tyder på, at den nye satsning med tennisfolket selv i spidsen for den flotte tennishal allerede har haft en gavnlig effekt. Det fortæller Kaj Holm.
”Interessen for at booke tider i tenniscenteret har været større end forventet. Der er dog stadig ledige tider,” siger Kaj Holm.
I Odense Kommune er det By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V), der sidder med det politiske ansvar for området. Det er hendes afdeling der år efter år, stik mod intentionen og planerne, har måtte yde ekstraordinære driftstilskud af den sekscifrede slags. Den dagligdag håber hun, med det nye tiltag, vil ændre sig til det bedre i fremtiden.
”Jeg håber mest af alt, at der kommer ro på. Og at den her nye konstruktion gør, at vi kan få udnyttet de her fantastiske faciliteter, vi har fået lavet, mens der er styr på økonomien. Den måde, det hidtil har været kørt på, er i hvert fald ikke den rigtige,” fortæller Jane Jegind til Fyens Stiftstidende.
Selvom det nu er en ny frivillig bestyrelse sammensat af de odenseanske tennisklubber der skal drive centeret i dagligdagen, så er det stadig Odense Kommune der står som ejer af Odense Tennis Cener.

Stor tro på tingene
Formand for Fyns Tennis Union, Kaj Holm, hæfter sig i særdeleshed ved to ting, der skal gøre at fremtiden for Odense Tennis Center kan handle om tennis og ikke om rod i økonomien.
”Det vigtigste er, at vi kan holde omkostningerne nede. Det er en af de store udfordringer der har været de første år herude, driften har været for dyr. I og med vi har frivillig arbejdskraft bliver der et kæmpe incitament for klubberne til at sætte aktiviteter i gang i hallerne, det kan de selv profitere af. Det var en af udfordringerne med den gamle konstruktion, der var intet vundet ved at arrangere begivenheder i tennishallerne for den enkelte klub rent økonomisk,” fortæller Kaj Holm.

Hos Boldklubben Marienlyst håber man det bedste for den nye satsning, der altså bliver en del af klubbens dagligdag, uden der dog er en sammenhængskraft. End ikke er Marienlyst repræsenteret i den nye bestyrelse for driften af hallen.
”Jeg håber det bedste for dem. Vi kan ikke ønske andet end, at det skal fungere, når kommunen har brugt så mange penge på projektet. Så skal der også gerne være drift i den,” fortæller formand for Boldklubben Marienlyst Anders W. Berthelsen til Fyens Stiftstidende.

Den nye aftale betyder, at vil Marienlyst leje hallen til store kampe i den nationale Volleyliga, så vil det ske via betaling til det nye Tennis Center. Der ligger altså ingen forhåndsaftale om, at Boldklubben Marienlyst skal have en fordel af at have et tenniscenter som nabo.

Forrige artikelITF Junior: Holger og Elmer fortsætter perlerækken af toppræstationer mod sæsonafslutning
Næste artikelUnik tennishal har set dagens lys i Silkeborg
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.