Af Kasper Kofoed
Som tennisspiller ved man at udstyret skal være i orden hvis man skal præstere bedst. Og en god opstrengning er nok noget af det mest essentielle. De fleste får ordnet deres opstrengninger hos ketcher-forhandlere og nogle ordner dem selv privat. Men en ny organisation vil nu sætte fokus på kvaliteten af opstrengningsarbejdet.

ERSA Skandinavien er den nyeste afdeling under ERSA, European Racket Stringers Assosiation. Foreningen har til formål at instruere og uddanne opstrengere og ketchersports specialister verdenen over. Med afdelinger i hele verdenen er de den, på nuværende tidspunkt, største oganisation inden for ketcherservice. Organisationen rummer omkring 3.200 medlemmer, fordelt over 30 lande, samt over 1000 certificerede opstrengere. Organisationen startede tilbage i sommeren 2001 som en afdeling under USRSA (United States Racket Stringers Assosiation). ERSA ville dog løsrive sig og skabe en forening i stedet for en registreret virksomhed. I dag rummer ERSA nogen af verdens absolut bedste opstrengere. Nogle af dem har over 30 grand slam turneringer bag sig og langt over 40 års erfaring på ATP og WTA niveau. Organisationen har desuden tæt tilknytning til ITF og Tennis Europe og går for at være deres foretrykne sparingspartnere på området.

En certificerede opstrenger er specialist inden for sit felt. Der udbydes certificeringer inden for både tennis, squash og badminton. Opstrengerne er uddannet i optimal opstrenging, udført med korrekt teknik for både at opnå den ønskede spænding i ketcheren, men ligeledes for at kunne skåne den mest muligt. Her udover tilegner opstrengerne sig en enorm viden om strenge, ketchere, teknologier, modificering af rammer, tuning og meget mere. Alt det skal sikre at de er i stand til at råde og vejlede deres spillere og kunder på bedste vis.

ERSA Scandinavia tager sin spæde begyndelse i disse måneder. Afdelingen kommer af et ønske om at højne serviceniveauet i norden og gøre flere mennesker i stand til at råde og vejlede korrekt. Deltagerne på workshops og kurser er har formegentligt allerede erfaring inden for opstrengning. De har dog alle et ønske om at blive bedre og søge mere viden på området. Det er en certificering ved ERSA Scandinavia der adskiller en gængs opstrenger fra en dygtig opstrenger. En dygtig opstrenger har en stor viden som balast og er i stand til at lave en præcise opstrengning, mange gange i træk.

Uddannelse
Der findes flere forskellige niveauer af eksamen ved ERSA. Den mest normale, niveau 1, er PS eksamen. Professional Stringer. Den omhandler en skriflig eksamen på en time, med spørgsmål om alt fra strengteori, rammeteori, opstrengningsmetoder, maskiner, værktøj mm. Til den ligger en praktisk del. Den omhandler korrekt udskiftning af greb. Forstørrelse af grebtykkelse samt udskiftning af grommets og bumbers. Hertil er naturligvis også eksamingering i opstrengning.

Niveau 2, MPS 1, Master Professional Stringer 1, er en overbygning med mere teori og en mere opstrengning af højere sværhedsgrad. Denne har også en overbygning, MPS 2 som er målrettet til forretningsejere. Den har tillæg i teorien omhandlende markedsførring, lagerførring samt logistik.
Sidste niveau er PTS, Pro Tour Stringer. Den er målrettet mod opstrengere der søger at blive turneringsopstrengere på Challenger eller ATP niveau. Den har ingen teori i eksamen men omhandler opstrengning på højt niveau, af 3 ketchere på under 60 min. Hertil ligger der også eksaminering i ketchertuning.

Ønske om certificering
Der har været en lang række uheldige tendenser i branchen i alt for mange år. Det er også en af grundene til at ERSA Scandinavia blev oprettet. Mange forskellige brands i fx Danmark, modtager alt for mange reklamationer på ketchere som i sidste ende falder på forkert opstrengning. Mange både spillere og forældre til spillere, er i vildrede omkring valg af streng, spænding, ketcher mm. Primært fordi alle forretninger og opstrengere siger noget forskelligt.

Branchen her hjemme er drevet af ”erfaring”. Jo længere tid man har været i branchen, jo bedre er man og jo mere ved man. Det er dog langt fra tilfældet. ERSA ønsker at skabe et fælles ståsted. Et sted opstrengere og forretningsejere kan søge information og udvikle sig i faget.
En tennisketcher er ikke bare en tennisketcher. Ligesom en bil heller ikke bare er en bil. Udstyr er ikke alt i tennis, men der er dog 3 punkter man ikke må spare på. Valg af ketcher, valg af streng og opstrengning samt sko. Grunden til at der er så mange forskellige modeller af ketchere og strenge på markedet, er at der er mange forskellige tennisspillere. Valg af ketcher er styret af din spillestil, niveau, teknik, tidligere skader, loyalitet overfor et bestemt brand og mange andre faktorer. En bred, stor ketcherramme med få strenge i mønteret vil give god adgang til power og spin. Det stik modsatte giver adgang til feel og kontrol. Rammer har forskellig fleksibilitet. Det har betydning for komfort og skånsomhed overfor dårlige albuer. Meget af det samme gør sig gældende med strenge. Strenge kommer i forskellige typer, farver, materialer og tykkelser. Med så mange variabler at arbejde med, har en certifceret opstrenger muligheden for at tilpasse et setup så det passer lige netop til den enkelte spiller.

Soren-Eriksen.dk tlf.:+45 40 744 888

Kasper er dansk opstrenger
Kasper Kofoed har opstrenget ketchere i omkring 14 år. Gennem tiden har nysgerrigheden og interessen blot vokset sig større. Det kulminerede i maj 2019 hvor han meldte sig ind i ERSA og rejste til Englang for at tage min MPS 1 eksamen. Kasper er eksamineret under Richard Parnell. En af verdens førende opstrengere. Til dagligt er Kasper ejer af Break Point, en nyopstartede tennisshop i næstved. Kasper har pt. strunget op ved 2 gange Davis Cup samt internationale juniorturneringer. Lige nu arbejdes der hårdt på en plads hos enten HEAD eller Tecnifibres opstrengerhold, hvor ATP turneringen i Hamborg er på tegnebrættet.

Forrige artikelJohanna Larsson har indstillet karrieren
Næste artikelGang i transfervinduet hos en af landets største tennisklubber
Avatar photo
Tennisavisen.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra tennisverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.