David Goffin leverede sensationen og slog storfavoritten Roger Federer ud med en 26 63 64-sejr. Dermed har den lille belgier både slået Nadal og Federer denne uge og har nu mulighed for at vinde karrierens suverænt største titel.

Vi er i starten af andet sæt, 0-0, 30-lige, Goffin server. Federer har lige fyret en fremragende baghåndsvinder ned af linjen afsted, hans fjerde i kampen på dette relativt tidlige tidspunkt. Bookmakerne giver 23 gange pengene igen på Goffin.

Goffin approacher til Federers baghånd, der sender et dunder af et passerslag afsted. Goffin lægger bolden død med en eminent baghåndsstopflugtning. Kort efter holder han til 1-0, da Federer shanker sin baghånd.

Min sidemand og jeg joker, at han i det mindste får flere partier, end han gjorde mod Baby Federer aka Dimitrov (hvor han tabte 6-0, 6-2). Han skulle få mange flere endnu.

Partiet efter ændrer matchen nemlig karakter. Federer har ikke spillet et fremragende første sæt, men han vandt alligevel 6-2 og har – som han har gjort turneringen igennem – vist sin magi her og der kombineret med lidt flere fejl end sædvanligt. Dog var det helt klart et af hans bedre sæt.

Goffin var omvendt ikke rigtig stemplet ind, 3 vindere mod 13 fejl blev det til i første sæt. I andet sæts parti stempler han i den grad ind. Federer har flere game points, men får ikke lukket partiet, bl.a. fordi Goffin nu får bedre fat i hans serv.

Ved partiets tredje eller fjerde deuce slår Goffin en vinder på returen ned af linjen. På breakpoint approacher Federer til Goffins forhånd, men den lille belgier kommer op med det helt rigtige slag på sit allerførste breakpoint – en cross court løbende forhånd, som Federer blot kan kigge langt efter. 2-0 til Goffin. “Goffin rammer bolden bedre nu”, står der i mine noter.

Som Federer sagde på pressemødet efterfølgende:

“Jeg servede ikke så præcist, som jeg skulle der, og i det moment begyndte Goffin at få godt ram på flere returneringer, hvilket holdt ham inde i partiet. I bagklogskabens lys var det nok et nøglemoment i matchen. Jeg synes, tingene virkelig vendte for ham i det moment. Han begyndte at returnere bedre, ramme bolden bedre fra baglinjen. Han hævede simpelthen sit niveau, og jeg kunne ikke længere følge med”.

Goffins taktik: Spil hurtigere, skift side og gå efter mine skud

Goffin havde igennem hele 2. og 3. sæt succes med at skifte side og få Federer til at slå sin forhånd i løb. Igen og igen endte Federers cross court løbende forhånd ude på doublebanen. Og når den kom retur, gik Goffin bare ned af linjen med sin forhånd.

Goffin havde det ikke som en bevidst taktik at gå efter forhånden. Som han sagde:

“Nøglen var ikke som sådan at gå efter hans forhånd. Det var at spille hurtigt og skifte side efter min serv og mine returneringer”.

Med andre ord: Få Federer ud at løbe.

Der var en verden til forskel på den præcision, dybde og fart Goffin fik på sine grundslag i første sæt vs. andet og tredje.

I første sæt lignede det lidt en voksen mand mod en juniorspiller. Federer slog bare sine grundslag 10-15 km hårdere, og Goffin kunne ikke være med. I andet og tredje sæt fandt Goffin den timing, der gør ham til så eminent en tennisspiller.

Når Federer en håndfuld gange virkelig fik fat i sin returnering og eksempelvis sendte en cross court baghånd ned i nærheden af Goffins baglinje, tog Goffin den bare i opspringet og dirigerede den ned af linjen – Federersk om man vil.

I det hele taget var det i perioder af kampen svært at se, hvem der var Federer, og hvem der var Goffin. I andet sæt vandt de begge seks point ved nettet (på syv forsøg fra Federer og otte fra Goffin).

Som Goffin sagde efterfølgende:

Jeg kom til nettet. Når du ser mig ved nettet, så går det godt

Et andet eksempel på noget ’Federersk’ tennis fra Goffin var, da han servede ved 3-2 i tredje sæt. Først laver han en serv ud af banen og en inside-out forhånd, klassisk (Federer) 1-2 kombo. Derpå en servevinder. Derpå spiller han hårdt cross court til Federers forhånd, før han træder et skridt til siden og slår en inside-out vinder ud af det blå.

Kort sagt spillede Goffin ’Big man’-tennis bedre end ’the big man’.

Det var ham, der lykkedes med sine 1-2 komboer. Det var ham, der lykkedes med at slå først og hårdest. Det var ham, der tog sine chancer, når de bød sig til. Og det var ham, der på nippet til karrierens største sejr, laver to esser ned i T’et til en 30-0 føring og slutter med en servevinder på sin første match point.

Var Goffin da slet ikke nervøs på det tidspunkt?

Egentlig ikke. ”Det var godt, der var en skærm ved sidebyttet,” sagde Goffin. ”Det gjorde mig mere afslappet, så jeg tænkte ikke på det første point eller det parti, jeg skulle ud og spille. Jeg så højdepunkter fra det forrige parti. Da dommeren sagde ”tid”, var jeg klar med bolden. Jeg havde ikke tid til at tænke over, hvad jeg skulle gøre. Jeg servede et es. Når du starter et parti med et es, er det altid bedst”.

Federer havde sine chancer, men tog dem ikke

Du slår ikke Federer på indendørs hard court, uden at kampen er tæt. Heller ikke i dag. Federer havde flere chancer for at komme på 1-1 i andet. Var Goffin kommet ligeså godt i gang, hvis det var lykkedes?

Det er ikke til at sige.

Federer havde en ny chance for at komme tilbage I matchen, da Goffin server ved 4-2. Goffin forærer ham lidt et breakpoint efter at have været foran 30-0. Ved 30-lige misser Goffin en inside-out forhånd marginalt.

Og bedst, som man tror, at Federer slår til, sender han en aggressiv forhånd flere meter for langt. På en bold, der lander omkring servelinjen, som han burde kunne slå en vinder på eller som minimum sætte Goffin under pres.

Efterfølgende talte han om, at han ”aldrig helt følte sig komfortabel med at angribe (taking the ball on). Der var aldrig et simpel 1-2 punch efter returneringen eller serven. Jeg blev aldrig 100 procent komfortabel med det gennem turneringen”

Ved deuce viser Goffin sine ’Federerske’ kvaliteter i forhold til at tage bolden tidligt. Federer banker sin baghåndsretur cross court, men Goffin får ikke bare bolden retur, men tilbage i neutral og trækker endnu en provokeret forhåndsfejl ud af Federer.

Goffin slutter sættet med flere vindere (10 mod 7), færre fejl (11 mod 12) og lige så mange vundne netbolde.

Starten af 3. sæt illustrerer meget godt forskellen på Federer og Goffin i dag. Goffin tager sine muligheder, Federer… not so much.

1-0 til Federer, Goffin server. Federer kommer på 0-15 med en cross court forhånd i løb, som Goffin kun kan få rammen på – det slag, der har drillet hele matchen. 0-30, Federer forsvarer sig igen godt i sin forhåndsside og får overtaget med en forhånd ned af linjen, før han slutter med en inside out vinder slået et godt stykke inde i banen.

Hvad gør Goffin?

Han forbliver tro mod sin taktik. Går tilbage til Federers forhånd og provokerer en ny fejl fra en løbende Federer forhånd. Derpå slicer Federer højst ukarakteristisk – men meget symptomatisk for kampen – bolden i nettet på en relativ nem bold. Muligheden for to breakbolde var tilstede, nu er det 30-lige i stedet.

En god dyb baghånd giver endnu en provokeret fejl fra Federers forhånd, før Goffin nok engang spiller bolden et godt stykke ud i Federers forhåndsside, der fejler på en ikke just umulig bold. 1-1.

Partiet efter er situationen omvendt – Goffin kommer på 0-30 på en god retur og en dobbeltfejl fra Federer. Federer kommer på 15-30 med en god 1-2 kombo, før Goffin går ned af linjen med sin baghånd og smasher Federers forhåndslob sikkert væk.

2 breakbolde.

Goffin forbliver tro mod at ville diktere spillet. Går efter en ren returvinder på forhånden, men misser lige akkurat. Pointet efter sender han en hård dyb baghånd cross court, og Federers baghånd sejler langt ud. 2-1, og publikum begynder så småt at fornemme sensationen.

Goffin er på dette tidspunkt i kampen 2 ud af 3 på breakpoints, mens Federer er 2 ud af 10. Tennis handler om at vinde de rigtige point, og det gjorde Goffin i dag.

Federer: Han spillede ekstremt godt og var den bedste spiller på banen

Partiet efter, da Goffin server for en 3-1 føring, har Federer sin sidste chance i kampen. Han kommer på 0-15 med godt netspil, men misser derpå en meget underlig forhånd ned af linjen, der så ret ligetil ud.

Derpå er det Goffins tur til at sende en let forhånd, der burde have været en vinder, langt ud. 15-30. Igen fejler Federers forhånd under pres, akkurat som i slutningen af 2. sæt får han en bold, han normalt enten afslutter helt eller får en let flugtning på. Men sender den to meter lang.

En dobbeltfejl giver Federer deuce, før et vanvittigt point, hvor de sender hinanden fra side til side slutter med en Federer forhåndsvinder cross court i fuldt løb.

Hvad gør Goffin? Søger mod nettet, som Federer ville have gjort, og Federers forhånd kommer næsten lige til ham. Deuce.

Derpå server han ud af banen, går ned af linjen med sin forhånd og laver en smuk stopflugtning med baghånden, igen ’Federersk’ – eller bare Goffinsk, om man vil.

I mine noter står der, ’var det chancen?’

Og det var det. Goffin afgiver blot et point i sine sidste tre servepartier og spiller så koldt og kynisk, at man skulle tro, det var hverdag for ham at være foran med et break mod Federer i 3. sæt i semifinalen ved World Tour Finals.

Som Federer sagde: ”Han spillede ekstremt godt og var den bedste spiller på banen… Jeg havde mine chancer, men fejlede. Når han havde sine chancer, så gik han efter dem. Jeg tror, det var forskellen i dag… Jeg er glad på hans vegne. I dag spillede han så godt, at han fortjente at komme i finalen, det sagde jeg også til ham ved nettet”.

Og det har han ret i. Herfra skal der lyde et stort tillykke til den lille belgier med den fantastiske timing.