Efter et overbevisende 1. sæt af Holger Rune bevirkede et vrid på anklen og overdreven brug af stopbolde, at en tilsyneladende sikker sejr i stedet blev en tæt afgørelse i 3 sæt

I optakten til denne uges turneringer blev gjort opmærksom på, at modstanderen til nu 18-årige no. 314 Holger Vitus Nødskov Rune i 1. runde ved M25 turneringen RPM Prague Open 2021, 23-årige no. 322 Vitaliy Sachko (UKR) både har opnået en M15 titel og – ikke mindst – en finale i en ATP Challenger.

Turneringer uge 19: Holger Rune tilbage til fremtiden mens eliten kæmper i Rom

Holger havde gennem hele 1. sæt et solidt overtag, som tydede på at Holger var på vej mod en stensikker sejr, da han lynhurtigt bragte sig foran 4-0.
Kun et halv-sjusket serveparti med 3 danske fejl og en kroatisk retur-vinder bevirkede, at Sachko overhovedet kom på tavlen, inden Holger med en vellykket stopbold vandt sættet 6-1.

Ofte kommer der en reaktion efter et overstået sæt, men Holger fortsatte ufortrødent dominansen med et break i til 1-0 efter endnu en vellykket stopbold ved 15-40, men i Holgers efterfølgende serveparti var Sachko langt bedre med end tidligere i kampen, hvilket startede da han udlignede til 15-15 efter en dårlig valgt stopbold, som blev straffet, hvorefter Sachko viste, hvordan en velplaceret stopbold kan følges op med et lob til 15-30.
Holger fik dog udlignet med et es, og han førte desuden 40-30 efter kroatisk fejl på returneringen af 2. serven, men Holger fik ikke lukket partiet, selvom han havde flere muligheder for det.
I stedet fik kroaten flere break-muligheder, ikke mindst fordi der gik inflation i stopbolde i situationer, hvor mere disciplinerede løsninger havde været at foretrække, og det var en af disse stopbolde, der efter 4 danske fordele førte til den tredje kroatisk break-mulighed, som Holger tilsyneladende havde afværget, men en væltet parasol blev årsag til, at bolden skulle spilles om, hvorefter en dansk fejl sikrede, at Sachko fik udlignet til 1-1 og derved blev lukket ind i sættet.

Kroaten kom dog igen under pres ved 0-30 i sit næste serveparti, men ved 15-30 inviterede Holger ham tilbage i partiet med endnu en stopbold, som Holger selv fulgte op med en afbrænder i nettet, da han ville lægge bolden forbi sin modstander.
I stedet blev det derefter 40-30, da Sachko fulgte en stopbold op med en vinder, og kroaten lagde derefter endnu en stopbold, som Holger ganske vist nåede frem til, men samtidig vrikkede han om på anklen og humpede derefter ud af banen for at få behandling.

I de efterfølgende partier virkede Holger tydeligt hæmmet, og i flere tilfælde opgav han helt at forsøge at nå boldene.
Desuden var anklen ikke tapet særlig godt op, og ved et sidebytte blev det lavet om.
Episoden bevirkede, at Sachko kunne sikre sig sættet 6-1, uden at Holger ydede væsentlig modstand, og derfor ville det naturlige være, at Holger trak sig fra kampen for ikke at risikere at forværre skaden.

Holger valgte dog at indføre et nyt begreb i tennis-terminologien, da han i stedet for det velkendte “1 bold ad gangen” flere gange efterfølgende sagde til sit team: “2 games mere”.
Efter en skidt start på 3. sæt med dobbeltfejl og 0-30 fik Holger reddet sit serveparti med en stopbold, som akkurat “kravlede” over nettet.

I kroatens efterfølgende serveparti fik Holger en håndsrækning i form af en dobbeltfejl og endnu en fejl til 15-30, hvorefter Holger fik 2 break-muligheder ved 15-40, da han nåede frem og straffede en stopbold, hvilket tydede på, at anklen ikke hæmmede så meget, som 2. sæt havde tydet på.
Den første break-mulighed blev dog afværget af Holger selv med endnu en ikke velvalgt stopbold, og Holger udnyttede heller ikke den næste mulighed, hvorefter han fik foræret et break med 2 kroatiske dobbeltfejl i træk.

Føringen blev udbygget til 3-0 med en servevinder efter et parti, hvor endnu en “uheldig” stopbold ikke fik konsekvenser, men da Holger senere servede ved 3-1, var en lignende stopbold årsag til, at Holger kom bagud 0-15, og yderligere to danske fejl gav Sachko 2 break-muligheder, og ved 30-40 forsøgte Holger sig igen med en stopbold, som blev straffet og lukkede kroaten tilbage i sættet, da han derefter holdt serv til 3-3.

Herefter fulgte en periode, hvor begge holdt serv uden at behøve afværge break-muligheder, eller stopbolde fik afgørende betydning, og kampen blev derfor afgjort i en tiebreak, hvor Holger fik det første mini-break til 2-0, og han vandt begge sine næste server til 4-1, og efter endnu et mini-break til 5-1 var sejren tæt på at være i hus.
Efter en kroatisk smash-vinder til 2-5 fulgte Holger sin serv op med en præcis stopbold, som betød 4 matchbolde, og på den første blev sejren sikret, da en duel blev afsluttet med en lidt for lang kroatisk baghånd, hvorved Holger vandt 6-1, 1-6, 7-6(2).

Holger får en ekstra dag til at blive klar til 1/8-finalen, hvor han møder 2. seedede no. 289 Riccardo Bonadio (ITA), der vandt 6-4, 7-5 over no. 332 Evan Furness (FRA), der ellers førte 2-0 indbyrdes.

Der er endnu ikke taget stilling til, om Holger trækker sig fra double-rækken, hvor han ifølge spilleplanen onsdag sammen med Jack Draper (GBR) møder de 4. seedede skandinaver Viktor Durasovic (NOR) og Markus Eriksson (SWE).

Hvis kampen gennemføres, kan den følges på https://live.itftennis.com/en/live-streams/fra Court 5 tidligst onsdag kl. 1300.

Forrige artikelTurneringer uge 19: Holger Rune tilbage til fremtiden mens eliten kæmper i Rom
Næste artikelDH herrer: Spændende lokalopgør i Gentofte
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.