Høje smittetal præger aktuelt Japan og Tokyo, hvor der efter planen skal afvikles OL denne sommer. Det har skabt tvivl om, under hvilke omstændigheder legene skal afvikles. En tvivl en af sportens største stjerner, Roger Federer, har svært ved at acceptere på atleternes vegne.

Der vil uden tvivl være mange tennisfans, der ville skriver under på, at Roger Federer er den største mandlige tennisspiller i historien. En titel der kan måles på mange måder, men som den spiller, der har vundet fleste singletitler i Grand Slam-regi og har været nummer 1 i længst tid, bliver schweizeren ofte nævnt i denne kontekst.

De 20 Grand Slamtitler er kommet rundt på alle fire anlæg, hvor der spilles om de mest prestigefyldte pokaler i international tennis. Endnu en årsag til, hvorfor Federer igen og igen fremhæves foran hans evige rivaler Novak Djokovic og Rafael Nadal.

Der er dog en titel Roger Federer aldrig har fået. En titel, hvor pengene er totalt fraværende. Hvor det ikke handler om point til verdensranglisten. Som ofte ligger helt skævt i sæsonplanlægningen, men som alligevel igen og igen bliver prioriteret af spillerne.

OL

I double vandt Federer det ædle metal med Stanislas Wawrinka, men singletriumf er aldrig blevet til for Federer i OL-regi.

Der er ingen tvivl om, at det er sidste skud i bøssen, når schweizeren efter planen drager mod Asien sidst i juli. Penge og succes er vundet i en sådan grad, at ingen kan være i tvivl om det er prestigen ved en OL-guldmedalje, der er altafgørende for Federers deltagelse ved verdens største sportsbegivenhed. Derfor har det også trukket overskrifter, fordi Federer har sat spørgsmålstegn ved de spekulationer, der er skabt om OL. Han opfordrer arrangørerne til at komme med en klar udmelding. Sådan siger han i et interview med den schweiziske tv-station, Leman Bleu.

Udmeldingen kommer fordi Japan aktuelt er ramt af en ny bølge af corona, og Tokyo er stadig under nødretstilstand, hvilket blandt andet betyder, at barer og restauranter er lukket, og sportsbegivenheder afholdes uden tilskuere.

I sine syv sind

Den aktuelle situation gør, at der naturligt spekuleres på, om det er forsvarligt at afvikle verdens største sportsbegivenhed om få måneder. En begivenhed, hvor folk vil rejse til Tokyo fra hele verden. Det seneste år har lært os, at meget kan ske på kort tid. Aktuelt bliver verden vaccineret, hvilket taler for en afholdelse af begivenheden. Omvendt har Roger Federer også bemærket, hvordan mange japanere offentligt har ytret, at de er imod afholdelsen af OL i Japan.

– Helt ærligt, så ved jeg ikke, hvad jeg skal tænke. Jeg er lidt mellem to stole, siger Roger Federer i interviewet.
– Jeg ville elske at spille ved OL og vinde en medalje for Schweiz. Det vil gøre mig stolt. Men hvis det ikke sker på grund af pandemien, vil jeg være den første til at forstå det.

Med få måneder til begivenheden skal afvikles i Japan er mange atleter pressede i forhold til en afklaring. Det er et højdepunkt, hvor alt skal klappe for at kunne præstere på højeste niveau. Et usikkerhedsmoment, hvor der spekuleres i en aflysning, vil uden tvivl påvirke mange atleter. De har brug for ro og faste rammer uden tvivl, når de skal forberede sig til at ramme topformen præcis under OL.

– Jeg tror, at atleterne har brug for en endelig beslutning: Skal det ske, eller skal det ikke ske.

Den japanske regering har til trods for kritik fra flere sider gentagne gange lovet, at legene afholdes som planlagt fra 23. juli til 8. august. Roger Federers bedste præstation i singlerækken ved et OL var i 2012. Her vandt schweizeren sølv efter finalenederlag mod Britten Andy Murray. En spiller der aldrig helt fulgte efter i ”the big four”. Hertil var Novak Djokovic, Rafael Nadal og Roger Federer for stærke. Det er derfor paradoksalt, at Andy Murray har to singleguldmedaljer fra OL på sit CV, da han også vandt ved OL i Rio.

Rafael Nadal har allerede en OL-guldmedalje på sit CV. Spanieren vandt i 2008 i Beijing en finalesejr over Fernando González fra Chile. Og med 20 sejre i Grand Slamregi er Nadal tæt på at anfægte historien om, at Federer er den bedste tennisspiller igennem tiden. Spanierne har været nummer 1 på verdensranglisten to år mindre end Federer, så kan man selv bestemme, hvilken statistik der vejer tungest.

Novak Djokovic mangler også stadig en OL-guldmedalje i single. Bedste resultat for serberen til dato er en bronzemedalje ved legene i Beijing. Med ”kun” 18 Grand Slamsejre i single har serberen endnu et stykke vej, før han for alvor kan kræve at være alvorlig udfordrer til Rafael Nadal og Roger Federer.

Forrige artikelDansk semifinale ved UTR i Hørsholm
Næste artikelSebastian Grundtvig i UTR-finalen i Hørsholm
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.