Den danske tennisspiller vender tilbage til Fed-Cupholdet, da hun på den måde kan komme i betragtning til OL-deltagelse i Brasilien om to år.

At tennisspillere er individuelle atleter på et meget højt niveau kommer næppe bag på nogen. At planlægge enhver detalje for selv at kunne profitere maksimalt er en naturlig del af en tennisspillers DNA. Derfor kommer det også altid ubekvemt, når udefrakommende faktorer gør, at man for et kort øjeblik må gå på kompromis med denne tilgang til livet.

Således gælder det også Caroline Wozniacki, der præcis som i Beijing 2008 samt London 2012 har ambitioner om at stille op for Danmark ved OL i Rio i 2016. Det internationale tennisforbund, ITF, har en noget anderledes tilgang til tingene end den Caroline Wozniacki og en lang række andre verdensstjerner kunne ønske sig. Her handler det i høj grad om at vise engagement overfor ens hjemland, mere end det handler om at hjemføre Grand Slamtriumfer eller top-10 placeringer.

Således skal en spiller for at kunne komme i betragtning til OL have deltaget i landskampe, Fed-Cup, mindst to gange indenfor perioden, der starter fra seneste OL blev afsluttet. Med andre ord skal Caroline Wozniacki deltage for Danmark i både 2015 og 2016, hvis hun vil kunne kvalificere sig til OL.

[quote_box_center]”Der er nogle krav til, hvordan man skal kunne komme i betragtning til OL. Da OL er en høj prioritet for mig, så betyder det, at jeg de kommende to år spiller Fed-Cup,” forklarer Caroline Wozniacki i et interview med Ekstra Bladet.[/quote_box_center]

Danskeren er hårdere ramt end mange andre tennisspillere i den internationale top. I modsætning til eksempelvis Roger Federer og Stanislas Wawrinka, der hvert år kan dyste mod en række klassespillere i World Group, og dermed få god træning ud af kampene, så er det lige modsat for Wozniacki. Lige siden hun senest spillede for holdet (2011-Israel) er det kun gået en vej, nedad.

Danmark er aktuelt placeret i den absolut dårligste gruppe, hvorfra de øvrige danske spillere ikke engang formåede at sikre oprykning fra i 2014-sæsonen. Der bliver med andre ord tale om en pligtopgave for Wozniacki, der rent sportsligt spilder sin tid, men af regelhensyn skal stille op. I foråret udtrykte landstræner Kenneth Carlsen det således, da det kom frem at Fed-Cup 2014 blev uden Wozniacki.

[quote_box_center]”Det er fuldt forståeligt, hun er en spiller på et internationalt topniveau, der selvfølgelig skal prioritere skarpt. Jeg ville have elsket at have hende med, men forstår hendes beslutning.”[/quote_box_center]

Den holdning har uden tvivl ikke ændret sig hos landstræneren, der dog nu kan glæde sig over han kan profitere af reglerne, der altså betyder Wozniacki er ”tvunget” tilbage på landsholdet. Kampene i den Euro/Afrikanske Zone 3 spilles over det meste af en uge i enten februar eller april på et endnu ikke kendt sted. Dog har Dansk Tennis Forbund allerede forsikret, at de ikke kan håndtere et arrangement, hvor Wozniacki altså for første gang i en årrække ellers ville kunne stille op på dansk grund.

Glæde i DTF

Dansk Tennis Forbund er selvsagt glade for udmeldingen fra Wozniacki, der altså kom via Ekstra Bladet og ikke fra forbundet selv. Her var man dog hurtig til at gribe stafetten og glæde sig over det kommende comeback.

[quote_box_center]”Det er vigtigt for tennis herhjemme, at de bedste ønsker at repræsentere Danmark i Fed Cup, Davis Cup og ved OL,” siger politisk kontaktperson for elite- og talentområdet Thomas Kønigsfeldt i en pressemeddelelse.[/quote_box_center]

Han understreger desuden, at en eventuel oprykning i år til Zone 2 vil give en realistisk mulighed for at afvikle Fed-Cup på dansk grund i 2016, da der ikke er samme antal hold med som i Zone 3. En sådan termin vil i god tid forinden kunne aftales med både ITF og Caroline Wozniacki, som Kønigsfeldt udtrykker det.

Fed-Cup Zone 3 afvikles som en puljeformat, hvor man typisk spiller 2-3 ”landskampe” og vinderen af puljen går videre til en oprykningsfinale. Hver kamp spilles med bedst af tre kampe, to singler og en double. Med andre ord, så vil Wozniacki med en singlesejr og en sublim doublepræstation kunne ”hive” Danmark et langt stykke i retning af en oprykning. Men en ting er, hvad Wozniacki kan, noget andet er, hvad hun vil.

I ITF´s regler om krav til OL kvalifikation står der intet om, hvilke resultater, der skal præsteres. Således vil det, i teorien, være alt rigeligt at Caroline Wozniacki går på banen og vinder en singlekamp i Danmarks første gruppekamp. Der er ikke nogen krav om, at en spiller skal stå til rådighed for holdet under alle kampe. Med modstandere som på ingen måde vil give danskeren kvalificeret modstand, som den Federer og Wawrinka møder, så er der vel næppe noget at sige til, hvis Caroline Wozniacki ikke planlægger efter at peake rent formmæssigt i den uge, hvor Fed-Cup afvikles.

I øjeblikket forhandles der om, hvor og hvornår Fed Cup 2015 skal afvikles. Dette foregår mellem de deltagende lande og ITF. Uden tvivl foregår der en dialog mellem DTF og Wozniacki om, hvor og hvornår det vil være mest optimalt for et comeback. Selvom det stensikkert vil ske uanset hvad, så er det for Wozniackis vedkommende primært af nød mere end af lyst hun stiller til start, hvilket man så udemærket forstår i en sport, hvor egoisme entydigt er et positivt ladet ord.

Thomas Kønigsfeldt. Næstformand i DTF's bestyrelse ser frem til et forstærket kvindelandshold. Foto: Sportsfotograf.com.
Thomas Kønigsfeldt. Næstformand i DTF’s bestyrelse ser frem til et forstærket kvindelandshold. Foto: Sportsfotograf.com.
Forrige artikelITF Junior Mexico: August Holmgren uddeler “æg”
Næste artikelTwitter: Caroline Wozniacki arbejder frivillligt
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.