Danmark blev suveræn vinder af Pulje B og møder lørdag Sverige i en kamp om oprykning til Group I. Slovenien vandt Pulje A trods 1-2 nederlag mod Norge

Som omtalt tidligere sikrede Karen Barritza Danmark 1. pladsen i Pulje B ved Fed Cup Group II Europe/Africa, da hun i 1. singlen vandt en sikker sejr 6-4, 6-1 over Litauens 22-årige Joana Eidukonyte, der er no. 714 på WTA-ranglisten.

Denne sejr var på ingen måde nogen overraskelse efter den fornemme indsats, som Karen hidtil har ydet under Fed Cup stævnet i Siauliai i Litauen, men da de to mødtes i juni 2016 i Ystad var det Eidukonyte, der trak det længste strå med en højst overraskende sejr 6-3, 5-7, 6-4, hvilket var hendes første sejr nogensinde i en 25K turnering og desuden den højst rangerede modstander, som hun havde besejret, da Karen dengang var no. 419.
Eidukonyte tabte dog runden senere til 1. seedede Susanne Celik (SWE), som blev vinder af turneringen.

Efter at Karen således havde fået en kærkommen revanche, der samtidig sikrede sejr over Litauen og 1. pladsen i puljen, fik hun en velfortjent pause, da hun i doublen blev erstattet af Mai Grage, der sammen med double-eksperten Emilie Francati cementerede sejren, da de i løbet af 50 minutter vandt doublen i overbevisende stil 6-1, 6-2 over Joana Eidukonyte og Gerda Zykute.

2. pladsen i Danmarks pulje B blev afgjort efter fintælling, idet både Luxembourg, Egypten og Litauen havde vundet en kamp hver i det indbyrdes regnskab.
Luxembourg tabte 1-2 til Danmark og 1-2 til Egypten, men de vandt 3-0 over Litauen, og derfor havde de et point-regnskab på 5-4.

Egypten tabte ligeledes 1-2 til Danmark, men da de tabte 1-2 til Litauen og kun vandt 2-1 over Luxembourg, blev deres point-regnskab 4-5, og derved gik 2. pladsen i puljen til Luxembourg foran Egypten, mens værtsnationen Litauen endte sidst.

I Pulje A måtte der også fintælling til, da både Slovenien, Sverige og Norge havde vundet 2 kampe hver, mens Sydafrika endte uden point med tre nederlag på 0-3.

Slovenien lignede en sikker puljevinder, da de efter to 3-0 sejre over Sverige og Sydafrika førte puljen med 2 sejre og 6-0 i point-regnskabet, mens både Sverige og Norge havde 1 sejr og 3-3 i point-regnskab efter Norges sejr 3-0 over Sydafrika og Sveriges 3-0 sejr over Norge.
Alle 3 lande kunne havne med point-regnskab på 6-3, hvis Sverige vandt 3-0 over Sydafrika og Norge vandt med samme cifre over Slovenien.

Sverige sørgede for at bevare muligheden, da de vandt 3-0 over Sydafrika, selvom Cornelia Lister indledte 2. singlen med at tabe 1. sæt til Ilze Hattingh.

Slovenien var tilsyneladende rimelig sikre på, at de nok skulle sikre sig den ene sejr, som var nødvendig for at blive no. 1 i puljen, og derfor lod de Tamara Zidansek sidder over mod Norge, og i stedet blev 16-årige Kaja Juvan sat til at spille 2. single, mens Dalila Jakupovic blev rykket op som 1. single.

Norges 2. single Astrid Wanja Brune Olsen sørgede for at bevare et spinkelt Norsk håb, da hun vandt over Juvan 6-4, 6-7(5), 6-3, men da Jakupovic derefter vandt sikkert 6-1, 6-2 over Ulrikke Eikeri var 1. pladsen sikret for Slovenien, og derfor fik det ingen betydning, at Norge fik lov at vinde doublen, som ikke blev gennemført, idet Slovenien trak sig efter et enkelt parti, da Norge førte 1-0.

Resultaterne betyder, at Danmark møder Sverige og Slovenien møder Luxembourg om de 2 opryknings-pladser til Group I Europe/Africa, mens Norge vs. Litauen og Egypten vs. Sydafrika, afgør hvilke 2 hold, der rykker ned i Group III.

For Danmark er målsætningen om at forblive i Group II og få en kamp om oprykning til fulde indfriet, mens Svenskernes erklærede målsætning er oprykning.
På papiret ser det vanskeligt ud for Danmark, da man næppe kan tillade sig at forvente, at Karen Barritza kan levere endnu en sensation, når hun formentlig møder no. 53 Johanna Larsson.

Derfor er den største chance formentlig, at Emilie Francati er i stand til at besejre Cornelia Lister, som hun flere gange har vundet titler sammen med i double, hvilket efter denne fejring af sejren i Båstad gav dem betegnelsen “Bryan-sisters”.

Emilie Francati, Cornelia Lister
Foto: Jan Malmberg

De mødte hinanden i kvartfinalen i single i Båstad sidste år, hvor begge havde en enkelt break-mulighed hver i 1. sæt, hvilket betød at Svenskeren vandt sættet 6-4, og derefter havde hun overtaget i 2. sæt, som endte 6-1.

Hvis marginalerne denne gang kan falde ud til Emilie, kan Dansk sejr ikke udelukkes, så kampen eventuelt bliver afgjort i doublen, hvor Sverige formentlig vil gøre brug af Johanna Larsson, hvis kampen ikke er afgjort forinden, så Svenskerne undgår formentlig ikke at stå med det forventningspres, som altid ligger på favoritterne, hvilket Danmark forhåbentlig kan udnytte til at skabe overraskelsen.

Foto: Klaus Nørby Jakobsen – Forrest: Clara Tauson, Mai Grage, Anne Dorthe Madsen, Jonas Svendsen. Bagest: Jens Anker Buus Andersen, Karen Barritza, Emilie Francati

Kampene kan følges på livescore på http://fedcup.tennis-live-scores.com/scoreboard.html

Forrige artikelUM inde: Stort galleri med 396 billeder
Næste artikelITF Sharm El Sheikh: August Holmgren besejret af 8. seedet Kineser
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.