Clara Tauson bragte Danmark på sejrskurs i 2. singlen, og Karen Barritza afgjorde kampen med gentagelse af sidste års sejr over Sandra Samir. Emilie Francati og Maria Jespersen slog sejren fast

For Tennisavisens udsendte var starten på dagen rent kaos, da arrangørerne havde meget lidt styr på presse-akkrediteringerne, men langt om længe lykkedes det med god hjælp fra DTFs pressechef og en hjælpsom official at få behørig adgang til det flotte anlæg, så vi i tide kunne nå frem, inden Clara Tauson indledte 2. singlen for Danmark i den første puljekamp mod Egypten i Pool A ved Fed Cup Group II Europe/Africa i Tatoi Club i Athen.

Selvom Clara sidste år spillede en enkelt kamp i double sammen med Mai Grage for Danmark mod netop Egypten, var det første gang, at Clara spillede en kamp, som havde betydning for selve sejren, da hun mødte Egyptens 2. single 19-årige Lamis Al Hussein Abdel Aziz, som er no. 914 på WTA ranglisten.

I starten af kampen var ingen af spillerne i stand til at holde serv, og først i det 7. parti lykkedes det først for egypteren at holde sin serv til 4-3, men Clara udlignede til 4-4 med et rent serveparti.
Herefter spillede egypteren et “skrøbeligt” serveparti, som blev indledt med 2 dobbeltfejl, og derfor blev hun ekstra forsigtig på de efterfølgende 2. serve, hvilket Clara straks udnyttede til at bringe sig på 5-4, hvorefter Clara sikrede sig sættet, som hun afsluttede med et es på 2. serven til 6-4.

I 2. sæt havde Clara bedre kontrol over både spillet og de nerver, som spillede ind i starten af kampen, og hun blev ikke for alvor truet i sættet, da hun sikrede dansk sejr 6-4, 6-2.

Claras egne ord for indsatsen fremgår af nedenstående interview, hvor hun erkender, at der var lidt nerver på i starten.

Efter en kort pause gjaldt det 1. singlen, der var en gentagelse af sidste år kamp mellem Karen Barritza og 20-årige no. 397 Sandra Samir, hvor Karen dengang vandt 6-3, 6-2.
Som spillet udviklede sig i starten af kampen, kunne det godt se ud til at blive en gentagelse, idet Karen bragte sig foran 4-1, og Karen havde senere fordel til 5-2 i egen serv, men pludselig skiftede momentum, hvorved egypteren efter 4 partier i træk bragte sig foran 5-4.

Da Samir servede for sættet, brød Karen tilbage, og hun bragte sig foran 40-15 i egen serv, men egypteren fik udlignet til 40-40, hvorefter Karen dog holdt stand og bragte sig foran 6-5, og i det næste parti spillede Karen sig frem til 2 sætbolde ved 15-40 i egypterens serv, og efter en dobbeltfejl sikrede Karen sættet 7-5.

2. sæt mindede en del om første, idet Karen fik en god start med føring på 3-0, men Samir fik både udlignet og bragt sig foran 4-3 i en periode af kampen, hvor Karen lavede væsentlig flere fejl end hendes modstander, og både ved 3-1 og senere ved 4-4 satte Karen 40-15 over styr, hvilket var medvirkende til, at Samir kunne sikre sig 2. sæt 6-4.

I 3. sæt kom Karen igen foran, da hun brød Samirs serv til 3-1, og selvom hun blev brudt tilbage, bevarede Karen forspringet med endnu et break til 4-2, og hun kørte derefter kampen sikkert hjem med cifrene 7-5, 4-6, 6-2, og dermed var Danmark sikker på sejr i holdkampen.

Emilie Francati og Maria Jespersen cementerer sejren

Det var herefter op til doublen med Emilie Francati og Maria Jespersen, om sejren ligesom sidste år skulle blive 2-1 eller 3-0, og efter et 1. sæt, hvor den succesfulde danske duo var totalt dominerende og vandt sætte 6-0, lignede det en afklapsning af det egypetiske par Dona Abo Habaga og Rana Sherif Ahmed.
Egypterne var dog bedre med i 2. sæt, men sejren kommer ikke for alvor i fare, da Emilie og Maria vandt 6-0, 6-3.

Sejren betyder, at Danmark næppe kan undgå at være med til at spille kamp om oprykning til Group I på lørdag, da de færreste har fantasi til at forestille sig, at Egypten har nogen chance mod turneringens favorit Grækenland, hvis bedste spiller Maria Sakkari fulgte nøje med i kampen mellem Danmark og Egypten.

Grækenland møder torsdag kl. 10 dansk tid Egypten, og fredag samme tid spiller Danmark og Grækenland formentlig om 1-2. pladsen.
Holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen var naturligvis godt tilfreds med spillernes indsats, men han ville i nedenstående interview efter doublen ikke betegne Danmarks chancer som fifty-fifty, men selvom en kamp om oprykning formentlig er sikret forinden, vil Danmark være motiveret til at gå efter at vinde puljen, da det må formodes at være bedre at møder no. 2 i Pool B end puljevinderne.

I Pool B overraskede Norge, der var svækket efter afbud af deres 2 højst rangerede Ulrikke Eikeri og Malene Stokke, da Astrid Wanja Brune OlJusen i en marathon-kamp vandt over ranglistens no. 417 Vlada Ekshibarova 6-7(2), 6-4, 7-6(2).

Julia Glushko, der er no. 300 på ranglisten, fik dog udlignet til 1-1, da hun vandt 4-6, 6-3, 6-1 over Malene Helgø, men Norge vandt alligevel samlet 2-1, idet Brune Olsen igen vandt en marathon-kamp, da hun sammen med Helgø vandt 4-6, 6-3, 7-6(3) over Julia Glushko og Lina Glushko.vandt 6-2, 6-4 over Eleonora Molinaro.

Astrid Wanja Brune Olsen
Foto: Georg Beyer Clausen – Astrid Wanja Brune Olsen, norsk matchvinder med sejr i både single og double mod Israel

I den anden kamp i Pool B var Bosnien/Herzegovina tæt på at bringe sig foran 2-0 efter singlerne, da Jelena Simic, og derefter vandt Bosnien/Herzegovinas 1. single Dea Herdzelas 7-5 i 1. st over Mandy Minella, som med besvær sikrede sig 2. sæt 7-5, hvorefter hun udlignede til 1-1, da hun vandt kampen 5-7, 7-5, 6-1.
I den afgørende double vandt Mandy Minella og Eleonora Molinaro 7-5, 6-3 over Dea Herdzelas og Anita Husaric og sikrede Luxembourg sejren 2-1.