Danmark kan med sejr over gruppens formodet svageste hold Litauen sikre kamp om oprykning allerede i første kamp onsdag

Det var sort uheld for det danske FED Cup hold, da Caroline Wozniacki kort før holdets afrejse til Kairo blev ramt af en skade, som tvang hende til at melde afbud.
Da Mai Grage, der i flere år har været fast inventar på holdet, heller ikke er til rådighed, må det set med danske øjne først og fremmest handle om at undgå at rykke ned i Gruppe III, hvor Danmark sidste år sikrede oprykning fra.

Efter tirsdagens lodtrækning er risikoen for nedrykning dog blevet reduceret væsentligt, idet Danmark formentlig på ingen måde kunne ønske sig en bedre pulje-sammensætning, idet Danmark havnede i Pulje A sammen med Finland og Litauen.

Finland er ganske vist seedet 1 foran Liechtenstein, men hvis man betragter rangeringen for de to nationers spillere, er Finland på papiret langt at foretrække fremfor Liechtenstein, hvis bedste spillere Stephanie Vogt og Kathinka von Deichmann er henholdsvis no. 208 og 342, mens Finlands spillere som anført herunder er noget lavere rangeret
(879) Mia Eklund (1994)
(1134) Ella Laivo
Milka-Emilia Pasanen (1997)
(617) Piia Suomalainen (1984)

Pasanen er ikke på WTA-ranglisten, og hun sluttede juniortiden omkring top 780.
Oprindelig var no. 632 Emma Laine (1986) udtaget, men hun er erstattet af Ella Laivo.

Det allerbedste ved lodtrækningen er imidlertid, at der kun er 3 hold i puljen, samt at Danmark er i pulje sammen med Litauen, som formentlig er det svageste hold i Group II, idet ingen af deres spillere er på WTA-ranglisten.
Litauen stiller med et meget ungt hold bestående af tre juniorer med disse placeringer på ITFs junior-rangliste
Pauline Bakaite (1999) – ITF 198
Gerda Zykute (1999) – ITF 466
Iveta Daujotate (2001) – ITF 435
Holdkaptajn Edita Liachoviciute (1976) er også med i spiller-truppen.

Danmark møder Litauen i den første kamp onsdag, og det er meget svært at forestille sig, at det kan ende med andet end en sikker dansk sejr, selvom man dog aldrig må undervurdere en modstander – og slet ikke 17-årige Pauline Bakaite, der for et par uger siden vandt en Grade 4 turnering i Antalya efter lutter 2-sæts sejre.
Tidligere på året deltog hun i en enkelt Grade 1 og tre Grade 2 turneringer, hvor det kun blev til en enkelt sejr i de fire turneringer.

Gerda Zykute, der stadig er 16 år, har vundet en enkelt kamp i 2016 i en Grade 4 i Antalya, mens hun tabte i 1. runde i 3 andre turneringer, heraf 2 i Grade 2 kategorien. I november 2014 vandt hun i en Grade 5 turnering i Stavanger over Emilie Hansen 6-4, 3-6, 6-2.

14-årige Iveta Daujotate nåede i starten af februar kvartfinalen i en Grade 4 turnering i Szczecin i Polen, og ugen inden nåede hun til 2. runde i en Grade 2 i Cherkassy i Ukraine efter sejr i 3 sæt over en kval-spiller.

Den 40-årige holdkaptajn havde i 2002 sin højeste rangering som no. 547, og hendes seneste deltagelse i ITF-turneringer er i 2003 i en række $10.000 og 25.000 turneringer.

Danmark/Finland spiller formentlig om oprykning mod Østrig/Liechtenstein

Med mindre der sker en vaskeægte sensation, bliver Danmarks næste puljekamp mod Finland på torsdag udelukkende et opgør om 1-2. pladsen, som under alle omstændigheder giver adgang til at spille om oprykning mod de 2 bedst placerede i pulje B, hvor onsdagens kampe bliver Liechtenstein vs. Bosnia/Herzegovina og Østrig vs. Egypten.
Liechtenstein og Østrig må være de oplagte favoritter til at besætte 1-2. pladsen i puljen.
No. 1 i de to puljer møder no. 2 i modsatte pulje, og spiller lørdag om de 2 opryknings-pladser til Group I Europe/Africa.

Inden chancerne i en opryknings-kamp vurderes, skal kampen mod Finland dog først overstås, og det kan umiddelbart godt på forhånd ligne en fifty-fifty affære, hvis man alene kigger på ranglisten, hvor no. 543 Karen Barritza er no. 543 og Emilie Francati no. 745.
Bemærk, at finnernes opstilling herover ikke følger ranglisten.

Man bør dog næppe lægge ret meget i rangeringerne, når det gælder FED Cup, hvor spillerne ofte præsterer ekstraordinært.
Som nævnt i omtalen efter holdets afrejse, har Karen spillet på et højt internationalt niveau under DM, hvor Julie specielt i 2. sæt i semifinalen mod Karen også viste glimrende takter.

Emilie har forberedt sig hjemme i klubben, og træner Philip Ørnø udtrykker tiltro til en god indsats ved FED Cup

“Emilie er i god form og glæder sig til at spille matcher. Hun har finpudset sit spil og gjort nogle ryk til at kunne løfte sit spil yderligere i fremtiden. Forhåbentligt får hun mulighed for det, så vi kan få holdet op i næste Group.”

DTFs sportschef Jens Anker Buus Andersen er vist også ganske tilfreds med lodtrækningen, hvilket denne kommentar godt kan tyde på, selvom der udtrykkes “forsigtig optimisme”

“Som udgangspunkt vel en meget fin lodtrækning, men det er Fed Cup og alt kan ske. Altid specielt at spille for sit land. Vi møder Litauen i morgen og håber selvfølgelig på sejr.”

Holdkaptajn Kenneth Carlsen har endnu ikke løftet sløret for, hvordan den danske holdopstilling bliver mod Litauen.
Der er måske mulighed for TV eller livestreaming fra centrecourt, men da kampen mod Litauen spilles på en anden bane, kan man kun følge med på livescore hos ITF.

Wozniacki beskyldes for misinformation om skade

Mens der er meget lidt omtale i medierne om selve FED Cup arrangementet, har der til gengæld været massiv omtale af den skade, som førte til Caroline Wozniackis afbud.
I BT antydes indirekte, at DTF er blevet misinformeret om skadens omfang, idet Peter Bastiansen citeres for en udtalelse om, at skaden kommer meget belejligt med henvisning til Carolines tidligere udtalelser om den usikre situation i Egypten.

BT bærer ved til mistænkeliggørelsen af Caroline ved at citere en læge, som undrer sig over, at Caroline forventer at spille allerede i Madrid, og baseret på Carolines twitter-billede af skaden anføres, at sådan ville man aldrig behandle en skade af den karakter.

Dansk Tennis Forbunds direktør Sune Irgens Alenkær har dog bekræftet, at der ifølge oplysninger fra folkene omkring Caroline er tale om en overrevet ledbånd samt to forstrukne, og desuden har DTF modtaget en lægeerklæring, som vil indgå i ansøgningen om dispensation for OL-deltagelsen.

I en opfølgende artikel i BT afvises beskyldningen om misinformation kraftigt af Carolines danske agent Mikkel Nissen, der anfører at skaden bringer sæsonens helt store mål (OL) i fare, og derfor finder han det absurd at spekulere i, at skaden skulle komme belejligt.

BT fik dog hele 2 hyppigt læste historier ud af anstrengelserne, og flere følger uden tvivl.

Forrige artikelMonte Carlo Masters: Novak Djokovic, nyt underlag, samme konge?
Næste artikelEt DM til eftertanke
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.