Kan nogen true Djokovic? Hvad kan Nadal? Hvor god er Dominic Thiem? 
Det er nogle af de spørgsmål, den kommende uges grustennis i Monte 
Carlo vil hjælpe med at besvare.

Det er forår, og det er dermed tid til den europæiske grussæson. Det har traditionelt også betydet, at det også var tid til Rafael Nadal, mens resten af ATP-touren måtte vente tålmodigt på bedre tider.

Sådan er det ikke længere. I stedet står der nu Novak Djokovic på det hele uafhængigt af tid på året, underlag og kontinent.

Den serbiske verdensetter er så suveræn, at han har vundet sine seneste otte finaler – heriblandt Australian Open, World Tour Finals og hele fire Masters-finaler – uden at afgive et eneste sæt (!).

Siden august har Djokovic blot tabt to gange; et ubetydeligt nederlag i gruppespillet ved World Tour Finals til Roger Federer og senest i Dubai, hvor han trak sig nede med et sæt mod Feliciano Lopez p.g.a. en øjeninfektion.

Det er umiddelbart svært at se andet end en fortsat Djokovic-dominans i denne uge. Men hvem ved, måske bringer et nyt underlag også overraskelser med sig?

Monte Carlo-turneringen har Djokovic vundet både i 2013 og 2015, mens Wawrinka tog den i 2014, og Nadal sad solidt plantet på tronen fra 2005-2012. Federer har trods en lille håndfuld finaler aldrig løftet trofæet.

Årets lodtrækning kan I se her, nedenfor gennemgår vi kort de enkelte fjerdedele.

Djokovic, Goffin, Zverev og Ferrer

Han behøver det næppe, men Djokovic er også blevet begunstiget med en relativt tilforladelig lodtrækning. I 3. runde kan han møde Gael Monfils eller Fabio Fognini, mens kvartifinalen har sat ham op mod David Ferrer. Her kan enten unge Alexander Zverev eller David Goffin dog også vente i stedet.

I semifinalen kan han møde Federer, Richard Gasquet eller Jo-Wilfried Tsonga.

Semifinalist: Djokovic

Hold øje med: Goffin og ikke mindst Alexander Zverev, en kommende stjerne, der godt kan både true og slå Ferrer i 2. runde. 

Federers comeback og den franske garde

34-årige Federer har vi ikke set i aktion siden ovennævnte Djokovic gav ham en gevaldig røvfuld (i hvert fald i de første to sæt) i semifinalen ved Australien Open. Siden har Federer været under kniven med sit knæ, haft en mavevirus, der forsinkede hans comeback yderligere og er nu endelig klar til at byde Djokovic og de andre op til dans igen.

Forhåbentlig er han ligeså mobil som før karrierens første operation.

Federer lægger ud mod enten Thomas Belucci eller Guillermo Garcia-Lopez, to spillere der begge kan begå sig på det røde grus, efterfulgt af Bautista Agut eller Jeremy Chardy. I kvartinalen venter så enten Gasquet eller Tsonga.

Semifinalist: Tsonga 

Hold øje med: Hvad kan Federer efter karrierens første operation? 

Wawrinka, Nadal eller Thiem?

2014-mesteren Wawrinka lægger formentlig ud mod Philipp Kohlschreiber, hvorpå et møde med Grigor Dimitrov, Wawrinkas overmand fra sidste års Monte Carlo-turnering, kan følge. Overlever han den cocktail, så venter der formentlig enten det nye grustalent, Dominic Thiem, eller den nidobbelte turneringsvinder og “sovende kæmpe”, Rafael Nadal.

De to står til at møde hinanden i et brag af en 3. runde. Da de mødtes på Buenos Aires’ grus i februar trak Thiem det længste strå med 7-4 i tredje sæts tiebreak.

Bonusinfo: Da Thiem mødte Djokovic i Miami for to uger siden, tabte han ganske vist 6-3, 6-4, men tilspillede sig hele 15 breakbolde. Og grus er hans favoritunderlag, så mon ikke der er nogle resultater i vente dette forår? Vi håber, tennissporten sukker efter en ny generation, der kan udfordre de gamle en kende.

Semifinalist: Dominic Thiem

Hold øje med: Hvad kan Nadal? Hvis han skal tilbage til fordums styrke, plejer Monte Carlo at være et godt sted at starte. Wawrinka kan også meget vel hive et resultat op af ærmet, men alligevel vælger vi – måske lidt naivt – at kaste vores tro på “ungdommen”. Reelt kan såvel Nadal som Wawrinka mindst ligeså godt snuppe den semifinaleplads. 

Murray, Berdych eller Raonic?

Andy Murray’ tennis har i modsætning til Djokovic’ ditto ikke profiteret af at blive far. Mens Djokovic stort set har vundet alt siden Stefan blev født i efteråret 2014, er det gået knap så godt for Murray siden han blev far umiddelbart efter Australian Open-nederlaget til Djokovic.

Til gengæld havde skotten sin suverænt bedste grussæson sidste år. Den skal han nu bygge ovenpå. Og lodtrækningen har været ham nådig. Først møder han Pierre-Hugues Herbert, derpå Joao Sousa eller Benoit Paire, før den står på enten sidste års finalist, Tomas Berdych, eller Milos Raonic i kvartfinalen.

Semifinalist: Milos Raonic

Hold øje med: Murrays grusform. 

God tennisuge! Turneringen kan følges på Eurosport.