Resultaterne er set ud fra en dansk målestok unikke. EM-titel i single og en WTA-placering som den yngste spiller på touren. Det til trods er muligheden for at få hjælp, såvel økonomisk som fagligt, yderst begrænset for Clara Tauson og Holger Rune.

Historien om tennisspillere topper senere og senere i deres karriere er efterhånden velkendt. Det samme er sangen om, at spillerne holder længere, se bare på Roger Federer. Historierne kan måske få enkelte til at tænke, at det giver bedre tid og plads til at udvikle spillerne i ungdomsårene. At det måske ikke her er så vigtigt at give den gas, at det først er i seniortiden det for alvor bliver afgjort, hvem der tager karrieren til det næste skridt og bliver en del af den internationale top i tennissporten.

Intet kunne være mere forkert.

Den skærpede konkurrence i international tennis som følge af de konstant voksende præmiepenge i de store turneringer har gjort vigtigheden af at udvikle sig som ungdomsspiller mere udtalt end nogensinde. Teknisk, taktisk og fysisk skal du i de tidlige teenageår have bygget de helt rette elementer på dit Tennis-CV. Elementer der de resterende juniorår kan finpudses og forstærkes i takt med kroppen vokser og der kan bygges mere fysik på. Altafgørende er det også i denne udviklingsfase, at man som ungdomsspiller presses i såvel kamp som træning. På den måde kan spillet skærpes og ved konstant at møde kvalificeret modstand opnås forståelsen for, hvorfor benhårdt arbejde og konstant udvikling er en tvingende nødvendighed selv i de tidlige ungdomsår.

I juniortennis findes ikke præmiepenge. I de tidlige juniorår kan der endda være lange udsigter til, at et talents tenniskundskaber kan udløse cool cash. Garantier? Glem det. Det var netop den udfordring Piotr- og Caroline Wozniacki stod med, da de kørte Københavnske industrikvarterer rundt i jagten på kapital, der kunne holde drømmen om en karriere i international tennis i live. Faderens dedikation til at være der for datteren betaler hverken fly eller ophold på de mange udlandsrejser, der er påkrævet, hvis man vil udvikle sig via kampe mod de øvrige topspillere i ungdomstennis. For et af de få lighedspunkter mellem junior- og seniortennis er, at de bedste spillere mødes verden over i jagten på point til verdensranglisten. Men mens ungdomsspillerne belønnes for turneringssejre med en bamse eller ketsjerbag gives der millioner af dollars til de voksne. For Caroline Wozniacki blev det hårde arbejde på- og udenfor banen belønnet. Enkelte investorer blev så betaget af familiens dedikation og målrettethed, at de spyttede penge i projektet, der senere skulle vise sig at holde vand. Men det var langsigtede investeringer, den slags tennistalenter lever af, men også den slags der på ingen måde hænger på træerne.

Nej fra Dansk Tennis Forbund og Team Danmark

Selvom Holger Rune og Clara Tauson begge er under 16 år, så er det nu der skal støttes, hvis drømmen om at blive en del af verdenseliten skal være realistisk på den længere bane. Bliver fundamentet ikke støbt ordentligt netop nu, så er resten af projektet dømt til at fejle. For hvem vil bo i et hus, hvor man på forhånd ved fundamentet indenfor et par år vil slå sprækker?

Dansk Tennis Forbund har aktuelt ingen kapital til at støtte de to tennistalenter. Søren Tauson, far til Clara Tauson, vurderer at et optimalt setup for udviklingen af datteren koster cirka 700.000 om året. Penge familien selv kan finde en del af, men langtfra alle. Derfor efterlyser han hjælp fra Team Danmark, der i modsætning til DTF har midlerne til at støtte. Desuden har eliteorganisationen eksperter indenfor en lang række områder, der kunne stilles til rådighed i forhold til fysik, psyke og andre elementer, hvor ydelser ellers skulle indkøbes. Team Danmark har vurderet, at de hverken vil stille kapital eller konsulenthjælp til rådighed for Tauson eller Rune.

”Vi er forundrede og ærgerlige, for det er helt afgørende, at vi får støtte, hvis vi skal have mulighed for at udvikle projektet fremadrettet de kommende år, der kommer til at forme hende som tennisspiller,” sagde Søren Tauson til TV 2 Sport i december. Han understregede, at en form af støtten netop kunne gives i form af konsulentydelser, som Team Danmark i forvejen har i huset.

Søren Tausons undren deles hos Holger Runes mor, Aneke Rune, der i 2017 så sin søn vinder U14-EM og dermed få sit navn indgraveret side om side på pokalen med navne som Novak Djokovic og Grigor Dimitrov. Det var dog langtfra nok til at få Team Danmark til at åbne tegnebogen.

”Det er synd, hvis man siger, man gerne vil støtte en sportsgren. Så synes jeg, det er ærgerligt, at man ikke støtter, når der er brug for det. Det giver ingen mening først at støtte om 3-4 år, der er løbet kørt og det hele er for sent,” siger Aneke Rune til TV 2 Sport.

Netop økonomien blev brugt som forklaring på, hvorfor Clara Tauson i januar måned ikke stillede til start ved juniorudgaven af Australian Open. En turnering mange spillere deltager i med forudgående opvarmningsturneringer. 4 uger i Australian plus rejser koster mange penge, dem vurderede familien Tauson var givet bedre ud på andre rejser. På den måde er familien allerede begyndt at mærke konsekvenserne af datterens store talent, der bare ikke står mål med den tilgængelige kapital. Og skal man tro Team Danmark, så har de store resultater ikke umiddelbart ændret på synet på sporten. Ej heller det faktum, at man gjorde undtagelser og lukkede Caroline Wozniacki tidligere ind på Team Danmark-træningen i Farum end reglerne foreskrev dengang. En undtagelse der var med til at optimere den dengang 13-årige piges træningsbetingelser i Danmark. Med nej til hjælp hos Team Danmarks specialister er de to nuværende stortalenter dermed endnu dårlige stillet end Wozniacki, da der i dag ikke findes et elitecenter for tennis i Danmark.

”Hvis de fortsætter deres gode udvikling, og der er etableret et elitesetup i Dansk Tennis Forbund, kan det godt blive aktuelt at talenter som Clara Tauson og Holger Rune bliver støtteberettigede i Team Danmark,” siger direktør i Team Danmark Lone Hansen til Ekstra Bladet.

Spørgsmålet er så bare, om det lykkedes at få sponsorer til at spytte penge i kassen. Med et forbund uden midler og Team Danmark uden vilje står talenterne helt alene. Tennissporten er en sær størrelse, gigantisk globalt, minimal national. Det er lige her en stor del af forklaringen skal findes på manglende opbakning. Den manglende kapital står, i sammenligning med andre sportsgrene, slet ikke mål med chancen for det investerede bliver betalt tilbage i form af medaljer og international succes. I særdeleshed ikke, når den investerede kapital først kan give afkast i en al for fjern fremtid, hvor Team Danmarks støtte fra staten måske igen er blevet sat i politisk fokus. På den måde er de nødvendige langsigtede investeringer i danske tennistalenter klemt inde i en verden, hvor kortsigtede medaljer og resultater vægter langt højere.

Forrige artikelWTA Indian Wells: Naomi Osaka vandt sikkert Indian Wells
Næste artikelITF Heraklion: Maria Jespersen får flyvende start i internationalt comeback
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.