Clara Tauson, Holger Rune og Elmer Møller. Tre af de største talenter dansk tennis har set i mange år imponerer på alverdens tennisbaner. Selvom vejen til den internationale tennistop fortsat er lang er det svært at være andet end optimist.

”Kom så Holger”. Tilråbet kom fra den ene langside i Gentoftehallen en ellers søvnig søndag i april. Søvnig fordi det danske mandlige tennislandshold allerede havde tabt Davis-Cup kampen mod Egypten. Det var derfor paradoksalt, at det var nu stemningen i hallen ændrede sig fra negativ og sløv til positiv og forventningsfuld. Det var ikke kun kvinden bag tilråbet, Clara Tauson, der levede sig med ind i 14-årige Holger Runes debutkamp på det danske tennislandshold. Det gjorde hele hallen. Dem der ikke var med fra starten, de kom hurtigt ind i kampen. For uden at kunne sætte ord på, hvad det var, så var det en ganske speciel søndag eftermiddag. I trænerstolen sad den danske kaptajn Kenneth Carlsen. Manden der om nogen ved, hvad Davis Cup kan gøre ved et hold og en tennisnation. Selvom han selv har oplevet utallige episke kampe, sejre og nederlag, så var det også en særlig søndag for ham.

”Der er en helt særlig aura omkring Holger. Man mærker, hvordan han har den helt rette mentalitet. Han kan gå hele vejen og blive en af de helt store i international tennis. Når du siger det, så er du med til at sætte et stort pres på ham, men han ved godt selv, hvad han er i stand til. Når det er sagt, er der lang vej endnu mod toppen, men basen for at kunne begå sig er tilstede,” lyder det fra Kenneth Carlsen, der via sit virke i Holger Runes danske klub HIK på nærmeste hold har fulgt dele af danskerens udvikling.

For at optimere mulighederne og udvikle sig optimalt har Holger Rune indledt et samarbejde med et fransk tennisakademi under ledelse af Patrick Mouratoglou. En træner der blandt andet også træner Serena Williams. Dele af året er danskerens træning derfor henlagt til Paris, hvor han matches med kvalificeret modstand herunder også ATP-spillere.

Teenager sikrede oprykning

Mens Holger Rune imponerede i en kamp uden den store sportslige betydning, så var det anderledes vitale kampe Clara Tauson vandt for det danske kvindelandshold i tennis ved årets FED-Cup i Grækkenland. Her var det danske udgangspunkt inden en uges landsholdstennis at man godt var klar over, at Clara Tauson var nøglen til dansk succes, men samtidig kunne man ikke tillade sig at forvente at de mange flotte juniorresultater nødvendigvis kunne overføres direkte til at kunne præstere i afgørende landskampe i seniorregi.

Dem der havde haft den bekymring kunne dog hurtigt pakke den væk igen. Den 15-årige dansker leverede fra første bold tennis på præcis det niveau man havde håbet på. Sammen med de øvrige spillere på holdet lykkedes det at sikre dansk oprykning til FED-Cups tredjebedste række, hvor det uden tvivl vil være lettere at lokke Caroline Wozniacki til at være med.

FED-Cup var dog blot en lille del af den sæson Clara Tauson har leveret. Med primær fokus på juniortennis er danskeren mere eller mindre gået fra den ene sejr til den anden. Sæsonen har budt på en lang række turneringssejre, hvilket har sendt KB-spilleren ind i top-5 på verdensranglisten for juniorer op til 18 år. En så stor succes, at der næppe er nogen tvivl om, at Tauson i næste sæson skal matches mere på seniortouren end i juniorernes verden.

Der har dog også undervejs været udfald, i særdeleshed juniorudgaverne af French Open, Wimbledon og US Open. Her var resultaterne ikke som forventet, og hjemme foran tv-skærmen kunne man se, hvilken udfordring der er Clara Tausons største. Det er ikke forhånd, serv eller stopbold. Det er danskerens temperament. Den del der er vital som tennisspiller, hvis man kan kontrollere det. Endnu en udfordring for Tauson, der ikke skal gemme det væk, men blot bruges konstruktivt. Måske hun kunne finde inspiration i den nyligt producerede spillefilm om Björn Borg, der udadtil var en iskold svensker men på de indre linjer end glødende vulkan.

Den stille jyde imponerer

Mens de to københavnere imponerer og også har fanget mediernes interesse er der mere stille omkring Elmer Møller fra Skovbakken. På banen er der dog alt andet end det, hvilket Elmer understregede ved det individuelle EM for spillere under 16 år i Rusland. Her måtte Holger Rune lade livet inden de afgørende kampe, mens Elmer opnåede en fornem plads i finalen.

Derudover har han præsteret en lang række fine resultater og vundet hele tre ITF turneringer i juniorregi. Kan han bygge videre på de præstationer er der ingen tvivl om, at han og Holger Rune de kommende år kan blive en dansk duo, der kan begå sig i international tennis. Næste skridt for Elmer Møller bliver uden tvivl ITF-turneringer i den lidt højere kategori til næste år, hvor han igen kan stille til start ved EM for U16, da han denne sommer ”kun” fyldte 15 år.

I denne artikel er ikke nævnt en stribe af de spillere, der også gør det godt såvel nationalt som internationalt. Caroline Wozniacki er og bliver en unik historie, det hersker der ingen tvivl om. Det er yderst tvivlsomt, om Danmark nogensinde kommer til at opleve en tennisspiller med så stor international succes. De danske talenter skal ikke sammenlignes med Wozniacki, det vil være at sætte et alt for stort pres på dem. Nøgternt kan det blot konstateres, at de alle virker uimponerede over mødet med den barske internationale tennisverden og ikke stiller sig tilfredse med den opnåede succes. Inspireret af Wozniacki? Hvem ved, det tegner i al fald godt for fremtiden.