Garbine Muguruza og Grigor Dimitrov har begge fundet storformen, da de vandt titlen i Cincinnati, og Muguruza er derfor top-favorit til US Open

Det går som bekendt både op og ned i enhver sport, hvor det ofte er dagsformen og spillernes mentale tilstand, der afgør hvem der løber med sejren.

Hos kvinderne er sidste års suveræne no. 1 Angelique Kerber gået helt i stå i 2017, hvor flere forskellige spillere på skift har været dominerende, og der har flere gange været store udsving i præstationerne – både set over sæsonen men også fra den ene kamp til den næste.

Da Garbine Muguruza efter French Open, som hun vandt i 2016, blev sendt ud af Kristina Mladenovic (FRA) i 1/8-finalen og mistede de 2.000 point fra året før, tog hun et dyk ud af top 10 til 15. pladsen, idet hendes resultater i det efterfølgende år var mere “på det jævne”, og man kunne derfor frygte på hendes vegne, at hun ligesom Kerber var på vej mod en mere middelmådig sæson.

Muguruza fik dog vendt nedturen, da hun triumferede ved Wimbledon med finale-sejr 7-5, 6-0 over Venus Williams, og i Cincinnati demonstrerede hun for alvor, at man skal regne med hende, når det om en uges tid gælder US Open, hvor bookmakerne har gjort hende til den største favorit til den titel, som de fleste i Danmark håber omsider bliver vundet af Caroline Wozniacki.

Undervejs til finalen i Cincinnati havde Muguruza stort besvær mod både Madison Keys, som blev besejret 6-4, 3-6, 7-6(3) i 1/8-finalen, og i kvartfinalen havde hun også problemer, da hun vandt 6-2, 5-7, 7-5 over Svetlana Kuznetsova, men i både semifinalen og finalen var hun helt suveræn mod både ranglistens no. 1 og 2.

No. 1 Karolina Pliskova kunne i semifinalen ikke levere samme niveau, som i kvartfinalen mod Caroline Wozniacki, hvilket Muguruza fortjener hovedparten af æren for, selvom Pliskova formentlig var ved at være mærket af, at hun dagen forinden både havde færdig-spillet 1/8-finalen mod Camila Giorgi og mod Caroline.

I finalen var der tale om ren udklasning, da Mugaruza i suveræn stil vandt med de overbevisende cifre 6-1, 6-0 over no. 2 Simona Halep, der på vej til finalen ikke behøvede at anstrenge sig nævneværdigt, bortset fra kvartfinalen, hvor hun måtte i tiebreak i 2. sæt, inden hun vandt 6-4, 7-6(1) over Johanna Konta, som især tidligere på sæsonen har været en af de dominerende spillere på WTA-touren.

Halep var i finalen langt fra sit topniveau, hvilket ikke bør tage glansen af Spanierens præstation, selvom det er højst tænkeligt at udsigten til, at Halep kunne have overtaget 1. pladsen på ranglisten fra Pliskova, formentlig har spillet ind på det mentale plan.

Derfor bevarer Pliskova 1. pladsen, som for alvor atter kommer i spil under US Open, hvor den nye no. 1 meget vel kan blive vinderen af turneringen, hvor desuden Pliskova, Halep, Svitolina og såmænd også Caroline bør regnes med blandt kandidaterne.
Bookmakerne har større fidus til både Johanna Konta og Madison Keys samt til både Maria Sharapova og Viktoria Azarenka end til Caroline, hvilket – for de 2 sidstnævnte – fra en Dansk synsvinkel måske forekommer lidt overraskende i betragtning af, at Caroline allerede 6 gange i år har været i stand til at spille sig i en finale.

“Lost generation” slog til mod “Next generation”

I en optakt til finalen hos mændene blev Grigor Dimitrov betegnet som “lost generation”, og Nick Kyrgios blev betegnet som svag favorit, selvom Bulgareren var rangeret som no. 11 mod Australierens no. 24.

Helt “lost” har Dimitrov dog ikke været i 2017, som han indledte med at snuppe titlen ved ATP 250 i Brisbane, og han fulgte Rafael Nadal til dørs ved årets første Grand Slam i Australien, da han tabte 4-6 i 5. sæt, hvorefter han vandt endnu en title ved ATP 250 i Sofia i starten af februar, og ugen efter nåede han kvartfinalen ved ATP 500 i Rotterdam.

Herefter nåede Dimitrov i de efterfølgende turneringer aldrig længere end 1/8-finalen, bortset fra ATP 500 i London, hvor han i semifinalen tabte til Feliciano Lopez (ESP).
I sidste uge tabte han igen i 1/8-finalen 6-7(3), 6-4, 1-6 til no. 52 Robin Haase, men i denne uge fik han allerede i sin første kamp revanche mod Lopez, og med sejre over Juan Martin Del Potro (ARG) og Yuichi Sugita (JPN) var han atter i en semifinale, hvor han i en gyser-afslutning vandt 7-6(4), 7-6(10) over John Isner (USA).

Hans finale-modstander Nick Kyrgios havde på vejen til finalen bl.a. besejret Ivo Karlovic (CRO) i 1/8-finalen, og mest bemærkelsesværdigt var sejren i kvartfinalen 6-2, 7-5 over 1. seedede Rafael Nadal, hvorefter han i semifinalen måtte bruge 2 tiebreaks for at vinde over David Ferrer 7-6(3), 7-6(4).

I finalen blev det dog Dimitrov, som trak det længste strå, da han sikrede sig titlen med cifrene 6-3, 7-5.