Både mod Novak Djokovic og Jannik Sinner havde Holger Rune mulighederne for sejr, men modstandernes større stabilitet hindrede dansk triumf

Inden de indledende kampe i Green Group ved Nitto ATP Finals forventede bookmakerne – og formentlig også de fleste andre tenniskyndige – at både Jannik Sinner og Novak Djokovic ville trække sig sejrrigt ud af deres opgør mod henholdsvis Stefanos Tsitsipas og Holger Vitus Nødskov Rune, og derfor var forventningen, at opgøret senere på ugen mellem Sinner og Holger blev den nøglekamp, der ville afgøre, hvem der sammen med Djokovic gik videre til semifinalerne fra Green Group.

Endvidere var forventningen, at Carlos Alcaraz trods manglende kampform ville genfinde et niveau, som rakte til at nå semifinalen, og bedømt på dagsformen blev Andrey Rublev betegnet som et godt bud på den anden semifinalist fra Red Group.

ATP Finals: Holger fører 2-0 mod både Sinner og Tsitsipas. Revancheopgør mod Djokovic søndag.

De 2 første puljekampe i Green Group blev afviklet sidste søndag, hvor bookmakernes forudsigelser holdt stik, da formstærke Jannik Sinner i den første kamp søndag eftermiddag fortsatte de overbevisende takter, som har resulteret i Masters en 1000 titel i Toronto og ATP 500 titler i både Beijing og Wien, da han uden for alvor at være presset vandt 6-4, 6-4 over Stefanos Tsitsipas.

Selvom Holger inden aftenens kamp mod Djokovic havde vundet 2 af de seneste 3 indbyrdes opgør, som alle var tætte kampe i 3 sæt, var danskeren undertippet, men der var alligevel basis for at tro på, at Holger kunne overraske, både fordi han i de seneste kampe havde løftet sit niveau betragteligt, og at han udstrålede større selvtillid og optimisme efter de overståede rygproblemer samt tilknytningen af Boris Becker som “Super Coach”.

Der var tydeligvis lagt en offensiv taktik, som Holger fulgte helt fra start, da han indledte kampen med en direkte vinder på servereturneringen, og han pressede derefter Djokovic til en fejl, men den rutinerede serber vandt dog åbningspartiet.

Da Djokovic servede ved 2-2 blev han sat under pres af Holger, der først havde break-muligheder ved 15-40, og selvom Djokovic i første omgang afværgede mulighederne og endda førte 40-30, fulgte Holger derefter en serbisk dobbeltfejl op med en vinder, som gav en ny mulighed, som derefter blev udnyttet, da Holger fremprovokerede en ny fejl fra Djokovic.

Dermed var vejen banet til, at Holger kunne vinde 1. sæt, hvis han kunne fortsætte i samme overbevisende stil som i sine første servepartier, men 2 dobbeltfejl og en mislykket stopbold i det efterfølgende danske serveparti blev stærkt medvirkende til, at Djokovic blev lukket tilbage i sættet, som derefter blev afgjort i en tiebreak, hvor Holger tog lidt for mange satsede beslutninger, hvorved Djokovic vandt 7-4.

I 2. sæt fik Holger igen en god start, idet han ved 15-40 udnyttede sin første break-mulighed til 2-0, men ligesom i 1. sæt brød Djokovic tilbage i det efterfølgende danske serveparti, hvor Holger førte 40-30, men Djokovic holdt sig inde i partiet, hvor han udnyttede sin 3. break-mulighed.
Undervejs havde Holger afværget den ene break-mulighed med en vinder efter en duel, hvor bolden passerede over nettet 25 gange.

Ligesom i 1. sæt havde Djokovic ingen break-muligheder i Holgers øvrige servepartier, og derved blev 2. sæt også afgjort i en tiebreak, hvor Holger efter 3 mini-breaks førte 6-0, inden Djokovic vandt et enkelt point, og Holger vandt 7-1 og fremkaldte dyb frustration hos Djokovic, der i sætpausen smadrede et par ketsjere.

I 3. sæt kom Holger skidt fra start, da Djokovic vandt de første 7 point i træk og brød til 2-0, men selvom Holger straks brød tilbage og udlignede til 2-2 med et rent serveparti, var der tydelige tegn på, at Holger ville få problemer med at stå distancen fysisk, og efter et nyt serbisk break til 4-2 kunne Djokovic kort efter med et rent serveparti sikre sejren 7-6(4), 6-7(1), 6-3 efter lidt over 3 timer.

Gennem det meste af de 2 første sæt havde Holger vist tennis i verdensklasse, og hvis han også havde formået at bevare fuldt fokus i partierne umiddelbart efter, at han i begge sæt havde brudt serberen, kunne Holger have stået som vinder af kampen efter 2. sæt.

Trods nederlaget var der grund til optimisme forud for den næste kamp i puljen tirsdag mod Stefanos Tsitsipas, som Holger sidste år besejrede ved både French Open og Stockholm Open, og da Tsitsipas på det seneste ikke har imponeret, forekom mulighederne for dansk sejr oplagt.

Det blev dog aldrig for alvor testet, idet Tsitsipas allerede efter 3 spillede partier trak sig fra kampen ved stillingen 2-1 til Holger i 1. sæt, og for at tilskuerne trods alt fik lidt for pengene, spillede de 2 reserver et træningssæt, hvor Hubert Hurkacz vandt 6-2 over Taylor Fritz.

Dermed var Tsitsipas’ rolle udspillet, og han blev noteret for 2 nederlag, hvorved han kunne indkassere $244.125 svarende til ca. 1,7 mill. Dkr.

Samme aften mødtes vinderne fra søndagens kampe i et neglebidende jævnbyrdigt opgør mellem Jannik Sinner og Novak Djokovic, der i 1. sæt ved 5-5 satte 40-0 over styr og blev brudt, hvorefter Sinner med et rent parti vandt sættet 7-5.

2. sæt blev afgjort i tiebreak, som Djokovic efter flere minibreaks til hver vandt 7-5, så kampen blev afgjort i 3. sæt. hvor Sinner havde momentum, da han brød til 4-2, men Djokovic brød straks tilbage, og sikrede endnu en afgørelse i tiebreak.
Ligesom i 2. sæt mod Holger var Djokovic på hælene, da han kom bagud 0-5, inden han fik pyntet en smule på resultatet af tiebreak’en, hvorefter Sinner efter 3 tim. 9 min. vandt 7-5, 6-7(5), 7-6(2).

Dermed opstod en situation, hvor både Sinner, Djokovic og Holger kunne stå helt lige efter de sidste puljekampe, hvis Djokovic vandt den sidste puljekamp 2-0 over Hurkacz og Holger derefter vandt 2-1 over Sinner.
Imidlertid sørgede Hurkacz for, at denne situation ikke ville opstå, da han torsdag eftermiddag vandt et enkelt sæt mod Djokovic, der dog vandt kampen 7-6(1), 4-6, 6-1.

Dette resultat betød, at Sinner dermed var sikret en plads i semifinalen uanset resultatet af aftenens kamp mod Holger, der til gengæld med en sejr kunne sikre sig førstepladsen i puljen, uanset om han vandt 2-0 eller 2-1, og i så fald ville den forsvarende mester Djokovic være ude af turneringen.

Uanset resultatet ville det være en win-win situation for Sinner, der med en sejr ville sikre sig førstepladsen i puljen og samtidig optjene yderligere 200 point til ranglisten og $390.000 til bankkontoen, hvorimod et nederlag ville betyde, at han ikke kunne risikere at møde Djokovic igen i en eventuel finale.

Sinner var dog tydeligvis 100 procent indstillet på at revanchere sine 2 semifinale-nederlag mod Holger i Sofia sidste år og Monte Carlo i grussæsonen i år, og ligesom det var tilfældet i Monte Carlo, var Holger langt fra sit topniveau i 1. sæt, hvor han blev brudt til både 0-1 og 0-3, inden han dog vandt sine næste 2 servepartier, men han var ikke i nærheden af at true Sinners servepartier, og derved vandt italieneren sættet knusende sikkert 6-2.

I 2. sæt fik Holger omsider langt bedre kontrol over sine egne servepartier, og han havde desuden en enkelt break-mulighed ved 1-2 i Sinners serveparti efter den forhånds-vinder, der kan ses herunder.

En servevinder afværgede dog muligheden, og i stedet havde Sinner derefter i Holgers efterfølgende serveparti ved 30-40 en break-mulighed, som blev afværget med en velplaceret 1. serv.
Sættet havde derefter tilsyneladende kurs mod en afgørelse i tiebreak, da Holger vandt sit serveparti til 6-5, men da Sinner servede for at blive i sættet, udviste Holger stor tålmodighed og stabilitet i de første 3 dueller, som alle blev afsluttet med fejl fra Sinner, der dog afværgede de 2 første sætbolde med vindere fra forhånden.
På den 3. sætbold blev Holger efter 2. bolden fra Sinner presset dybt i baghåndshjørnet, hvor Holger dog lagde en cross bold lavt over nettet, og han fulgte op med et lob, som afgjorde sættet, som Holger derved vandt 7-5.

I løbet af 2. sæt havde Sinner flere gange givet det indtryk, at han havde problemer, idet han flere gange tog sig til lænden, og derfor havde mange uden tvivl spekuleret på, om kan ville undlade at fuldføre kampen for at undgå at forværre en mulig skade inden semifinalerne.

Imidlertid var der ingen tegn på problemer i 3. sæt, hvor Holger var tæt på at blive brudt, da han ved 1-1 satte 40-15 over styr og måtte redde 2 italienske break-muligheder, inden han omsider udnyttede sin 4. mulighed derefter for at lukke partiet.

Forinden fik Holger i samme parti af dommeren afvist muligheden for at udfordre sin egen serv, som han mente skulle spilles om, og en gengivelse bekræftede, at serven var ude, men dommeren fastholdt, at Holger ikke kunne tage en challenge, da han havde forsøgt at returnere bolden, og derfor vandt Sinner point’et, men Holger afværgede break-muligheden med en servevinder.

Ved 2-2 havde Sinner igen en break-mulighed, som Holger dog afværgede, hvorefter begge i sikker stil vandt deres næste serveparti.

Da Sinner servede ved 3-4 indhentede Holger både 30-0 og 40-30, da han pressede Sinner til fejl, og han satte yderligere pres på Sinner efter en skarp servereturnering, som gav dansk overtag og udløste fejl fra Sinner, og dermed havde Holger en gylden mulighed for et afgørende break, da Sinner måtte ty til 2. serven, som Holger dog med et fejltræf i baghånden sendte en anelse forbi linjen, hvorefter et es fra Sinner og en fejl fra Holger sikrede Sinner udligning til 4-4.

I det efterfølgende danske serveparti kom Holger bagud 0-30 efter en fejl på 2. bolden, og da Sinner derefter var “svineheldig” med en netruller, var Holger for alvor i problemer ved 0-30, hvor han indkasserede en kalkuleret advarsel for at overskride tiden inden næste serv.
Førsteserven svigtede dog alligevel, og en skarp dyb returnering fra Sinner pressede Holger til en fejl, som gav italieneren 3 break-muligheder.
De 2 første blev dog afværget efter point direkte bag serven, men på den 3. mulighed tog Sinner initiativet efter returneringen, og han afsluttede duellen med en perfekt halvflugtning, som Holger var uden chance for at nå.

Da Sinner derefter servede for kampen, fulgte Holger med til 30-30, men på den første matchbold ved 40-30 efter en fremprovokeret dansk fejl, blev kampen afgjort efter en fejl fra Holgers forhånd til slutresultatet 6-2, 5-7, 6-4.

Selvom Holger både mod Djokovic og Sinner havde haft sine muligheder, erkendte han dog bagefter, at det var gruppens 2 bedste, der gik videre.

I Red Group viste forventningerne til Andrey Rublev sig at være et “fejlskud”, idet Rublev ikke vandt et eneste sæt i sine 3 kampe.
Til gengæld holdt det stik, at Carlos Alcaraz ville finde tilbage på sejrssporet, selvom han i sin første puljekamp mod Alexander Zverev, blev besejret 6-7(3), 6-3, 6-4, inden han dog vandt i 2 sæt over både Andrey Rublev og Daniil Medvedev, der vandt i 2 sæt over Zverev.

Derved havde både Alcaraz, Medvedev og Zverev vundet 2 kampe hver, men da Zverev kun vandt 2-1 mod Alcaraz, blev han “sorteper”, mens Alcaraz vandt puljen foran Medvedev.

I den første semifinale lørdag eftermiddag mødte Sinner som puljevinder i Green Group no. 2 i Red Group Medvedev, som fik fremtvunget en afgørelse i 3 sæt, hvor Sinner dog trak fra og vandt 6-3, 6-7(4), 6-1.

Efter kampen var Medvedev overbevist om, at Sinner både vil vinde Grand Slam titler og blive no. 1, hvis han fortsætter med at spille på samme høje niveau.

Samme aften mødtes Djokovic og Alcaraz i et opgør, som de fleste formentlig havde forventet først blev i selve finalen.
Der var dog ikke meget finale-kvalitet over Alcaraz, der ikke kunne stille meget op mod Djokovic, der vandt overbevisende 6-3, 6-2.

Det ændrer dog ikke ved den unge spaniers målsætning om at blive den bedste nogensinde i historien.

I søndagens finale var Djokovic opsat på at revanchere nederlaget mod Sinner i Green Group, og meget tydede på, at Sinner ville blive “tromlet” over, da Djokovic efter et break til 3-1 og senere et rent break til 6-3, indledte 2. sæt med endnu et rent break samt 3 muligheder til endnu et break.

Sinner slap dog i første omgang med skrækken, og han havde desuden 2 muligheder for at bryde tilbage og udligne til 3-3, men det forhindrede Djokovic, som derefter havde 2 muligheder for at bryde til 5-2, men Sinner bevarede dog kontakten, da han udnyttede sin 7. fordel i partiet og reducerede til 3-4.

Djokovic vandt derefter sit serveparti til 5-3, og med endnu et break sikrede Djokovic sejren 6-3, 6-3.

Derved skrev Djokovic sig igen, igen, igen.. ind i historiebøgerne med rekorden som vinder af 7 ATP Finals titler.

I 2023 vandt Djokovic desuden 3 af 4 Grand Slam titler, og han slutter igen året som no. 1, hvor han i alt har befundet sig i 400 uger.

Det store spørgsmål er dog, om han også i 2024 kan fortsætte med at afvise konkurrencen fra Alcaraz, Sinner og Holger, der alle har vist, at de kan besejre mesteren.

Selvom Holger har god grund til at ærgre sig over nederlag i 2 kampe i den “dynamit-pulje”, hvor han i begge tilfælde reelt havde mulighed for at stå som vinder, må det dog erkendes, at Holger endnu mangler den stabilitet og rutine, som er nødvendig for at lukke sådanne kampe, når muligheden er der.

Præstationerne i de seneste uger har dog vist, at der er et solidt fundament at bygge videre på, og hvis det lykkes for Holger i samarbejde med Boris Becker og resten af team’et at løfte niveau’et yderligere en tak, kan der vente endnu større resultater fra den unge dansker.

Titlen i double blev for 2. år i træk vundet af Joe Salisbury og Rajeev Ram, der i finalen vandt 6-3, 6-4 over Marcel Granollers og Horacio Zeballos.

 

Forrige artikelKFUM overraskede mod KB
Næste artikelUge 47: Davis Cup Finals sidste chance med topnavne. Flere danskere fortsat i aktion
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.