For 2. år i træk blev kvartfinalen endestation for Holger Rune ved ATP 250 i Metz, hvor titlen blev vundet af Lorenzo Sonego, som kan blive Holgers modstander i 2. runde ved ATP 250 i Sofia

I optakten til ATP 250 Moselle Open i Metz blev mulighederne for 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune vurderet således:
Da Holger siden French Open ikke har fundet et stabilt højt niveau, ligger en semifinale ikke lige til højrebenet, men han vil uden tvivl være bookmakernes favorit, uanset hvem han møder i 1/8-finalen og en eventuel kvartfinale, hvor 7. seedede Alexandr Bublik (KAZ) kan stå på den anden side af nettet, hvis han i 1/8-finalen vinder over no. 218 Evan Furness (FRA), der er videre fra kvalifikationen, og derefter over vinderen af opgøret mellem no. 51 Emil Ruusuvuori (FIN) og no. 63 Jiri Lehecka (CZE).

Bookmakerne hos betting-tjenesterne havde imidlertid ikke den 4. seedede dansker som favorit i hans første kamp, hvor han i 2. runde mødte no. 53 Benjamin Bonzi, der i 1. runde vandt 6-2, 2-6, 6-1 over sin franske landsmand Ugo Humbert, der fik et wildcard, da han det seneste år er dalet fra no. 25 til no. 139 på ranglisten.

Det er uden tvivl Holgers mangel på stabilitet, der gjorde Bonzi til svag favorit, da de færreste er i tvivl om, at Holger har alle forudsætninger for vinde mod hvem som helst udenfor top 20, men hidtil har Holger for ofte haft et for lavt bundniveau.

I kampen mod Bonzi var Holger dog i fuld kontrol i 1. sæt, hvor Bonzi kun i danskerens første serveparti fulgte med til 30-30, hvorefter Holger vandt sine servepartier ved 40-15 og i et enkelt tilfælde rent.

Til gengæld udnyttede Holger sin første break-mulighed ved 15-40 til 2-1, og han havde yderligere 2 break-muligheder ved 3-1, men Bonzi afværgede dog dem begge, og derved vandt Holger med det ene break sættet 6-4.

Allerede i det første parti i 2. sæt havde Holger igen break-mulighed, som Bonzi dog afværgede, og han fulgte for første gang i kampen med til 40-40, inden Holger udlignede til 1-1.
I det næste franske serveparti, afværgede Bonzi for 4. gang i kampen en dansk break-mulighed efter en dobbeltfejl, da han pressede Holger til en fejl dybt i forhånds-hjørnet, og han havde derefter en fordel til 2-1, da Holger ikke fik medhold i en challenge, da serven sad klokkerent midt på linjen.

En skarp dansk returnering blev fulgt op med et angreb, som fremprovokerede fejl fra franskmandens forhånd, hvorefter Holger igen tog initiativet efter en kvalificeret returnering af 1. serven, og han fremtvang endnu en fejl fra Bonzi, som ikke kunne modstå et diagonalt pres mod baghånden fra Holgers forhånd.
Den efterfølgende slagudveksling sluttede med en fransk baghånd i nettet, hvorved Holger – ligesom i 1. sæt – brød til 2-1.

Ved sidebyttet blev tilkaldt trainer til Bonzi, der pegede på ydersiden af låret lige over venstre knæ, og han blev behandlet med massage ved en medical timeout, som dog ikke påvirkede Holger, der tidligere har tabt kampe, når han i oplagt vinderposition har mistet fokus i lignende situationer, men efter pausen fortsatte Holger dominansen, da han ved 30-15 pressede Bonzi til at servere et smashoplæg, hvor Bonzi i bestræbelserne på at returnere bolden vrikkede om på højre fod.

Efter at have sundet sig, var Bonzi dog kort tid efter klar til at fortsætte, men han kunne intet stille op, da Holger efter en serv udad mødte returneringen i opspringet og dirigerede den modsat udenfor rækkevidde til 3-1.

I franskmandens næste serveparti blev han først presset til fejl, hvorefter yderligere 2 fejl betød 0-40.
Den første break-mulighed blev dog afværget, da Holger var lidt for uskarp, da han forsøgte at sende en fransk stopbold retur langs linjen, men Bonzi forudså planen og lagde en flugtning på tværs.
På den næste break-mulighed fulgte Holger op på en dyb returnering med en effektfuld cross baghånds-vinder, som ifølge kommentatoren på Tennistv fremover vil få Holger til at vinde “lots of games, lots of sets and lots of matches”, hvilket også blev tilfældet i denne kamp, da Bonzi derefter opgav at fortsætte kampen, som Holger derved vandt 6-4, 4-1 Ret’d.

Selvom Holger leverede en overbevisende indsats, har det dog endnu ikke overbevist bookmakerne om, at Holger kan præstere konstant over hele turneringen på samme niveau, og derfor blev Holger heller ikke tildelt favoritværdigheden, inden han i kvartfinalen  mødte 7. seedede Alexander Bublik (KAZ), som Holger spillede sammen med i double ved US Open, hvor de vandt 6-2, 3-6, 6-1 i 1. runde over det amerikanske par Denis Kudla og Frances Tiafoe, inden de var et mulehår fra sejren mod franskmændene Adrian Mannarino og Quentin Halys, der vandt i 3. sæt efter 10-8 i tiebreak.

Bublik havde i 1. runde efter 2½ time vundet 5-7, 6-4, 7-6(5) over Evan Furness (FRA), der var videre fra kvalifikationen, og han måtte også gennem 3 sæt i 1/8-finalen, hvor han vandt 6-7(4), 6-4, 6-3.

En afgørende forudsætning for at vinde over spillere på ATP-niveau er at undgå at blive brudt i egen serv, og derfor kan blot et enkelt udfald i et serveparti blive afgørende.
Holger udlignede til 1-1 med rent serveparti, og han udlignede også til 2-2, hvor Bublik dog fulgte med til 40-40, og han vandt selv sine 3 første servepartier efter 40-30.

Ved 2-3 15-0 havde Holger et mistræf, som betød 15-15, og da han derefter fulgte en velplaceret serv op ved nettet, blev flugtningen på tværs ikke skarp nok, så Bublik nåede bolden, som blev løftet longline til 15-30.
En velplaceret serv blev fulgt op med et smash til 30-30, og Holger var også i teten efter den næste serv, hvor han havde presset Bublik i bund i baghånds-hjørnet, men da han fulgte med frem til nettet, havnede flugtningen på tværs i nettet efter en longline baghånd fra Bublik.
Derefter havde Holger igen overtaget efter serven, men for 3. gang i partiet mislykkedes et fremstød til nettet, da Bublik fra en presset position i baghånden sendte en vinder på tværs og brød serven til 4-2.

Det blev således et fejltræf og 2 uskarpe flugtninger, der som følge af et par klasse-returneringer fra Bublik afgjorde 1. sæt, som Bublik vandt 6-3.

I starten af 2. sæt førte Holger 30-0 i egen serv, men efter en dobbeltfejl og endnu en fejl, som må tilskrives manglende fokus, var Holger uskarp, da han havde chancen for at afgøre bolden ved nettet, så Bublik i stedet udnyttede en unødvendig mulighed for at sende bolden longline, hvor Holger sendte en flugtning i nettet, hvorefter Bublik i den næste duel pressede Holger i forhåndshjørnet og fulgte op med at lægge bolden modsat til 1-0.

I det næste parti fremtvang Holger en fejl til 15-15, og da Bublik fulgte op med en dobbeltfejl og et es samt endnu 2 dobbeltfejl inviterede han straks Holger tilbage med et gratis break til 1-1, men da Holger derefter førte 40-0 efter 3 hurtige fejl fra Bublik, gik der en smule cirkus i forestillingen, da en tweener fra Holger herunder var tæt på at lykkes.
Derefter blev Holger fristet til at forsøge sig med en stopbold, der endte i nettet, i stedet for at udnyttet sit overtag, som en kort returnering gav Holger, der derefter fulgte endnu en kort returnering op med et net-fremstød på 2. bolden, som var uden snert, så Bublik enkelt kunne sende bolden forbi Holger.

Selvom Holger igen havde overtaget bag 1. serven, manglede skarpheden, da en dansk fejl gav Bulik en break-mulighed, som Holger dog afværgede med en vinder på 2. bolden, men en dobbeltfejl forærede Bublik en ny break-mulighed, hvor Holger trods overtag efter en perfekt 1. serv udad igen forsøgte sig med en cross stopbold, som havnede i nettet og gav Bublik et break til 2-1 efter 3 partier, hvor koncentrationen i perioder var fraværende hos begge spillere.

I de næste servepartier vandt begge spillere deres servepartier, hvorved Bublik kunne serve for kampen ved 5-4, men Bublik åbnede en dør på klem, da han indledte partiet med en dobbeltfejl, men han udlignede til 15-15, da han pressede Holger til et smash-oplæg.
Derefter åbnede Holger selv en dør på klem med en dyb servereturnering, som blev fulgt op med en vinder modsat til 15-30, og han fremtvang derefter en fejl, som gav 2 break-muligheder, og på den 2. mulighed brød Holger tilbage efter en spektakulær duel, som Holger styrede ved nettet.

Bublik blev også brudt i sit næste serveparti ved 5-6, da Holger efter en fejl ved 30-15 efterfulgt af dobbeltfejl fik sætbold, hvor Holger mirakuløst fik returneret et smash med et lob, som blev indenfor baglinjen, hvor Bublik sendte den næste bold forbi sidelinjen, hvorved Holger vandt 7-5 i et sæt af meget svingende kvalitet.

I 3. sæt havde Holger efter et rent serveparti til 2-1 break-mulighed, da han 2 gange i træk passerede Bublik ved nettet, men muligheden blev afværget med Bubliks 14. es i kampen.
I stedet kom Holger selv under pres i sit næste serveparti efter en dobbeltfejl til 30-40, og da den næste duel sluttede med en dansk baghånd i nettet, brød Bublik til 3-2.

Dette break blev afgørende for kampen, idet Bublik vandt sit næste serveparti rent til 4-2, og han holdt derefter serv til 5-3 efter 40-30, inden han ved 5-4 kunne serve for kampen.
Bublik misbrugte den første matchbold ved 40-30 med en dobbeltfejl, men en servevinder gav endnu en matchbold, hvor Holger blev presset til en fejl, som sikrede Bublik sejren 6-3, 5-7, 6-4.

Efter 3 sejre i 3 sæt nåede Bublik ikke at få sved på panden i semifinalen mod veteranen Stan Wawrinka, der efter 2 sejre i kvalifikationen og sejr over Joao Sousa (POR) i 1. runde overraskende vandt 6-4, 6-7(7), 6-3 over 1. seedede Daniil Medvedev, og han måtte desuden slide for sejren i kvartfinalen, hvor han vandt 6-4, 4-6, 7-6(5).

Wawrinka nåede kun at spille 3 partier i semifinalen, inden han blev tvunget til at trække sig med en skade ved stillingen 2-1 til Bublik.

I den anden semifinale vandt ranglistens no. 64 Lorenzo Sonego (ITA) 7-6(5), 6-4 over sidste års titelvinder, 2. seedede no. 10 Hubert Hurkacz (POL), og derved blev søndagens finale et opgør mellem Bublik og Sonego, der havde statistikken på sin side efter 3-0 i indbyrdes opgør.

Sonego deltog også i turneringen sidste år, hvor han i 1/8-finalen mødte Holger, der dengang var no. 133 på ranglisten, hvor Sonego var no. 24 og derfor seedet 5.
Alligevel løb Holger med sejren, da han vandt 6-7(6), 6-4, 6-4, hvilket var den højest rangerede spiller, som Holger på det tidspunkt havde vundet over.
Kvartfinalen blev også dengang endestation for Holger, der derefter blev besejret 6-4, 3-6, 6-4 af 2. seedede Pablo Carreno Busta (ESP), der senere var i finalen mod Hurkacz, der vandt 7-6(2), 6-3.

Der blev ikke ændret på den indbyrdes statistik mellem dette års finalister, idet Sonego vandt 7-6(3), 6-2.

Som nævnt indledningsvis lå en semifinale til Holger på grund af udsving i præstationerne ikke lige til højrebenet, og i modsætning til kampen mod Bonzi, hvor Holger gennem hele kampen var spilstyrende, var der i kampen mod Bublik større udsving, og af samme grund har bookmakerne heller ikke Holger blandt de 6 første kandidater til titlen i næste uges ATP 250 Sofia Open i Bulgarien, selvom han er seedet 5 i turneringen.

Det forventes dog, at Holger i 1. runde vinder over no. 303 Tim Van Rijthoven (NED), som Holger vandt over 6-3, 6-4 i 1. runde ved en Challenger 50 i Oeras i Portugal i maj 2021.
I 2. runde møder Holger sandsynligvis Sonega, der i 1. runde møder no. 80 Bernabe Zapata Miralles (ESP).
Vinderen af dette opgør møder i en eventuel kvartfinale den 3. seedede hjemme-favorit Grigor Dimitrov, der er oversidder i 1. runde og derefter møder vinderen af opgøret mellem no. 59 Ilya Ivashka og no. 100 Mikael Ymer (SWE).

I samme halvdel er no. 11 Jannik Sinner seedet 1 og sandsynlig modstander i en eventuel semifinale, og i nederste halvdel er de topseedede no. 14 Pablo Carreno Busta (ESP) og no. 30 Lorenzo Musetti (ITA), der ligesom Holger stadig mangler stabilitet i præstationerne, når der ses bort fra ATP 500 i Hamborg, hvor Musetti vandt sin hidtil største titel med finalesejr over Carlos Alcaraz.

I nederste halvdel betragtes 7. seedede no. 46 Jack Draper (GBR) af bookmakerne som sandsynligste kandidat til et finale-opgør mod Sinner.

Turneringen i Sofia kan følges på TV 2 Sport X fra mandag, hvor Holger ikke er på programmet, og derfor spiller han tidligst mod Van Rijthoven tirsdag.

 

Forrige artikelDe fantastiske frivillige findes endnu
Næste artikelKongen af jysk tennis er blevet Københavner
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.