Lørdag kl. 13 indledes semifinalerne i Rom, hvor Holger Rune med en sejr over Casper Ruud kan overtage rollen som Nordens tennis-konge

Siden legenden Bjørn Borg for snart en menneskealder siden trådte ind på tennis-scenen har Sverige i årevis været Nordens repræsentant i verdenstoppen i ATP-tennis, men i de sidste par år har først og fremmest norske Casper Ruud, men også danske Holger Vitus Nødskov Rune, overhalet svenskerne indenom.

Casper Ruud overgik for et par år siden sin egen far, Christian Ruud, der i sin aktive karriere nåede den hidtil højeste norske ATP-rangering som no. 39 i 1995, og siden da har sønnen fortsat den lige vej mod toppen, hvilket sidste år kulminerede med, at “vår man” – som han ofte omtales blandt norske tennisfans – sidste år var finalist ved både French Open og US Open, hvorved han opnåede sin hidtil højeste ATP-rangering som no. 2, og derfor kan der ikke pilles ved det faktum, at “Ruud-er-Konge” af Norden, hvor Holger hidtil har måttet affinde sig med at være “Knægten”.

Imidlertid kan et nordisk tronskifte være under opsejling, idet Holger i 2023 har præsteret tennis på et væsentligt højere niveau end sin norske rival, og derfor blev der i forbindelse med Rolex Monte-Carlo Masters varslet et muligt tronskifte som Skandinaviens Gruskonge.

ATP 1000 Monte Carlo: Storspillende Holger Rune varsler tronskifte som Skandinaviens Gruskonge

Da Holger både var finalist i Monte Carlo og derefter forsvarede sin første ATP-titel i München og desuden i stadig højere grad leverede tennis på et højere stabilt niveau, mens Ruud til gengæld i flere kampe har været langt under sit tidligere niveau, er det med til at indikere, at det kun er et spørgsmål om kort tid, inden Holger overhaler nordmanden på ranglisten.
Faktisk er Holger på racelisten, som alene omfatter resultater fra indeværende sæson langt foran nordmanden, idet Holger både er no. 7 på ranglisten og racelisten, hvorimod Ruud på racelisten er no. 15, men han vil dog stadig være foran Holger på ranglisten, uanset hvordan det ender ved den aktuelle ATP 1000 Internazionali NBL d’Italia i Rom, hvorimod Holger har gode chancer for at passere nordmanden efter French Open, hvor Ruud mister 1200 point fra finalen, mens Holger mister 360 fra kvartfinalen.

Det skal dog medgives, at Ruud ved turneringen i Rom tilsyneladende er godt på vej til at genfinde det niveau, som sidste år bragte ham i finalen ved French Open, men Holger har i samme turnering vist et topniveau, som selv norske tennisfans erkender er højere end, hvad “vår mann” har vist, og i en kommentar udtrykkes ængstelse for, at Ruud kan blive til “hakkemat”, når de to rivaler lørdag kl. 1300 mødes i semifinalen i Rom.

Baggrunden for førnævnte kommentar hænger uden tvivl sammen med det tårnhøje niveau, som Holger lagde for dagen, da han i onsdags i både 1. og 3. sæt totalt dominerede kvartfinalen mod Novak Djokovic, der blev brudt rent fra starten af kampen.

Da Djokovic ikke udnyttede 2 muligheder for at bryde direkte tilbage, og Holger igen brød serberens serv til 4-1, var sættet i realiteten afgjort, idet Holger derefter vandt sit serveparti rent til 5-1, hvorefter Djokovic fik pyntet på resultatet, inden Holger udnyttede sin første sætbold ved 40-15 til 6-2.

2. sæt blev dog mere jævnbyrdigt, da det ikke lykkedes for Holger at true Djokovic’ servepartier, men det omvendte var heller ikke tilfældet, som nedenstående vinderslag fra Holger til 1-1 illustrerer.

Intet tydede på, at Holger ville få problemer i egen serv, da han ved 2-3 førte 40-15, selvom Djokovic reducerede efter en sjælden fejl fra Holger, som ved det næste point stoppede spillet, da han vurderede, at en bold fra Djokovic var ude, men dommeren fastholdt dog efter tjek af mærket, at bolden havde kontakt med linjen, hvilket Holger bestemt ikke lagde skjul på, at han var uenig i, og en hawkeye gengivelse senere støttede danskerens opfattelse.

Djokovic udnyttede straks, at Holger som følge af frustrationer over kendelsen mistede en anelse fokus, idet han efter nedenstående point brød Holgers serv til 4-2, og serberen begyndte at udstråle mere tro på tingende end tidligere i kampen, og ved sidebyttet efter 5-2 var frustrationerne til at få øje på hos den unge dansker, der fortsat skældte ud på dommeren efter førnævnte famøse kendelse.

Efter skænderiet samt massage omkring det ene knæ tog Holger en medical timeout, som fremkaldte smil hos Djokovic og mishag blandt tilskuerne, men pausen havde tilsyneladende den effekt, at Holger nåede at køle af, og han var fuldt fokuseret, da han først reducerede til 3-5 med et rent serveparti og derefter lagde pres på Djokovic, der ikke kunne holde bolden på banen, da Holger nåede frem til en serbisk stopbold, og han satte i den næste duel tempoet ned og spillede med stor tålmodighed, hvilket blev belønnet med en serbisk fejl til 0-30, hvorefter Holger også vandt det næste point, som blev betegnet som “point of the tournament”, hvor bolden gik over nettet 34 gange, inden Holger afsluttede med en præcis udadskruende stopbold til 0-40, hvorefter Holger erobrede sit break tilbage efter en serbisk fejl på den 2. break-mulighed .

Da Holger derefter servede ved 4-5, satte han sig selv under pres efter en dobbeltfejl til 0-15, og presset øgedes, da Holger blev for passiv og overlod initiativet i den næste duel til Djokovic, der udnyttede overtaget med en vinder til 0-30.
Regnvejr bevirkede desuden, at banen var blevet for glat, og derfor blev kampen afbrudt, og da den senere blev genoptaget, vandt Djokovic de næste 2 point og tvang kampen ud i et afgørende 3. sæt.

2. sæt har uden tvivl været det mest dramatiske i kampen, men til gengæld var både 1. og 3. sæt – set fra et dansk synspunkt – de mest velspillede fra Holgers side, idet han også i 3. sæt tog kommandoen fra start, da han brød på den 2. mulighed efter 15-40, og han brød igen efter 2 muligheder til 3-0, og han fastholdt forspringet uden at være i problemer i egne servepartier til både 4-0 og 5-1, og selvom Djokovic nåede at få en enkelt break-mulighed, da Holger servede for kampen, sluttede opgøret med en overbevisende dansk sejr 6-2, 4-6, 6-2, hvilket Holgers baghånd var en væsentlig medvirkende årsag til.

Djokovic udtrykte fuld anerkendelse af Holgers indsats, og da han senere blev spurgt, om han havde nogle gode råd til danskeren, mente Djokovic at han selv havde mest brug for råd fra Holger, som nu har vundet de 2 seneste indbyrdes opgør.

Holger var selv stolt af sin indsats, hvilket der også er al mulig grund til, og hos bookmakerne er Holger efterfølgende favorit til den samlede sejr, efter at både no. 1 Djokovic og no. 2 Carlos Alcaraz er ude af turneringen.

Da Casper Ruud senere vandt sin kvartfinale mod 24. seedede Francisco Cerundolo (ARG) 7-6(5), 6-4, bliver den bebudede semifinale og kamp om den skandinaviske tennis-trone således en realitet på lørdag, hvor den anden semifinale helt som ventet – efter Alcaraz’ exit – bliver mellem 3. seedede Daniil Medvedev og 5. seedede Stefanos Tsitisi, da Medvedev i fredagens kvartfinale vandt 6-2, 6-2 over en af turneringens overraskelser Yannick Hanfmann, og Tsitsipas vandt 6-3, 6-4 over 15. seedede Borna Coric, der forinden havde vundet 3-6, 4-6, 6-1 over upåagtede no. 135 Fabian Marozsan (HUN), der pludselig blev verdenskendt, da han sensationelt vandt 6-3, 7-6(4) over Alcaraz i 3. runde.

Med sejren over Djokovic sørgede Holger samtidig for, at Finalen i Rom bliver den første siden 2004 – da Holger og Alcaraz begge netop var fyldt 1 år – uden deltagelse af hverken Rafael Nadal eller Novak Djokovic.

Selvom ingen af de nævnte legender er med i finalen, er der dog garanti for, at vinderen fortsat vil være en af nutidens store navne i sporten, idet alle 4 semifinalister er i top 7 på ATP-ranglisten.

 

Det er nærliggende at stille spørgsmålet, om der går ligeså mange år, inden der i fremtiden spilles en finale i Rom, hvor hverken Carlos Alcaraz eller Holger Rune deltager, idet meget peger på, at netop disse 2 kommer til at præge verdenstoppen, når “generationsskiftet” er gennemført.

Alcaraz tog det første skridt i denne proces, da han på vej mod titlen ved Masters 1000 Madrid sidste år vandt i 3 sæt over både Nadal i kvartfinalen og Djokovic i semifinalen, inden han i finalen vandt sikkert 6-3, 6-1 over Alexander Zverev, og senere på året vandt han sin første Grand Slam titel med 3-1 i sæt over Casper Ruud i finalen.

Carlos og Holger
Modtaget fra Rune – Carlos Alcaraz og Holger Vitus Nødskov Rune

Det næste skridt i overtagelses-processen var derefter, at Holger nu 2 gange i træk har besejret Djokovic i Masters 1000 sammenhæng, hvorved han er den første spiller – siden Nadal – der vinder 2 gange i træk over Djokovic.

Næste step for Holger er i første omgang at forsøge at overtage den skandinaviske trone, men “klør Knægten” fortsat på og viser tennis af høj klasse, kan tronskiftet finde sted allerede i Rom i semifinalen, som kan følges på TV 2 Sport X, og hvis Holger ved French Open mindst når ligeså langt som Ruud, vil Holger både på ranglisten og racelisten blive den højst rangerede i Norden.

Med en sejr i semifinalen vil Holger avancere til no. 6 foran Andrey Rublev, og hvis han vinder finalen på søndag, har Holger 4.775 point, der er samme antal, som Stefanos Tsitsipas er sikret inden semifinalen, men grækeren kan med sejr over Daniil Medvedev passere Casper Ruud på 4. pladsen.

Holger kan dog ikke gå forbi Tsitsipas, der har optjent flere point i Grand Slam, Masters og ATP Finals, og Holger vil sammen med Jannik Sinner og Andrey Rublev under alle omstændigheder blive seedet 5-8 ved French Open, hvor Carlos Alcaraz og Novak Djokovic bliver seedet 1 og 2 foran Daniil Medvedev.
Resultaterne i semifinalen i Rom afgør således om Ruud og Tsitsipas seedes 4 eller 5.

Forrige artikelFår Gentofte revanche mod KB?
Næste artikelFlot resultat af Fruens Bøge
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.